Kwekerreportage: Hoogeveen Plants

Als je een tuinplantenafdeling hebt en planten bij Javado bestelt, is de kans groot dat je regelmatig planten van kwekerij Hoogeveen Plants ontvangt. Waarom dat een uitstekende keuze is, legt Bob Hoogerdijk uit. Voordat we het interview starten, lopen we een rondje over de gloednieuwe kweeklocatie. Met semitransparante zonnepanelen op het dak van de kas boven mij, is het niet gek dat het gesprek al snel over klimaatneutraal kweken gaat, maar laten we bij het begin beginnen.

Wat is eigenlijk de oorsprong van deze grote, moderne tuinplantenkwekerij?
“Zijn vader was boer, maar Siem Hoogeveen wilde niets liever dan boomkweker worden. Hij wist een stukje weiland waar voorheen koeien liepen om te vormen tot een kwekerij met diverse bomen en heesters. Dit groeide langzaam door. In de jaren ’90 veranderde de markt. Tuincentra begonnen zich te groeperen en er ontstond vraag naar grotere, uniforme partijen van tuinplanten in makkelijk handteerbare potmaten. Siem zag kansen en specialiseerde zich in de teelt van een gestandaardiseerd klimplantenassortiment. Toen is de basis gelegd voor het bedrijf zoals je het nu ziet.
Om meer spreiding over het jaar te krijgen is de teelt van Helleborus erbij gekomen. Wist je dat wij de eerste kweker van de H. Christmas Carol zijn?  Ondertussen kwam ik in beeld bij de kwekerij. Ik was op mijn 18e begonnen met het kweken van bamboe en grassen en ik stond bol van de ideeën. De ideeën waren te groot voor mijn kleine kwekerij. Mijn vader stelde voor om eens met Siem te gaan praten. Het klikte en we hadden het idee dat we elkaar goed konden aanvullen. Ik nam naast mijn ideeën ook mijn teelt mee en zodoende zijn ook grassen een onderdeel van de kwekerij geworden.”

Hoe ziet jullie assortiment er nu precies uit?
“De grote pijlers zijn klimplanten, biologische fruitplanten, grassen en Helleborus. Hiernaast hebben we varens, tuincyclamen, coniferen en een geweldig assortiment Agapanthus.”

Je hebt me al wat verteld over jullie warmtepomp en zonnepanelen. Wat is jullie verhaal op het gebied van duurzaamheid?
“Het is onze missie om de wereld te vergroenen met planten. Want, planten kunnen een geweldig effect hebben. Ze helpen de temperatuur in steden te verlagen en de biodiversiteit te verhogen. Wij vinden dat, omdat onze planten een positieve bijdrage aan de directe leefomgeving van de consument geven, onze planten duurzaam geteeld moeten zijn. We willen liever geen wegwerpartikel de wereld in brengen! Onze planten groeien en bloeien nog jarenlang nadat ze verkocht zijn. Maar een duurzame plant moet ook duurzaam geproduceerd zijn. We hebben als streven om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en we zijn al een heel eind op weg.
Onze 1350 zonnepanelen en ingekochte stroom van windmolens geven ons de stroom die we nodig hebben. Met de warmte van de warmtepomp houden we onze voeten warm. Al onze trays en potten zijn 100% recyclebaar én van 100% gerecycled plastic. Als we een overvloed aan water hebben, komt dit via een wadi langzaam terecht in het grondwater.”

En het veengebruik in potgrond, hoe staan jullie daar tegenover?
“We investeren veel tijd en geld in veenreductie. Ik ben blij dat ik ons verhaal met de lezers van dit magazine kan delen. Het is een hele ingewikkelde materie voor een kweker, doordat met het veranderen van je potgrondmengsel, je een bepaalde plant ook opnieuw moet leren kweken. Het hele programma met mesten en watergeven moet opnieuw uitgevonden worden én je wilt zeker weten dat de resultaten goed zijn, dus je moet er jaren voor uittrekken. We moeten ook grote risico’s nemen, want watergeven en mesten doe je het liefst per partij tegelijkertijd en niet per groepje planten apart.
Agapanthus, bamboe en een groot deel van onze Helleborus in de potmaten p12 tot p19, kweken we inmiddels al geheel veenvrij.

Voor jullie fruitassortiment hebben jullie zelfs het predicaat ‘biologisch’ weten te bemachtigen. Vertel daar eens meer over?
“Denk je aan eetbare vruchten, dan wil je absoluut zeker zijn dat het onbespoten is. Je kunt wel roepen dat de planten onbespoten zijn, maar dat zegt de consument niks. Als je het kan aantonen met het biologisch-keurmerk, dan weten tuincentra en de consumenten precies waar ze aan toe zijn. Er komt heel wat bij kijken voor een kweker om dit voor elkaar te krijgen, maar het is een proces dat veel voldoening geeft. Het begint met de omgeving van de kwekerij. Een gedeelte van onze grond richten wij in voor de natuur. Daar groeien allerlei planten die luizen aantrekken(!). Die luizen trekken weer allerlei nuttige insecten aan die daar heerlijk van smullen. Met als gevolg dat ze ook al onze fruitplanten op de kwekerij onderhouden. Op deze manier hebben we nooit een grote uitbraak die we kunstmatig moeten bestrijden. Je moet luizen niet bestrijden, want dan verlies je ook de nuttige beestjes die jou zo goed kunnen helpen. Er is nu een omslag gaande onder personeel van tuincentra en consumenten. We moeten allemaal leren dat het helemaal niet erg is als er een paar beestjes in een plant zitten. We merken dat ons assortiment ‘Tasty Green’, zoals ons bio-fruit heet, iets is wat retailers erg graag willen en bewust voor kiezen.”

Vorig jaar hebben wij jullie nieuwe assortiment Agapanthus bij onze klanten geïntroduceerd. Hoe is het jullie bevallen en wat zijn de laatste ontwikkelingen?
“Het grappige is, in eerste instantie zagen we het niet zitten om dit product aan ons assortiment toe te voegen. We hadden wat testexemplaren ontvangen en ergens achteraf op een tochtige plek neergezet en er niet meer naar omgekeken. Weken later was de verbazing groot toen de planten er nog prachtig bij stonden en nog steeds volop bloeiden. Dit zijn toekomstbestendige terrasplanten! Ze hebben erg weinig water nodig en kunnen prima, zonder verzorging, in de volle zon. We hebben, samen met nog twee Europese kwekers, een exclusieve samenwerking met de Zuid-Afrikaanse veredelaar. Deze nieuwe genetica is echt geweldig. Afgelopen seizoen is goed bevallen en het was goed te zien dat Javado er extra aandacht voor had bij haar klanten.
Naast topsoorten als de ‘Fireworks’ en ‘Poppin’ Purple’, zijn we bezig met de nieuwe soort ‘Black Jack’, met fluweelpaarse, donkere bloemen. Wij denken dat Agapanthus de komende jaren steeds bekender zal worden en een vaste plek op de winkelvloer zal gaan krijgen.

In het assortiment kom ik regelmatig de term ‘Our Choice’ tegen, wat bedoelen jullie daarmee?
Tim, jullie verkoper, is jaren geleden bij ons als stagiair begonnen. Rond 2012 zagen we dat de verkoopcijfers van onze klimplanten stagneerden. Hij kreeg als opdracht uit te zoeken waar dat aan kon liggen. De conclusie was dat o.a. Hydrangea en vaste planten eerder in het seizoen visueel aantrekkelijk aangeleverd werden en we in het voorjaar meer concurrentie op de winkelvloer hadden. Ook kregen we feedback van tegenvallende klimplanten die niet zo mooi werden als de consument had gehoopt. We wilden de strijd aangaan en hebben soorten gevonden die sterker en gezonder zijn en vroeger in bloei komen en toch de hele zomer door blijven bloeien. We wilden langzaam afscheid nemen van oudere soorten, maar sommige oude soorten hebben zo’n bekende naam, dat de handel er maar naar blijft vragen. Dus voor de liefhebbers, hebben we deze soorten nog wel, maar ben je op zoek naar de beste soorten, kies dan ons ‘Our Choice’ assortiment.

Tot slot nog even over de nieuwbouw, wat ging er door je heen toen dit grote project helemaal voltooid was?
Eerlijk gezegd heb ik dat moment helemaal niet gehad. Je bent er dagelijks mee bezig. Op een gegeven moment kun je de planten op de kweekvloer zetten en voor je het doorhebt ben je overgegaan. Misschien wel jammer eigenlijk, dat ik er niet bij stil heb gestaan. Ik zie de verwondering trouwens wel in de ogen van bezoekers die hier voor het eerst komen. Dit project heeft ons bedrijf in meerdere opzichten versterkt. Dankzij de expertise die alle collega’s van de diverse afdelingen hebben ingebracht, hebben we iets unieks neergezet. Het leuke is, het werkt echt in de praktijk. Hier zijn we met zijn allen heel trots op.

Gepubliceerd op: 6 februari 2023