BLOG: kwekerreportage Boers Tuinbouw

Pal aan het Noordzeestrand zit Boers Tuinbouw. Wij hebben goede ervaringen met het perkgoed dat we bij hen bestellen. Ik ben benieuwd naar het verhaal van deze kweker. Gerrit Boers en zijn zoon Leon gaan me een uitgebreide rondleiding geven, maar we beginnen met een bak koffie.

Hoe is Boers Tuinbouw ontstaan?
Samen met mijn broer zijn we in 1983 een tuinbouwbedrijf begonnen. We teelden radijs en niet veel later ook snijbloemen. Via mijn buurman ben ik met de cyclamenteelt in contact gekomen. De combinatie radijs en cyclamen was echter geen gelukkige. Ze hebben allebei dezelfde piekmomenten. Toen hebben we besloten om de radijs vaarwel te zeggen en zijn we cyclamen met perkgoed gaan combineren. Inmiddels is mijn broer gestopt en is mijn zoon, Leon, in het bedrijf gekomen.

Hoe zou je jullie bedrijf typeren?
We zijn een echt familiebedrijf. We werken met een klein team en vinden het belangrijk om jongeren op te leiden in de tuinbouw. We lijken soms wel op voetbalclub Ajax: we hebben een hele goede jeugdopleiding en vervolgens waaieren de talenten uit naar de grotere spelers in de markt.

We hebben een passie voor kwaliteit. Het streven naar de beste producten van de markt is een echte drijfveer. De bijzondere locatie waar we zitten helpt daar bij mee.

Hoe bedoel je dat?
Zoals je ziet, zitten we pal aan het strand. Er is hier een zeeklimaat. Dankzij de zee wordt het hier ’s winters nooit extreem koud en ‘s zomers niet extreem heet. Bovendien zit er zout in de lucht en daar houden insecten niet van. Wij hebben dus veel minder last van beestjes. Er is hier meer licht, en dankzij de milde temperaturen minder verdamping. Dat betekent minder vaak watergeven. Hierdoor groeien de plantjes van nature compacter.

 

Boers Tuinbouw JavadoEr bestaan heel veel soorten en merken perkgoed. Hoe bepaal je het assortiment dat je teelt?
Op de Flowertrials® krijgen we een goed overzicht van al het beschikbare uitgangsmateriaal. Maar we kijken verder dan alleen een pakkende merknaam. Perkgoed moet de consument plezier geven. Je brengt letterlijk kleur in je leven. Perkgoed moet blijven groeien en bloeien tot diep in het najaar, daar geniet je als consument echt van. Dus de soorten die we kiezen moeten daadwerkelijk veel plezier geven. En hoe kom je daar het beste achter? Door het zelf te testen. Dus voor we nieuwe soorten opnemen test  ik ze eerst bij ons op de camping. De petunia Nightsky heeft me verrast met een hele goede doorbloei. De petunia Babydoll daarentegen had dit niet. Hoe mooi de bloem ook is, dit soort gaan we niet telen.

Hoe zien jullie de relatie met Javado
We hebben een fijne relatie, gebaseerd op wederzijds respect. Er zijn handelaren die je onder druk zetten om voor een paar cent minder te leveren. Als ze vervolgens een ander hebben gevonden die nog goedkoper is, zie je ze opeens niet meer. Dat soort klanten heb ik vaarwel gezegd. Zo is Javado gelukkig niet.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
We zijn volop bezig met onze maatregelen voor een duurzame teelt. Dit doen we graag. De markt vraagt erom, maar we vinden het zelf ook erg logisch en belangrijk. We gebruiken al ons water opnieuw tijdens de teelt. Ook proberen we voor een groot deel zelf in stroom te voorzien door groene stroom op te wekken met onze zonnepanelen. Onze potten zijn gemaakt van gerecycled plastic en zijn volledig recyclebaar.

Kortom, we zijn een dynamisch familiebedrijf. We staan al generaties lang voor kwaliteitsproducten met lange houdbaarheid. Samen met duurzaamheid en leverbetrouwbaarheid zijn dit de punten waarop wij ons blijven focussen.

Gepubliceerd op: 10 maart 2020