BLOG: Kwekerreportage Altanova

Reinier Hoogendoorn heeft samen met twee ooms, zijn vader, en twee broers een bijzondere kwekerij. Zij ontfermen zich graag over de planten die zich niet zo makkelijk laten kweken. Dit noemen zij hun ‘parels’. Door de jaren heen heeft dit geleid tot een ongewoon scala aan producten. Graag leer ik deze kwekerij beter kennen. Fien, het enthousiaste hondje loopt met haar tennisbal met ons mee.

Hoe komen jullie op de naam Altanova?
Een van onze planten die we al sinds jaar en dag kweken is de Stephanotis. Er is nog een kweker van Stephanotis en het toeval wil dat ook deze kweker Hoogendoorn heet. En het is niet eens familie! Dit leidde regelmatig tot verwarring. Wij hebben ons bedrijf omgedoopt naar Altanova. Alta betekent hoog en geldt voor de hoge kwaliteit die we nastreven en refereert naar onze naam Hoogendoorn. Nova, oftewel nieuw, staat voor de verbetering die we altijd zoeken in onze planten en werkwijze.

Wat zijn de voordelen voor jullie om ‘uitdagende’ planten te kweken?
Onze Jasminum en onze Stephanotis vergen heel veel arbeid. Zo spannen we voor iedere Stephanotis een draadje waarlangs de plant omhoog groeit. Als de rank lang genoeg is, knippen we het draadje af en binden we de plant langs het rek of de boog. De jasmijn moet tijdens de teelt 2 keer handmatig rond de boog gebonden worden. We hebben meer dan 150 mensen op onze kwekerijen lopen. Er zijn weinig kwekers die deze planten willen en kunnen telen. We zorgen ervoor dat we de markt niet overvoeren. Het nadeel is dat er geen kant en klare systemen voor onze teelt ontwikkeld worden. Alle vernieuwing moeten we zelf initiëren en bekostigen.

“Wij geloven dat de makkelijkste weg niet altijd de juiste is. De meest bijzondere planten, hoe moeilijk ook te telen, willen wij voor iedereen beschikbaar maken”

Jullie kweken kamerplanten, kuipplanten en tuinplanten. Een bijzonder breed scala. Hoe is dit gekomen?
In totaal werken er nu 6 familieleden op onze verschillende locaties. We zijn allemaal gedreven kwekers dus is er de mogelijkheid onze aandacht te spreiden. Dit heeft als voordeel dat we ook het risico spreiden en waar mogelijk kunnen we teelten elkaar laten opvolgen zodat onze kweekoppervlakte dubbel benut kan worden.

Reinier HoogendoornHoe uit de vernieuwing zich waar jullie naar op zoek zijn?
Onze deur staat altijd open voor de mooie ‘parels’ uit de plantenwereld. Het liefst houden we ons bezig met planten waar de markt niet mee overstroomd wordt. Zo krijgen we dit jaar Kniphofia in een paar prachtige kleuren. We zijn voor de toekomst bezig met een verbreding van het assortiment jasminum. We komen na de zomer met de Pyracantha ‘Red Star’.  En wat een hele leuke nieuwe plant wordt, is de Salvia Salgoon.

Vertel eens iets meer over de Salvia Salgoon?
Deze bloeiende buitenplant is geen vaste plant, maar wordt als kuipplant op de markt gezet. Rond de maand mei begint de plant met bloeien en vanaf dat moment heeft de consument er erg veel plezier van. De plant blijft continu doorbloeien en groeien totdat het gaat vriezen. Ik heb ‘m zelf afgelopen jaar in de tuin gehad en daar heeft hij echt de show gestolen.

Wij hebben een kwekerij in Portugal. Hierdoor kunnen wij planten als de Salvia al vroeg in een mooi bloeiend stadium op de markt krijgen.

Jij bent in 2019 tot de kwekerij toegetreden, hoe bevalt het werk?
Zeer goed. Ons bedrijf is erg divers en daardoor heb ik afwisselend werk en veel ruimte om te ondernemen. Ik geef regelmatig sturing op onze locatie in Portugal, hou me bezig met de vernieuwing van ons assortiment maar ik vind het eigenlijk ook wel erg fijn om gewoon hard te werken in de kas. Dat helpt om af en toe je hoofd weer even leeg te maken.

Gepubliceerd op: 19 mei 2020