BLOG: kwekerreportage Endhoven Flowering Plants

Tuinderszoon Chris Endhoven heeft van jongs af aan al zijn eigen kwekerij willen hebben. Hij is nog altijd kweker in hart en nieren en levert ons bloeiende seizoensplanten in topkwaliteit. Op een stuk land, vlak bij de veiling in Westland, heeft hij zijn droom waar kunnen maken. Wat laat zijn groene hart sneller kloppen? We gaan langs bij het familiebedrijf Endhoven Flowering Plants waar Chris gelijk van wal steekt.

Welkom op ons bedrijf. Onze hoofdteelten zijn Cyclamen, Aster, Poinsettia, Campanula en Osteospermum. We kweken voornamelijk in pot 10,5cm.

Op 12jarige leeftijd wist ik het al: ik wil later tuinder worden op mijn eigen plantenkwekerij. Mijn vader was kweker en teelde destijds perkgoed. Na de tuinbouwschool ben ik even de teeltman bij een ander bedrijf geweest, maar op mijn 22e had ik een huurtuin waar ik perkplanten ben gaan kweken. Drie jaar later kon ik een kwekerij van 1 hectare kopen. Om mijn echte droom te kunnen verwezenlijken ben ik op zoek gegaan naar een stuk land om zelf op te kunnen bouwen.

Waar bestond jouw droom uit?
Ik wil graag met een klein, gezellig team kunnen werken in een gezond bedrijf met een goede omzet. Dit wilde ik bereiken door een moderne kwekerij voor seizoensproducten te bouwen. Op een ideale locatie hebben we een stuk land kunnen kopen. Hierop staat nu mijn woonhuis en onze mooie kwekerij. Omdat de logistiek in de kassen is geautomatiseerd, kunnen we met weinig mensen relatief veel planten opkweken en afleveren.

Waarom trekt het tuindersvak jou aan?
Ik lever bloeiende planten waar mensen vrolijk van worden en tegelijkertijd ben ik ondernemer. Ik maak continu keuzes die mijn eigen succes bepalen. Neem bijvoorbeeld de keuze van het assortiment poinsettia’s. Ik wil niet alleen de standaard kleuren kweken, maar mijn klanten een ruimer aanbod bieden met ook bijzondere kleuren. Sommige nieuwe soorten worden goed opgepakt en soms zakt de vraag later weer weg. Ik analyseer de cijfers, maak een toekomstverwachting en bepaal daarmee mijn assortiment voor het volgende jaar.

Omdat ik bloeiende seizoensproducten kweek en toch jaarrond wil uitleveren, heb ik meer dan 10 verschillende seizoensteelten die elkaar opvolgen en deels overlappen. Het bedrijf is altijd in beweging. Dit vergt veel inzet en ervaring. Samen met mijn team zorgen we ervoor dat alles optimaal groeit en bloeit in onze kassen.

Lig je weleens wakker van je werk?
Slapenloze nachten heb ik gelukkig niet meer. Maar ik kan af en toe wel piekeren. Bijvoorbeeld als ik een grote bestelling in het verschiet heb en het de vraag is of de planten op het moment van uitleveren niet te rauw of te rijp zijn. Ik ben blij dat ik direct naast de kwekerij woon. Ik kan altijd even checken of alles goed gaat.

EndhovenWaarom zou een tuincentrum juist jullie producten willen draaien?
Wij gaan voor de beste soorten en de hoogste kwaliteit. We willen niet besparen op de kosten als dit invloed heeft op de kwaliteit van ons eindproduct. We testen veel nieuwe soorten en voegen de beste toe aan ons assortiment. Alles is op soort te bestellen. We zien dat klanten die met mixtrays beginnen, leren welke soorten het beste bij hen passen en deze voortaan per soort bestellen, groeien in omzet.

Wat is Javado voor jullie voor klant?
Toen ik net mijn bedrijf had opgericht, kwam Jaap van Dool (oprichter Javado: JAap VAn DOol) al bij ons over de vloer. Ik vind het dan ook enorm goed om te zien dat Javado is uitgegroeid tot één van mijn grootste klanten.

Hoe zie je de toekomst?
Ik zie de populariteit van bloeiende seizoensproducten steeds toenemen. Sommige soorten raken uit de mode, andere soorten raken juist meer in trek. Dat vind ik het leuke van ons bedrijf: met onze ervaring en onze moderne kas zijn we flexibel. We kunnen soorten opschalen, afbouwen of zelfs overschakelen naar andere seizoensproducten. We zijn altijd aan het testen en de markt aan het analyseren. Dat is eigenlijk mijn passie: altijd verbeteren, altijd in beweging.

Gepubliceerd op: 15 oktober 2019