BLOG: Natuurlijk Hopmans

Nog geen 100 jaar geleden was hier geen land maar was hier zee. Dit bovenste stukje van Holland is in 1930 ingepolderd om aan de vraag naar meer landbouwgrond te kunnen voldoen. Nu sta ik hier op één van de vele boerenpercelen. Ieder perceel heeft exact dezelfde afmeting, toch is deze anders: Rudolf Hopmans is van akkerbouw naar tuinbouw overgegaan. Ik ben benieuwd naar de kwekerij die hier is ontstaan. Onder zijn grote windmolen staat Rudolf klaar om de tour over de kwekerij te beginnen.

 

Mijn opa en oma waren één van de boeren die uitgekozen waren om te mogen verhuizen naar de polder toen die rond 1939 klaar was om bewoond te worden. Dit is dus een echt boerenfamiliebedrijf. Via mijn studie ben ik in aanraking gekomen met de sierteelt. Na een aantal jaar in de sierteeltsector te hebben gewerkt, begon ik te dromen van een eigen plantenkwekerij. In 2007 ben ik in gesprek geraakt met iemand van de Addenda telersvereniging. Alle kwekers in deze groep werken enorm goed samen. Zij hebben mij geholpen om mijn eerste stappen te zetten in de plantenteelt. Aanvankelijk combineerden we dit met onze akkerbouw, maar de meeste aandacht schonk ik aan de plantenteelt en sinds vorig jaar zijn we volledig overgegaan van akkerbouw naar tuinbouw.

 

Welke planten gaan we tegenkomen op de kwekerij?

HeNatuurlijk Hopmansbe Addenda is een zeer belangrijke teelt voor ons. Waar we eerst de kleinste Hebe Addenda kweker waren, zijn we inmiddels de grootste. Heuchera is de andere teelt waarin we een grote speler zijn. Samen met kweker FN Kempen leveren we de Heuchera Indian Summer serie.

 

Waar dienen deze moderne kassen voor waar we nu doorheen lopen?

Als de jonge plantjes net zijn opgepot zetten we ze eerst even in de kas om ze een perfecte start te kunnen geven. Vervolgens verplaatsen we ze naar de buitenvelden waar ze uit kunnen groeien tot stevige, weerbare planten.

 

We lopen nu buiten. In de verte zie ik dat er gewerkt wordt aan de aanleg van een gloednieuw stuk containerveld. Dit is een unieke mogelijkheid om te bekijken hoe het buitenveld van een moderne tuinplantenkweker in elkaar steekt.

We zijn aan het uitbreiden en laten er een nieuw stuk containerveld bijmaken. Eerst zijn de drainagebuizen in de grond gelegd. Vervolgens wordt een laag van 10cm grove lavasteen aangebracht. Hier bovenop komt nog een laagje fijne lavasteen. Dit wordt waterpasgemaakt en aangestampt. Als straks het stevige worteldoek erop ligt, is het klaar voor gebruik.

We zetten de planten in de kweekpotten op de containervelden. Als er veel regen valt, gaat het overtollige water snel door het poreuze gesteente naar de drainagebuizen. We vangen al het water op in ons waterbasin zodat we dit kunnen hergebruiken. Er blijft in de lavasteen zelf altijd wat water zitten. Als het erg droog is kan de plant dit water uit de stenen opzuigen. 

 

Hebe Addenda is ontzettend populair bij onze klanten. Waarom vinden mensen dit een mooie plant?

De genetica van de Addendasoorten is sinds een jaar of zes ontzettend goed. We hebben een prachtig assortiment en alle soorten zijn sterke, volle planten. Dit heeft ertoe geleid dat bloeiende hebe’s de laatste jaren opnieuw ontdekt zijn door de consument. Ik denk dat het om het totaalplaatje gaat: de sierlijk bolvorm van de plant. De glanzende bladeren. De intense bloemkleur. En het feit dat ze vanaf de zomer tot aan de winter de tuin versieren en de vlinders en bijen van nectar voorzien.

 

Nu is het de kunst om te blijven verbeteren en vernieuwen. De veredeling van Hebe Addenda zat eerst bij een Deens bedrijf, maar inmiddels hebben wij het overgenomen. Ik heb een veredelaar in dienst genomen en een stuk van onze kwekerij ingericht voor de veredeling met alle faciliteiten die daarvoor nodig zijn.

 

Wat voor moois kunnen we in de toekomst verwachten?

Afgelopen jaar is het nieuwe soort ‘Vinoa’ met glanzende blaadjes in een wijnrode kleur en paarse bloempluimen zeer succesvol geïntroduceerd. Binnenkort volgt de ‘Vinoa Pink’, oftewel dezelfde plant maar dan met roze bloempluimen.  

 

Een heel spannende, nieuwe soort die we zullen gaan introduceren is de ‘Mucha’. Al onze hebe’s zijn doorbloeiers die tot aan de vorst steeds een aantal bloempluimen in bloei hebben. Maar ‘Mucha’ doet het anders. Dit is een rijkbloeiende soort die je verrast met een zee van bloemen die tegelijkertijd bloeien. Wij denken dat dit een onweerstaanbaar impulsproduct wordt op de winkelvloer. Als de plant is uitgebloeid is de kans groot dat hij nog een tweede keer in bloei komt.

Verder gaat het in de veredeling veel over het verbeteren van de bestaande soorten. We willen dat de plant van nature ijzersterk is. Een weerbare plant is zeer goed in staat om ziektes en plagen in de kiem te smoren. Ons bedrijf heet ‘Natuurlijk Hopmans’. Wij houden ervan om de natuur te laten floreren en we houden er niet van om met bestrijdingsmiddelen aan de slag te moeten gaan.

 

Is er nog iets dat je onze lezers zou willen meegeven?

Wij hebben het voorrecht dat onze hoofdteelten Heuchera Indian Summer en Hebe Addenda erg populair zijn. Sterker nog, de vraag is de laatste jaren groter dan het aanbod. Mijn favoriete afzetkanalen voor dit product zijn de bloemist en het tuincentrum. Javado is een partner waar we graag mee samenwerken. We proberen Javado zo goed mogelijk te leveren, maar het zou enorm helpen als er al orders ruim van te voren besteld kunnen worden. Dus wacht niet langer en bestel de hebe’s alvast via de Javado webshop. Vanwege het koude voorjaar begint het seizoen iets later. Vanaf 2 augustus zijn de meeste soorten leverbaar.

Gepubliceerd op: 12 augustus 2021