BLOG: Kwekerij de Fruithof

U heeft misschien wel gehoord van “de Fruithof”.  We hebben namelijk een aparte tegel in ons webshopmenu voor deze kweker. De kwekerij is gespecialiseerd in fruitbomen en – planten voor tuincentra. De eigenaar noemt zichzelf gekscherend fruitfreak. Op de kwekerij kreeg ik een middagje les in fruitbomen, ik hoefde eigenlijk maar één vraag te stellen: Wie is Wim Kersten?

 

‘Ik ben 51 jaar oud, getrouwd en heb twee zoons en een dochter. Toen ik begon te werken kwam ik bij een bedrijf terecht dat fruitbomen opkweekt voor de fruitbomenteelt. Een klein gedeelte van de jonge boompjes werd verkocht aan tuincentra, maar de kwaliteit hiervan was niet te vergelijken met de mooie kwaliteit die naar fruittelers ging. Dat vond ik een gemis. De consument heeft ook recht op een goede fruitboom. In 1999 begon ik ‘De Fruithof’ en kon ik mijn visie op de consumentenmarkt verwezenlijken.’

 

De FruithofPionier in kwaliteit en presentatie

‘Naast de magere kwaliteit van de fruitbomen waren ook de kleine etiketjes met erg weinig informatie mij destijds een doorn in het oog. Ik heb als hobby fotografie en heb alle bloesems en vruchten van mijn soorten gefotografeerd en gewerkt aan het perfecte etiket. Dit etiket werd een stuk groter dan gebruikelijk was en bevatte uitgebreide informatie in vier talen.

 

Toen het product inclusief het etiket klaar was om de markt op te gaan, ben ik naar een goed tuincentrum in de buurt gereden. Ik liet mijn mooie boompjes zien en de inkoper was erg enthousiast, tot bleek dat de prijs een stukje hoger lag. Hij durfde het niet aan om mijn bomen af te nemen en de prijs voor de consument te verhogen. Ik zei: “Ik laat 50 stuks hier bij je achter, probeer het gewoon uit voor de duurdere prijs en dan kom ik over drie weken weer ophalen wat niet verkocht is.” Alle bomen waren verkocht en mijn vermoeden werd bevestigd, met een goede kwaliteit en presentatie is er veel mogelijk.

 

In 2001 had ik de productie en de presentatie waar ik het hebben wilde en het concept werkte uitstekend. -Business was booming!- Ons assortiment bestond net als nu uit groot fruit (appel, peer, perzik e.d.) en klein fruit (braam, framboos, e.d.). De Nederlandse tuincentra waren laaiend enthousiast. Ik zag dat een goede presentatie nog belangrijker was dan ik aanvankelijk al dacht en de volgende stap was om het klein fruit letterlijk op een hoger niveau te krijgen. Zet je het in een tuincentrum niet op de grond maar op een tuincentrumtafel met het mooie etiket op ooghoogte, dan schiet de verkoop omhoog.’

 

Tovenaar met sapstromen

 ‘Mensen veranderen continu. Jaren geleden was het een pluspunt als je flinke fruitbomen met lange takken in het winkelschap had staan. Tegenwoordig zijn mensen bang voor bomen. Pas als je ze verzekert dat het dwergbomen zijn, durft men het aan. Gelukkig kun je fruitbomen op ontzettend veel manieren maken. Het draait allemaal om sapstromen. Als de sapstroom makkelijk en snel de kroon bereikt, dan investeert de boom in vegetatieve groei, oftewel, de takken groeien snel en er komt nauwelijks fruit aan. Op het moment dat de sapstroom afgeknepen wordt,  dan wordt de groei generatief. Oftewel de boom zorgt dat hij vruchten gaat produceren in plaats van groter groeien.

 

Dus zijn we gaan sleutelen aan de ideale fruitboom die compact blijft. De belangrijkste factor is de onderstam. Een te lange en te dikke onderstam brengt veel te veel sapstromen naar de kroon. Wij zijn voor onze patiobomen onderstammen van 20cm gaan gebruiken waarvan 15cm onder de grond wordt gepoot. De fruitsoort wordt door middel van -oculeren- aan de onderstam vastgemaakt. [zie kader] Hierdoor ontstaat een kleine s-bocht aan de basis van de boom, wordt de sapstroom afgeknepen en krijg je een compacte boom met veel fruit.’

 

Toekomst

‘We hebben verkoopmodules voor tuincentra ontwikkeld. Met deze hardware heb je een praktische presentatie die de consument duidelijkheid geeft. Die duidelijk heeft de klant nodig om tot een aankoop te komen. De thema’s zijn “City Gardening” en “Wonder Tree”. In Noordwest-Europa hebben we al een aantal tuincentra met onze modules. We willen in de toekomst ook de rest van Europa kunnen voorzien van ons assortiment. We hebben zojuist extra grond kunnen aankopen bij ons in de buurt waarmee we onze productie nog wat kunnen opschalen.

 

Gepubliceerd op: 16 februari 2022