BLOG: kwekerij van der Burg
Kwekerij Van der Burg kweekt maar één type plant: de Aloe Vera. Maar vergis je niet, er is heel veel te vertellen over deze bijzondere plant én over dit hele bijzondere bedrijf! Bijvoorbeeld dat dit misschien wel het jongste bedrijf van Nederland is. Je leest het in dit inspirerende interview met Freek Wesstein.
Waarom zijn jullie gespecialiseerd in Aloe Vera?
‘We hebben een aantal jaar geleden het roer omgegooid op de kwekerij. We teelden aanvankelijk diverse planten, waaronder Aloe Vera. Het was behoorlijk hectisch en we hadden sterk behoefte aan focus. Van al onze teelten sprong de Aloe Vera er voor mij uit. Ik zag al dat de markt voor groene kamerplanten aan het groeien was en er was nog iets bijzonders aan de hand met dit plantje. Wij kregen namelijk regelmatig mails en telefoontjes van consumenten die aan de hand van het label hadden achterhaald wie wij waren. Ze wilden weten of ze de gel van de plant konden smeren en eten. We hebben over geen enkele andere plant ooit een vraag gekregen van een consument.
Ik ben de wereld over gegaan om uit te zoeken wat er eigenlijk allemaal mogelijk is met Aloe Vera en we hebben de keuze gemaakt om ons er helemaal in te specialiseren. Gelijktijdig hebben we ook ons bedrijf opnieuw uitgevonden.’
Hoe bedoel je dat precies?
‘Je zult het niet geloven, maar de gemiddelde leeftijd ligt bij ons op zestien jaar. Ik was zelf als scholier op de kwekerij komen werken. Tegen de tijd dat ik achttien was had ik al veel verantwoordelijkheden en vrijheid gekregen. Ik gun andere jongeren ook zo’n unieke ervaring. Nu runnen we de hele kwekerij met scholieren en jongeren. Van het steksteken tot orders klaarmaken, maar bijvoorbeeld ook de personeelsplanning, marketing en de facturatie. Hoe dit kan? We hebben alle processen beschreven. Met de juiste voorbereiding en met het volgen van duidelijke protocollen weet iedereen precies wat hij of zij moet doen. Stel je komt als scholier een aantal uur werken, dan krijg je te horen wat er van je verwacht wordt en kun je zelf ermee aan de slag gaan. We hebben een beloningssysteem waardoor je kunt groeien in het bedrijf. We vinden het belangrijk dat de sfeer goed is dus hebben we voor iedereen aandacht. Dat is met zo’n 50 scholieren en studenten een leuke uitdaging. Zelf geven ze aan dat het heel leuk werken is met alleen maar leeftijdsgenoten om hen heen. We zijn een begrip in de regio geworden en hebben nog nooit een personeelsadvertentie hoeven zetten.’
Wat is er zo bijzonder aan Aloe Vera?
‘Dat is bijna te veel om op te noemen. Deze oerplant is bijvoorbeeld bijna niet dood te krijgen en hij bevat heilzame stoffen die in geen enkele andere plant zijn teruggevonden. In de cosmetische industrie zijn er ontelbaar veel middelen met Aloe Vera gel, maar de pure gel, daar is moeilijk aan te komen. Terwijl er eigenlijk niks beters is dan de pure gel. Met name voor je huid en voor je haar is het echt een wondermiddel. Ik zal straks even demonstreren hoe je de gel oogst, dan kun je het zelf ervaren.
Wij kweken onze planten zonder chemische middelen, dus als je een Aloe Vera hebt in onze kenmerkende groene kweekpot, kun je er met een gerust hart mee aan de slag.
Ik ben wel benieuwd naar die demonstratie!
‘Aloe Vera groeit vanuit het midden, dus ik pak het buitenste blad eraf. Ik kan met dit blad twee dingen doen. Of elke dag een partje van het blad snijden en de gel daarvan gebruiken. Of ik kan het hele blad opensnijden en alle gel er met een lepel uithalen en dit in een potje bewaren. Als je alle gel eruit haalt, voel je dat het een stevige substantie is. Je kunt het dan het beste even een paar seconden in een blender doen of klutsen met een mixer, dan wordt het een mooie, vloeibare substantie. Smeer je handen er maar eens mee in. Hoe voelt dat?
Het lijkt eerst een plakkerige gel, maar het trekt direct in. Dat had ik niet verwacht. Binnen enkele seconden is het al opgenomen door de huid. Ja, het voelt geweldig. En je kunt het ook voor je haar gebruiken?
‘Jazeker. Je krijgt er heel mooi zacht, glanzend haar van. Je brengt een flinke klodder gel in je haar aan en laat het een kwartier zitten, dan kun je het uitspoelen met warm water.’
Hoe ontwikkelt de verkoop zich van jullie planten?
‘In 2020 is de vraag enorm gestegen. Uiteraard liften wij mee op de toegenomen behoefte aan een groene woon- en werkomgeving. Maar daarnaast ontdekken steeds meer mensen de verzorgende werking van de gel. We zijn ons handen veel meer gaan wassen. De huid kan daardoor wel wat extra verzorging gebruiken en de pure Aloe Vera gel is het ideale middel.
En niet alleen voor een droge huid biedt de gel uitkomst, ook voor huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea is het een heel fijn middel. De kleinste bloedvaatjes in ons lichaam, capillairen genaamd, vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar onze cellen. Ze kunnen dichtgeslibd raken en hun werking verliezen. Het mooie is dat de gel van Aloe Vera deze capillairen met 35% verwijdt. De bloedvaatjes raken beter doorbloed, herstellen sneller en ontgiften beter.’
Heb je tips om de verkoop van Aloe Vera op de winkelvloer te verhogen?
‘We beleveren een grote keten van tuincentra in Nederland. Ze delen de verkoopcijfers van ons product met ons en daaruit blijkt dat verkoop in de steden naar verhouding een stuk hoger ligt dan in de rest van het land. In de tuincentra in steden worden de Aloe Vera’s veel gekocht door mensen die oorspronkelijk uit een andere cultuur komen. Buiten Europa is het namelijk veel beter bekend dat de plant meer is dan alleen een mooie sierplant. Hoe leuk is het om af en toe een blad te oogsten? Wellicht kunnen tuincentra het verhaal achter de plant overbrengen, bijvoorbeeld door demonstraties te geven aan de klanten.
Een punt van aandacht in het tuincentrum is het tegengaan van het knakken van blad. De plant is op zijn mooist als hij zijn bladeren heeft volgezogen met vocht. Dan is de plant mooi vol en frisgroen. Dus zo leveren wij de planten het liefst uit. Alleen zijn de bladeren op dat moment heel makkelijk af te breken. Dat is voor de plant niet erg, maar de consument heeft natuurlijk liever een gave plant. Zet ze dus voorzichtig weg en niet te dicht tegen elkaar.
Onze planten hebben een uitstekende shelf-life. Ook zonder verzorging staan ze er wekenlang mooi bij.
Het is best koud in de kas, hebben de planten geen warmte nodig om te groeien?
‘Wist je dat deze Aloe’s bestand zijn tegen temperaturen van 5oC tot 40oC? Je hebt gelijk dat we ze veel sneller zouden kunnen opkweken met hoge temperaturen, veel water en veel licht. Maar dat komt de kwaliteit van het product niet ten goede. Wij kweken ze uitzonderlijk langzaam. Hierdoor worden de planten erg weerbaar en is de concentratie werkzame stoffen in de gel hoger.
Bovendien is het veel duurzamer om met de seizoenen mee te bewegen in plaats van ertegenin. Vandaar dat het in de winter hier koel is.
Gepubliceerd op: 6 april 2022