Kwekerreportage: Ovata
Ik stap binnen bij succulentenkwekerij Ovata. Lang geleden heette zijn bedrijf Plantenkwekerij Hans Ammerlaan, maar toen Hans merkte dat iedereen daardoor alleen met hem wilde spreken en niet met zijn medewerkers, veranderde hij razendsnel de naam naar Ovata. Hans is namelijk het liefst bezig met kweken en organiseren. Maar voor het Javado Magazine maakt hij een uitzondering. Gelukkig maar, want wat die middag volgde had ik niet willen missen. Ga er maar eens goed
voor zitten, hier komt een masterclass plantenkweken nieuwe stijl.
Ik ben onder de indruk van deze schitterende kwekerij. Hoe is het ooit begonnen?
Het avontuur begon toen ik als jongentje van zeven een Crassula Ovata kreeg van een buurman die mij leerde hoe ik daar stekjes van kon halen. Ik was er verzot op en begon mijn eigen plantjes op te kweken. Het overschot aan planten verkocht ik in het dorp. Tegen de tijd dat ik elf was, had ik zo veel planten dat ik ze, onder mijn vaders naam ben gaan veilen. Tegen de tijd dat ik zestien was had ik een kas vol Crassula’s en een medewerker, Rob, die nu nog steeds in dienst is.
En omschrijf eens waar het uiteindelijk toe geleid heeft?
We hebben nu een moderne succulentenkwekerij met een oppervlakte van 8 hectare. We hebben onze eigen ijzersterke rassen ontwikkeld en kweken samen met de natuur waardoor we heel weinig energie nodig hebben en juist heel efficiënt planten kweken die bovendien uitzonderlijk sterk zijn. Wij hebben de omschakeling gemaakt om van obesitas-planten naar topatleten te gaan.
Wat bedoel je daarmee?
Iedere plantenkweker wil dat zijn planten optimaal groeien zodat je per jaar, per vierkante meter een zo hoog mogelijke opbrengst krijgt. Simpel geschetst komt het er dan vaak op neer de groei te stimuleren met het erin stoppen van energie, water en voeding. De planten worden verwend en groeien inderdaad. Je moet ze alleen wel helpen om de ziektes en plagen te bestrijden. In een bos zie je nooit iemand kunstmestkorrels strooien en bestrijdingsmiddelen spuiten. De natuur heeft alles wat er nodig is. Dat wilde ik ook in mijn kas en ik ben daar ingedoken met dezelfde passie die ik als jongetje al had voor de fascinerende plantenwereld. Wat volgde veranderde alles en ik kan alvast verklappen: de uitkomst is verbluffend.
Uiteindelijk draait het om fotosynthese. Hoe completer de fotosynthese hoe beter de groei en gezondheid van de plant. De bodem en het bodemleven zijn cruciaal. De bodem zit vol bacteriën, schimmels en allerhande voedingsstoffen. Maar ja, ik heb geen oeroude bosgrond tot mijn beschikking. Sterker nog, ik wil niet eens gebruikmaken van veengrond in mijn mengsel, het winnen
van veengrond is schadelijk voor de natuur. Ik zal laten zien hoe wij werken.
We lopen naar een ruimte met een watersilo met een waterval erboven.
We hebben een volledig gesloten watersysteem. Het water is altijd in beweging. We revitaliseren het water, daar is deze waterval ook een onderdeel van. Deze techniek is afkomstig uit de wereld van de Koi-Karpers. We hebben geen UV-filters die bacteriën doden, maar we hebben juist een reservoir met bacteriën die, net zoals in de rioolzuivering, ongewenste stoffen afbreken. Bovendien neemt het water in deze silo honderden elementen en voedingsstoffen op, onder andere afkomstig van oud gesteente, algen, zeewier en schimmels. En dit water – hij geeft me een bekertje – kun je gewoon drinken.
Het water heeft een prettige smaak. We lopen door naar een grote machine waar kweekpotten worden gevuld met potgrond.
Ook deze installatie is volledig uniek. De potgrond die erin gaat is een verhaal apart, dat zal ik zo vertellen, maar er gebeurt hier nog meer. Elke pot krijgt een scheut gerevitaliseerd water dat rijk is aan natuurlijke biostimulanten, schimmels, elementen en mineralen. Voor sommige middelen, zoals een bepaald wilgenextract, heeft het trouwens even geduurd voor ik het had gevonden. De
potgrond is nu vochtig en bevat de microbiologie die de plant nodig heeft om een topatleet te worden.
Dan nu terug naar de verbluffende uitkomst van deze manier van kweken… De planten krijgen sterke wortels en maken complexe stikstofverbindingen. Ze groeien beter en hebben daar bovendien minder energie voor nodig. De planten kunnen lagere temperaturen verdragen en zijn veel minder gevoelig voor ziekten en plagen. Niet alleen is de plant zelf erg weerbaar, er is nog iets aan de hand. Een plant die op de oude manier geteeld wordt heeft veel nitraat (meststof) in zich. Daar smult de wolluis of spint van. Mijn planten hebben dat niet en zijn dus veel minder interessant.
De ongewenste beestjes die nog wel op onze planten komen worden gescout door de plantscouters die hangend boven de planten alles goed bestuderen. Daar waar nodig verspreiden zij minuscule roofmijt die de beestjes biologisch bestrijden.
En nu is de balans gevonden?
Ze zeggen weleens dat duurzaam geproduceerde producten duurder zijn. Maar let op: niet-duurzaam teler is juist duurder. Je bent altijd meer geld kwijt aan energie, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De reis naar duurzaam telen is wel duur. Maar die is het dubbel en dwars waard – voor mij, voor de natuur en voor de consument die een sterke, weerbare plant krijgt. Dus ja, de balans is nu gevonden, maar het vergt wel discipline. Om de balans niet kwijt te raken, laten we alles wat we binnenkrijgen analyseren. Een deel van ons stek laten we door anderen vermeerderen dus onderzoeken we bij binnenkomst precies wat erin zit. Er mogen absoluut geen middelen in terug te vinden zijn die de natuurlijke balans verstoren. Hetzelfde geldt voor de potgrond, de biostimulanten, enzovoorts. Alles wordt geanalyseerd. Dus je moet het als volgt zien: ik ben een duurzame kweker in een uiterst moderne, geautomatiseerde kwekerij.
SuPure®
De planten van kwekerij Ovata hebben de merknaam SuPure® gekregen. Met een SuPure® succulent heb je een sterke plant, gekweekt in harmonie met de natuur. Je bekijkt en bestelt het assortiment van Ovata snel door te zoeken op SuPure.
De reis naar veenvrij
Ruim zes jaar geleden begon de reis naar een veenvrije potgrond. Door steeds slechts 5% veen te vervangen per keer en dit slechts twee keer per jaar te doen, heeft het zes jaar geduurd om de 60% veen die in het mengsel zat te vervangen. Gedurende deze reis zijn meer dan 500 potgrond- en plantanalyses gedaan die niet alleen hebben geleid tot een geweldige potgrond, maar ook voor een
algemene verbetering van de kennis over plant en potgrond.
Gepubliceerd op: 1 augustus 2024