BLOG: kwekerreportage Floramor

Voor het maken van deze reportage stap ik in de auto en ga op weg naar België, de bakermat van de azaleasierteelt. Daar zit onze azaleakweker FlorAmor. Een bijzonder bezoek aan de regio Gent volgt en Christoph Stevens is mijn enthousiaste gids.

 

Hoe komt het dat België van oudsher het epicentrum van de azaleawereld is?

Oorspronkelijk komt deze plant uit Oost Azië. Ontdekkingsreizigers namen eind 18e eeuw mooie planten mee van hun verre reizen voor de kasteelheren die onderling pronkten met hun collecties exotische planten. De azalea sprong erg in het oog met haar zee aan bloemen. Deze plant werd snel populair en het bleek dat de regio rond de rijke stad Gent uitermate geschikt was om de plant te kweken. Er is een gematigd zeeklimaat en er loopt een brede zandrug wat de ideale bodem is.

 

We zijn hier meer dan 200 jaar met azalea bezig. De kennis over het product zit in onze samenleving verweven. Ook ik loop al vanaf kinds af aan op de kwekerij. Het is dan ook niet gek dat het overgrote deel van de azalea’s uit deze regio komt.

 

Waar kunnen klanten FlorAmor van kennen?

Kamerazalea is onze hoofdteelt. Onze bewezen standaardsoorten brengen we op de markt onder de naam ‘Flandresse’ en onze speciale, vernieuwende soorten komen onder ‘Hortinno’ op de markt. Hiernaast telen we ook een aantal andere planten waaronder Rhododendron en Clivia. De naam van onze kwekerij is vrij nieuw. We zijn namelijk twee kwekerijen die in 2018 samen zijn gegaan.

 

Hoe is dat gekomen?

We zijn beide zeer serieuze azaleakwekers en we hielpen elkaar al regelmatig. Nu we zijn samengegaan kunnen we veel efficiënter de investeringen doen die horen bij de verduurzaming van ons bedrijf. Voor onze afnemers betekent het dat ze uit het complete azalea-aanbod kunnen putten en we alle orders groot en klein aankunnen.

 

Wat zijn de uitdagingen bij het kweken van een goede azalea?
Het is een gevoelige plant om te kweken. Maar wie zijn ziel in een product legt, levert sterke planten af. Wij hebben meerdere teeltlocaties en al onze teeltverantwoordelijken hebben enorm veel ervaring. We creëren met z’n allen continu de juiste omstandigheden, want een misser tijdens de opkweek laat zich nauwelijks meer corrigeren. Maar de grootste uitdaging is misschien wel de teeltduur. De planten die we afleveren zijn 2 tot 3 jaar oud. De keuzes die we qua assortiment maken zien we dus pas jaren later terug.

 

Wat is jouw relatie met Javado?
Vroeger verliep onze afzet via Belgische handelaren. Eind jaren ’90 besefte ik dat ik via het netwerk van Nederlandse exporteurs echt heel Europa kan bereiken. Ik ben met monsterplanten in de auto gestapt en kwam als eerste bij Javado terecht. Zij stonden deze jonge Belg graag te woord en er was eigenlijk direct een klik. Nog altijd ben ik zeer te spreken hoe ze aandacht hebben voor hun leveranciers en ook de klik is er nog altijd.

 

WAzalea kwekerij floramore rijden naar de locatie waar de Azalea Hortinno wordt gekweekt. Piet is de deskundige, verantwoordelijk voor de teelt op deze locatie. Vol passie legt hij uit hoe de reis van stekje naar bloeiende plant eruit ziet.

Alles wat we telen komt van ons eigen stekmateriaal. Dat gaat als volgt: tijdens de opkweek wordt de azalea meerdere malen getopt. Hierdoor krijg je goed vertakte planten met veel bloemen. De takjes die we afknippen vormen het stekmateriaal voor onze toekomstige planten. We potten de stekjes op. Nu moeten de stekjes gaan wortelen. We maken de potgrond heel nat en trekken folie over de potten. Zo ontstaat een klimaat met 100% luchtvochtigheid. Als de wortels zijn aangemaakt kan de folie eraf. Tijdens het laatste jaar van de opkweek gaan de planten naar ons buitenveld. Azalea heeft namelijk een koudeprikkel nodig om bloemen aan te maken.

 

Wat kunnen we van jullie in de toekomst verwachten?
Samen met de veredelaar die exclusief voor ons werkt, zijn we hele mooie soorten aan het ontwikkelen. Deze zijn sterker en kunnen dus duurzamer gekweekt worden en zijn ook beter houdbaar in huis en in het winkelschap. Ook komen er nieuwe bloem- en bladvormen en kleuren.

De Kinku Saku is een nieuwe serie en heeft prachtige Spiderbloemen. Er is geduld nodig om nieuwe soorten op te schalen naar grotere aantallen. Komend voorjaar kunnen we hier eindelijk een leuke partij van uitleveren.

Gepubliceerd op: 18 december 2019