Kwekerreportage: Roma Nova

Het bol-op-potmerk ‘Roma Nova’ is ieder bollenseizoen een vaste waarde op onze webshop. De basislijnen, in hun appeltjesgroene kweekpotten, zijn niet te missen. De arrangementen zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes. Leer Erik en Brenda Willemse kennen. Hoe lukt het dit echtpaar om zo’n sterk merk op de markt te zetten? Als ik in het sfeervolle kantoor om me heen kijk, zie ik de uitstraling van het merk terug in het gebouw en de inrichting. Iets zegt me dat oog voor detail een belangrijk onderwerp is.

“We bestaan dit jaar twintig jaar!”, begint Brenda enthousiast terwijl ze een kop thee voor me op de tafel zet. Ze vertelt over de reeks aan toevalligheden die tot de start van het bedrijf heeft geleid. Snel sla ik mijn kladblok open en begin ik mee te schrijven.

“Het gedrag van mensen boeit me enorm. Ik werkte in een parfumerie en observeerde de klanten in de winkel. Ik leerde dat de manier waarop je producten presenteert en de manier waarop je mensen aanspreekt direct effect heeft op het aankoopgedrag. Onze winkel kreeg een extra filiaal en ik mocht het managen. Ik heb toen zoveel geleerd waar ik nog steeds veel profijt van heb.
Eriks ouders hadden een kwekerij, maar zelf wilde hij liever de handel in en iets van de wereld zien. Nadat hij als lijnrijder ervaring op had gedaan met bloemenverkoop, zette hij zijn eigen lijn op in de verkoop van planten in Engeland. Zijn hyacinten en narcissen haalde hij bij een kleine kwekerij. Toen de eigenaar ervan overleed ontstond het idee om deze kwekerij te kopen zodat hij een plek had om zijn vrachtwagen neer te zetten. De werknemers zouden zelf de kwekerij doorzetten. Maar aan de keukentafel bleek al snel dat we allebei vol met ideeën en energie zaten om iets heel moois van de kwekerij te maken. Ik heb mijn baan opgezegd en Erik heeft zijn bedrijf verkocht en zo ontstond Roma Nova.

Al snel kregen we de vraag om ook bol-op-pot met toegevoegde waarde te leveren. Iets met een leuk keramiekje of mandje… Ik wilde dat op me nemen, maar ik heb als voorwaarde gesteld dat ik dit volledig naar eigen smaak en inzicht zou opzetten. Ik had namelijk door dat ik hier anders naar keek dan de handel gewend was. Er werd altijd gerekend dat een bijsteker een paar cent mocht kosten en een ompot een paar dubbeltjes, maar daar had ik geen boodschap aan. Mijn uitgangspunt is een mooi, liefdevol product met oog voor detail, ook al kosten die details extra geld. Gewoon je eigen passie volgen, daar ben ik altijd trouw aan gebleven. Dat leverde in het begin de nodige discussies op met handelaren, maar ik wist dat je de consument tekort zou doen als je altijd alleen maar wilt besparen. Ik liep de deur plat bij de handelaren in decoratiematerialen en ontwierp onze eerste arrangementen. De verkoop van de arrangementen verliep goed en de volgende fase werd nog veel leuker: zelf de hardware inkopen bij de fabrikanten in China. Niet alleen kan ik nu precies de vormen en patronen laten maken die ik exact wil, we hebben nu alleen nog maar unieke items die anderen niet hebben.

Het ontwerpen en bestellen van al onze hardware is nog altijd mijn kerntaak. Ik laat me inspireren door de mode en door trendwatchers en we kijken ook heel goed naar onze data. Zo proberen we altijd met de trends mee te gaan en tegelijkertijd het soort arrangementjes te hebben dat de klant van ons verwacht.”

Je begon je carrière in de retail. Ga je vaak bij tuincentra langs om te zien hoe de producten erbij staan?
“Jazeker. Ik kan genieten van een tuincentrum met passie voor het vak. Maar soms kan ik verdrietig worden van de manier waarop onze producten worden gepresenteerd. Bol-op-potproducten staan vaak in de koude kas en dat is prima voor de basispotten zonder toegevoegde waarde. Maar onze arrangementen komen daar totaal niet tot hun recht. Dit zijn lifestyle items, ontworpen als fraaie accenten in het interieur van mensen. Deze horen echt in een sfeerpresentatie in de warme kas. In de juiste omgeving stijgen de product direct in waarde.”

 

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“We hebben zojuist de gebouwen van onze buurman kunnen overnemen. Dat betekent dat we kunnen doorgroeien. Ons bedrijf is namelijk erg belangrijk voor ons. Twintig jaar geleden, toen we begonnen, was ik hoogzwanger van onze eerste. Hij is nu twintig en we hebben ook nog een dochter van zestien. We betrekken ons gezin bij het bedrijf. Ze weten precies wat er allemaal speelt en zien hoe wij voldoening halen uit ons werk. En ik krijg juist weer energie van de jonge generatie. Ik heb geen moeite om werk over te dragen. Als ik zie hoe super goed onze jonge medewerkers ons bedrijf verder helpen, word ik daar helemaal blij van.

Gepubliceerd op: 21 november 2022