BLOG: kwekerreportage Carni Flora

Wij zijn de laatste jaren opvallend meer vleesetende planten gaan verkopen. De hoogste tijd om de kwekerij te bezoeken. In Aalsmeer, vlak naast vliegveld Schiphol, staat ons een hele bijzondere rondleiding te wachten. Eigenaar Justin van Kessel heeft heel veel om te vertellen en te laten zien.

Hoe is kwekerij Carni Flora ontstaan?
Precies 25 jaar geleden is de kwekerij opgericht. Mijn vader, René, werkte bij een plantenexporteur en was toe aan wat anders. Zijn jeugdvriend was bekend met de wereld van de vleesetende planten en samen hebben ze hun eigen kwekerij opgezet. Ik ben na mijn afstuderen in het bedrijf komen werken en inmiddels ben ik eigenaar geworden. Mijn vader kan nu gaan minderen, maar draait nog volop mee. Zullen we een rondje in de kassen lopen?

Het valt direct op dat dit geen ‘gewone’ plantenkwekerij is. Geen eindeloze kassen bestuurd door robots, maar een overzichtelijke kas waarin de planten intensief door de medewerkers verzorgd worden. Justin begint te vertellen:
Wij zitten in een nichemarkt. Je ziet dat dit geen groot kassencomplex is, maar toch hebben wij het grootste marktaandeel vleesetende planten. Er passen natuurlijk wel heel veel plantjes in deze kas.

We kunnen plantjes zelf vermeerderen, o.a. uit zaad en een aantal soorten krijgen we via een veredelaar binnen. We hebben meer dan 60 soorten.  Je ziet hier de plastic tunnels waar de opkweek van de jonge plantjes plaatsvindt. Hier zijn ze zeer kwetsbaar. Niet alle plantjes zijn levensvatbaar, maar als ze eenmaal goed uit deze fase gekomen zijn, kunnen ze wel tegen een stootje.

We zien dat veel vleeseters een bloem hebben..
Klopt en allemaal op een lange steel. Weet je hoe dit komt? De voortplanting van vleesetende planten gebeurt, net als bij ‘normale’ planten,  via kruisbestuiving van de bloemen. Op dat moment zijn de insecten even geen prooi, maar nuttige bondgenoten die van de ene plant naar de andere plant moeten vliegen zonder in de val gelokt te worden, vandaar dat de bloem hoog boven het plantje staat. Bij de Dionaea muscipula knippen wij tijdens de opkweek de bloemen weg, zodat alle energie in de plant zelf gaat zitten.

Redelijk veel uitval, veel handmatige verzorging.. valt er wel geld te verdienen met vleeseters?
Daar komt nog bovenop dat het ontzettend trage groeiers zijn. Een klein plantje in potmaat 8,5cm is al snel 1 jaar oud. In een grotere potmaat heb je het al over 1,5 tot 2 jaar. Al met al begrijp je nu wel dat er een behoorlijke kostprijs aan zit. We doen dan ook geen acties met grote retailers, maar zijn volledig gericht op de daghandel via de groene vakhandel.

Justin neemt ons mee naar een hoekje met hele bijzondere soorten.
Dit is een Darlingtonia californica. Een hele mooie bekerplant die we graag aan ons assortiment willen toevoegen. De plant staat van nature in rotsachtige bergen met koud stromend water. We zijn nu aan het testen of het ons lukt hier in Aalsmeer mooie Darlingtonia’s te kweken.

We hebben heel veel verschillende soorten. Toch wordt 40% van onze omzet gemaakt met de Dionaea muscipula, oftewel de venus vliegenval. Ook de Sarracenia, Drosera, Nepenthes en de Pinguicula zijn populaire soorten. We zien vaak dat een tuincentrum een vleesetende planten hoekje inricht en begint met dionaea’s en de vleeseters mix. Vervolgens gaat het steeds beter lopen en gaan ze steeds meer soorten draaien.

Misschien een gekke vraag, zetten jullie insecten uit die door de planten gevangen kunnen worden?
Nee, dat hoeven wij niet te doen. In de natuur komen de planten voor op plekken met zeer voedselarme grond, waarbij ze kunnen overleven door voedsel uit dode insecten te halen. Toch hebben ze ook wortels waarmee ze stoffen uit de bodem kunnen halen. Wij weten precies hoe we ze via de wortels kunnen voeden zodat het inzetten van insecten niet noodzakelijk is. Laat ze dat maar doen zodra ze door de consument zijn gekocht.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Javadoplant is een opvallend snelle groeier, maar ook in het algemeen zien we dat we steeds wat meer planten kunnen verkopen. Toch doen we het rustig aan met uitbreiden, puur omdat het een nichemarkt is. Het is voor ons belangrijk dat de markt vraaggestuurd blijft en het geen aanbodsmarkt wordt. Wij concentreren ons op het verfijnen van onze kennis en kunde.

Gepubliceerd op: 20 juni 2019