BLOG: kwekerreportage H.L. Hogervorst

Aan de voet van de Hollandse duinen wonen en werken Sandra en Gert-Jan Hogervorst. Zij kweken bol-op-potproducten waaronder hyacinten en narcissen. In de jaren 70 was het de vader van Gert-Jan die als één van de eersten bol-op-pot aan de veiling in Naaldwijk leverde. Lees wat erbij komt kijken om de perfecte bol af te leveren.

Vertel eens over de geschiedenis van jullie bedrijf
Mijn vader is in 1968 de kwekerij begonnen en teelde tulpen en hyacinten voor de snijbloemen. Halverwege de jaren 70 ontstond het idee om de bollen op te potten en als plantjes te verkopen. De verkoop gebeurde vrij lokaal, totdat bloemenveiling FloraHolland vroeg of de opgepotte bollen ook naar de veiling aangevoerd konden worden. Bol-op-pot was toen vrij nieuw, maar sloeg al snel enorm aan.

Eind jaren 80 werden onze schuren volledig verwoest door een grote brand. Dit drama gaf ruimte om een moderner bedrijf te bouwen. Vanaf dat moment ben ik in het bedrijf gestapt. Vandaag de dag is bol-op-pot ongekend populair, hebben wij alle processen geperfectioneerd en run ik samen met mijn vrouw Sandra het bedrijf.

Wat bedoel je met het perfectioneren van de processen?
Er komt ontzettend veel kijken bij het afleveren van een goede bol-op-pot. Een hyacint die op het punt staat te gaan bloeien kan verborgen gebreken hebben waardoor de bloemen niet mooi worden en korter bloeien. Dit kun je niet altijd zien. Om onze afnemers te kunnen garanderen dat onze bollen in topconditie zijn, doen wij alles zelf. We telen onze eigen bollen, dat doen lang niet alle bol-op-potaanvoerders. Het begint met het hollen van de bollen.

“Je kan erop vertrouwen dat onze bollen geen verborgen gebreken hebben”

 

Wat is dat ook alweer, het hollen van bollen?
We gebruiken hiervoor een partij super goede, virusvrij bollen. Dit zijn de ouders van onze toekomstige bollen. Met een haakmes maken we in de onderkant een kommetje. Dat luistert heel nauw, niet te diep en niet te ondiep. Deze bollen gaan de grond in waar in het kommetje babybolletjes ontstaan die de toekomstige grote bollen worden. Na  jaren van planten, rooien en drogen, worden de kleine bollen steeds groter tot ze de gewenste diameter hebben  die een mooie bloem kan garanderen. De bol is dan gemiddeld 4 jaar oud.

 

Hogervorst JavadoWe nemen een kijkje in de droogruimte waar de bollen in de zomer een rustperiode moeten krijgen.
Ik ben heel streng op het handhaven van de juiste rustperiode en temperatuurbehandeling. Je kunt in verleiding komen om wat te smokkelen in het aantal weken dat je hiervoor uittrekt, maar ook dat kan de kwaliteit van de bol schaden. Als de bollen van het land komen, moeten ze drogen en rusten, plus we geven ze een temperatuurbehandeling. Heel geleidelijk verhogen we de temperatuur naar 44 °C. Hierdoor worden eventuele bacteriën gedood. Tegen de tijd dat wij denken dat deze periode klaar is, nemen we steekproeven. We snijden de bol doormidden en kunnen zien of de bloemvorming aanwezig is.

Wij kennen jullie bedrijf ook van een groot assortiment bollen in keramiek, mandjes en glaswerk. Hoe is dit zo gekomen?
De bol-op-pot is uitstekend te verwerken in leuke decoratieve potten. Sandra zoekt continue naar leuke ondergronden en wij hebben Carolien van het arrangementenmerk TIMO erbij betrokken om mooie creaties te ontwerpen. Dit leidt tot extra drukte in het bedrijf. Gedurende het uitleverseizoen hebben we onze handen vol om aan de vraag te voldoen. We zijn dan ook extra verwerkingsruimte aan het bouwen.

Wat is jullie relatie met Javado?
Al in de jaren 80 bestelde Javado bij ons. Fred is bij Javado mijn contactpersoon. Als hij constateert dat iets beter kan, dan meldt hij dit ook. Ik vind dat perfect, zo ben ik zelf ook. Samen hebben wij ervoor gezorgd dat we heel soepel samenwerken, ook op de drukste dagen.

Hoe zie jij de toekomst van bol-op-pot?
 Bol-op-pot is gebruiksvriendelijk, zorgt voor kleur in de winter en zit in onze cultuur geworteld. Ik denk dat het aan populariteit niet te klagen zal krijgen. Wel zie ik uitdagingen. Weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een deel van de oogst mislukt. Met name hevige hoosbuien zijn een gevaar. Ook wordt er streng op toegezien dat we onze teelt  verduurzamen. Daar sta ik 100% achter, maar het zorgt wel voor aanzienlijke investeringen.
De bollenkwekers die het beste met deze uitdagingen omgaan staat een mooie toekomst te wachten.

Gepubliceerd op: 14 november 2019