BLOG: kwekerreportage Smit kwekerijen

De trendy planten van de Eden Collection zijn voor menig tuincentrum onmisbaar. Smit Kwekerijen is dan ook een vooraanstaande kweker waar we veel en goed mee samenwerken. Toch bezoeken we de kwekerij niet vaak. De reden? Ze bevinden zich in het landelijke noordoosten van Nederland, ver van ons drukke zuidwesten. Het blijkt de moeite van de lange autorit waard te zijn want ik ontdek een compleet andere plantenwereld.

Obed Smit, vertel eens wat over jezelf en over de kwekerij?
Ik ben in 1985 in de kassen van mijn opa gaan proberen of ik zijn groene vingers heb geërfd. Ik had de tijdsgeest mee, want ik teelde Geraniums waar veel vraag naar was. Na ook Fuchsia’s en Chrysanten te hebben geteeld, kwam Lammert Koning op mijn pad. Dat veranderde alles. Hij ging als ‘plant hunter’ de wereld over op zoek naar bijzondere planten. Ik was direct gefascineerd en samen bezochten wij plekken op aarde waar nog nooit naar planten was gezocht. Zo werd de basis gelegd van de Eden Collection.

Wat is precies de Eden Collection?
Ik streef naar planten met een mooie uitstraling die zich thuis voelen in de huiskamer. Met al mijn vondsten van over de hele wereld ben ik mijn eigen levende databank gaan aanleggen. Ik heb een veredelaar aangenomen. In een grote kas vol met bijzondere genen zijn we aan de slag gegaan. Welke soorten zijn sterk genoeg om commercieel als kamerplant geteeld te gaan worden? Wat gebeurt er als we verschillende soorten met elkaar gaan kruisen? Hoe kunnen we het beste de planten vermeerderen voor de teelt? We experimenteren enorm veel en hebben veel bereikt.

We lopen door de proefkassen, het domein van veredelaar Carla. Er staan honderden plantensoorten. Obed wijst ons op een zeer fraaie bladbegonia.
Ik heb deze Begonia in Vietnam gevonden. Hij lijkt op de begonia Iron Cross, maar is nog wat steviger en heeft een mooie diepbruine bladrand. De laatste jaren zijn jungle-achtige planten met grote, bijzondere bladeren populair gevonden. Hier zijn we nu ook volop mee bezig. Zo hebben we de Philodendron Hastatum op de markt gebracht en zijn we met nog veel meer leuks bezig. Deze planten zijn groter dan de compacte planten van de Eden Collection. We leveren ze uit met een groter etiket onder de merknaam ‘Eden Jungle’.

“Er zijn nog zoveel leuke soorten die ontdekt en ontwikkeld kunnen worden,
ik ben en blijf verzot op mijn werk”

Wat vind je zelf je leukste vondst?
Dat is de Senecio cephalophorus, ook wel bekend als de ‘Mountain Fire’. Ik heb deze plant in een woestijn in Israël gevonden. Hij heeft een bijzondere, grijze kleur, het model van de plant is heel goed en hij is oersterk. Om dan in de loop der jaren te zien hoe goed de plant verkocht wordt, is echt heel leuk.

Dat brengt ons bij de kassencomplexen voor de commerciële teelt.
Uiteindelijk wil je dat de planten uit de collectie daadwerkelijk in het tuincentrum verkocht kunnen worden. We hebben de vermeerdering van onze soorten zelf in de hand. Dit laten we doen op kwekerijen in Afrika, Indonesië en Guatemala. Hier op het bedrijf poten we de stekjes en kweken we de plant. Ik hou van volle planten, dus poten we veel stekjes per pot. We voelen als bedrijf een trots op ons assortiment en we willen dan natuurlijk dat ons product perfect in het schap komt te staan.

Wat is jullie relatie met Javado?
Ik heb het gevoel dat we al heel lang samen optrekken. We werken samen op beurzen en delen informatie. Dit is voor ons zeer waardevol en daar doen we graag wat voor terug. We zijn volledig ingespeeld op de fijnmazige daghandel van Javado en zij zijn er als eerste bij als we noviteiten hebben.

Hoe zie je de toekomst van Smit Kwekerijen?
Het sleutelwoord is groeien. Ons bedrijf blijft zich ontwikkelen. Dan heb ik het niet puur over kwantitatieve groei, maar vooral ook groei in kwaliteit. We gaan steeds duurzamer telen. Dat is het mooie aan de landelijke omgeving waarin we zitten. Die geeft ons de ruimte voor deze groei. Ik ben bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we met warmtepanelen warmte kunnen opslaan.

Wat ik overigens nog steeds blijf doen is het ontdekken van wonderbaarlijke planten. Dat blijft tenslotte de voedingsbodem voor onze kwekerij.

Gepubliceerd op: 18 februari 2020