BLOG: speciale reportage over Plantipp

Maak kennis met Peter van Plantipp en leer een extra dimensie in ons vakgebied kennen. Plantipp is een belangrijke schakel in onze keten, maar zij zijn geen veredelaar, kweker of exporteur. Wil je weten hoe dat zit? Lees snel verder.

 

Zo’n 8 jaar geleden leerden wij Peter van Rijssen kennen. Een hydrangeakweker had ons aan elkaar voorgesteld en met z’n drieën wilden we een succes maken van de nieuwe, prachtige hydrangea ‘Miss Saori’. Dat is gelukt! We hebben er zelfs de prestigieuze Chelsea Flower Show award van 2014 mee gewonnen. Sindsdien zijn we blij dat we in elkaars netwerk zitten. Op een druilerige decemberdag heb ik met hem afgesproken en leer ik Plantipp extra goed kennen.

 

Peter: “Om uit te leggen wat wij doen, kan ik het best beginnen bij iets wat mijn vader 30 jaar geleden heeft meegemaakt. Hij veredelde gerbera’s en terwijl de markt gefixeerd was op steeds grotere bloemen, had hij een mini gerbera veredeld: de beroemde ‘Germini’. Om een lang verhaal kort te houden: hij had vertrouwen in de bedrijven waarmee hij in zee ging, maar beloftes werden niet nagekomen. Germini was een enorm succes, maar van de miljoenen die ermee verdiend zijn, kreeg hij geen cent. Om te voorkomen dat dit anderen ook zou overkomen, heeft hij Plantipp opgericht.

 

Als je een nieuw ras hebt veredeld, dan kun je ons inschakelen. Wij zijn gespecialiseerd in royalty management, licentiebeheer en promotie. Kortom, wij zorgen ervoor dat de dierbare creatie van een veredelaar alle kans krijgt om succesvol te worden op de markt. We zorgen dat de rechten beschermd zijn en de royalty’s worden afgedragen.  Dit doen wij wereldwijd voor succulenten, heesters, vaste planten, snijbloemen en zachtfruit.

 

Dat klinkt misschien erg zakelijk, maar er schuilt juist een enorm boeiende wereld vol passie en interessante mensen achter. De grote veredelaars zoals Dümmen Orange, Selecta en Syngenta kennen de meeste mensen in onze branche wel. Maar er zijn nog honderden kleine veredelaars. Dit zijn de mensen met een ongeëvenaarde passie voor hun werk. In Zuid-Afrika hebben we een man wiens levenswerk het is om een roze agapanthus te veredelen. Hij is er nu al 15 jaar mee bezig en niet lang geleden kreeg ik voor het eerst een foto opgestuurd van een tros roze agapanthusbloemen! Echte innovatie komt vaak van de veredelaars die er lak aan hebben wat anderen ervan vinden en hun eigen hart volgen. Uit deze grote groep kleine veredelaars en hobbyisten komen de verrassendste uitkomsten.

 

Mijn rol bij Plantipp is pionieren en bruggen bouwen. Als je veel mensen ontmoet en veel markten hebt bestudeerd, ontwikkel je een scherp oog voor nieuwigheden met veel potentie. Dat betekent helaas soms ook dat ik nee moet zeggen tegen een nieuwe plant die ik niet interessant genoeg vind.

 

Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Ik ben trots op de vele mooie noviteiten die we in de loop der tijd hebben geïntroduceerd. Wat ik bijzonder mooi vind is als de creatie van een veredelaar na jaren van doorzetten een succes wordt. Ik ken mensen die vanuit een hobby uiteindelijk hun eigen, mooie bedrijf hebben kunnen opbouwen dankzij de royalty’s die ze ontvangen voor een succesvol product.

 

Dat is precies waarom licenties zo belangrijk zijn. Je mag het werk en de kosten die gemaakt zijn voor een nieuw ras de markt op kan niet onderschatten. Ik vind het dan ook respectloos als kwekers proberen onder het betalen van licenties uit te komen, bijvoorbeeld door een plant zelf illegaal te stekken. Dat is ook een kant van ons werk. We houden scherp in de gaten of de door ons beschermde producten niet illegaal gekweekt worden. We hebben al diverse rechtszaken moeten voeren. Dit gaat gepaard met veel negativiteit, maar het is belangrijk dat het gebeurt.

 

We kunnen de veredelaar verder helpen dan alleen het royalty management. Wie zorgt voor de vermeerdering van het uitgangsmateriaal? Welke kwekers zijn het best geschikt om het product af te kweken? In welke landen? Dat hele traject kunnen wij coördineren. We hebben een groot netwerk kwekers waar we mee samenwerken en ook de samenwerking met een partij als Javado helpt om de juiste kweker en het juiste afzetkanaal bij een nieuw product te krijgen.

 

Javado Plantip clematisLast but not least verzorgen wij ook de promotie. Goede promotie begint bij goede fotografie en goede productinformatie. Dit is eenvoudig op onze website te vinden. We maken slim gebruik van free publicity. Dat is ook het leuke van het werken met noviteiten: je mag rekenen op veel interesse van de vakpers. Het is ideaal als een veredelaar een nieuw ras heeft ontwikkeld waaraan regelmatig een nieuwe kleur of variëteit kan worden toegevoegd. Zo kunnen we de merknaam steeds weer onder de aandacht brengen.

 

Promotie is maatwerk. Bij de Mangave, bijvoorbeeld, zit ook een marketingvergoeding ingebouwd. Hoe meer Mangave’s verkocht worden, hoe groter het marketingpotje wordt, hoe meer we dit product promotioneel kunnen ondersteunen. Dit gaat gepaard met het uitbreiden van het assortiment, want er zitten nog een paar verrassende Mangave-soorten aan te komen!

 

Ik hoop dat ik een goed beeld heb kunnen schetsen van de wereld van Plantipp. Denk de volgende keer dat je een nieuwe tuinplant verkoopt even aan die man of vrouw die jarenlang met eindeloos geduld aan het bestuiven en testen is geweest. Ik lees het Javado Magazine graag en vind het heel tof dat ik er nu zelf in sta. Ik heb nog een scoop, speciaal voor jullie. In 2021 komt een prachtige nieuwe Nandina op de markt: Nandina Red Light. Een aanrader voor de liefhebbers van kleur in de tuin.

Gepubliceerd op: 20 april 2021