BLOG: cyclamen veredeling

Al sinds het ontstaan van de sierteelt is de cyclaam een populaire plant en nog steeds veroveren de vrolijke bloemen de harten van de consument. Het is de hoogste tijd om de wereld van de cyclaam in te duiken en te kijken wat we allemaal te weten kunnen komen. Schoneveld Breeding, de veredelaar van een hele serie bekende cyclamen, opent haar deuren voor het Javado Magazine.

 

Het ontstaan van Super Serie

Als je als klant van Javado op onze webshop het aanbod cyclamen bekijkt, valt het op dat vele soorten de naam Super Serie, soms afgekort tot SS, in hun omschrijving hebben. Alle soorten die Schoneveld Breeding ontwikkelt, krijgen deze merknaam mee.

 

Schoneveld is een hele oude kwekersfamilie uit het oosten van Nederland. De kwekerij groeide uit tot een handelskwekerij. Met de vrachtwagen vol planten reed Patty Schoneveld in de jaren ‘80 langs de bloemenwinkels. Iedere winkelier drukte hem op het hart altijd te gaan voor de hoogste kwaliteit planten. Hij ging altijd op zoek naar de beste soorten en de kwekerij zette de eerste stappen in veredeling. Begin jaren ‘90 was er resultaat: een cyclaam met 165 bloemen! Toen hij deze cyclaam wist te vermeerderen en aan de bloemisten kon verkopen, waren zij laaiend enthousiast.

Patty wilde meer dan alleen de winkeliers beleveren. De cyclaam was destijds een van de bekendste potplanten dus er bestond uiteraard al een complete keten van veredeling en vermeerdering. Hoe kom je daar ooit tussen? Hij gaf de cyclamentelers brutaalweg wat partijen jonge plantjes om mee te kweken. Toen zij vervolgens zagen dat deze partijen de beste prijzen opbrachten op de klok, konden ze niet meer om deze serie heen.

 

Het was ook een slimme zet dat hij als eerste een labeltje ontwikkelde met merknaam die aan iedere plant gehangen werd. Zo ontstond er razendsnel een vraag vanuit de markt.

 

O ja, en hoe de naam Super Serie is ontstaan? Heel simpel, Patty kon deze planten niet anders omschrijven dan gewoon super, kortom een Super Serie.

 

De genetica van de cyclaam nader bekeken

“Elk blad is potentieel een bloem.”, aldus Ton Koers, teeltadviseur bij Schoneveld Breeding die met ruim 40 dienstjaren met recht een ervaringsdeskundige genoemd mag worden. Hij pakt een cyclaam Super Serie Original en laat zien hoe de plant een mooie bol vormt van ontzettend veel blaadjes compact op elkaar. “Veel blad geeft dus automatisch veel bloei.”

Cyclamen super serie“Cyclamenkwekers weten dat je echt kwekersbloed nodig hebt om cyclamen te kunnen telen. De genetica van onze Super Serie was echter zo goed, dat een heel aantal uitdagingen weggenomen werden: alle planten zijn uniform, ze bloeien zeer rijk en je hoeft geen bloemetjes die te vroeg komen weg te halen. Ons credo was: met onze genetica kan iedereen topkwaliteit cyclamen kweken. Deze uitspraak viel niet zo goed bij de trotse kwekers, dus daar zijn we maar snel vanaf gestapt. Laten we het erop houden dat onze cyclaam een plezier is om te kweken en een genot om te kopen of krijgen.”

 

Dit is waarom er verschillende Super Series ontwikkeld zijn

Ik ben onder de indruk van de Super Serie Original. Maar er zijn inmiddels veel meer series, zoals de Verano, Picasso, Allure, Jive, enz. Waarom zoveel series? Waarom niet vasthouden aan één serie die iedereen kent? Dit is natuurlijk een beetje een domme vraag om te stellen, maar wel eentje met een interessant antwoord:

 

“We hebben twee belangrijke redenen voor onze opbouw van series. De ene reden is het ontwikkelen van noviteiten. Oftewel cyclamen met een uniek uiterlijk. Denk aan de prachtige Merengue en de bijzondere Petticoat.

 

De belangrijkste reden echter, heeft alles te maken met de verschillende jaargetijden en de bijbehorende behoeftes van de cyclaam. Daarom hebben we bijvoorbeeld de Verano-, de Carino- én de Mini Winter-serie die uiterlijk op elkaar lijken. Dit werkt als volgt. In de zomer is het droog, warm en heb je lang daglicht. In de herfst is het vochtig en in de winter heb je vooral veel minder licht. Een specifiek seizoen vraagt eigenlijk om een specifieke cyclaam. Hiermee helpen we de kwekers altijd topkwaliteit te kweken en de consument aan een goed houdbare cyclaam ongeacht het seizoen.”

 

Achter de schermen bij de veredelaar

Het indrukwekkende kassencomplex van Schoneveld Breeding is nu twee jaar in gebruik. Het is dusdanig opgezet dat een bezoeker zelf kan beleven welke processen bij deze veredelaar plaatsvinden.

 

Schoneveld Breeding JavadoWe lopen langs het laboratorium waar onder andere het DNA van de cyclaam in beeld is gebracht. Men kan aan de hand van het DNA van nieuwe kruisingen al zien wat voor eigenschappen deze heeft zonder dat het plantje opgekweekt hoeft te worden. Dit zal een positief effect hebben op de snelheid van het veredelen.

 

Vervolgens nemen we een kijkje bij de zaadverwerking. Het cyclamenzaad is waar het bij Schoneveld Breeding om draait. Dit wordt geleverd aan de vermeerderaars. Zij ontkiemen het zaad in plugjes. Dit worden de jonge plantjes die de cyclamenkwekers ontvangen om mee te kweken. Hoewel de kwekers dus niet rechtstreeks door Schoneveld beleverd worden, is er wel veel rechtstreeks contact om ervaringen en teeltadviezen te delen.

 

De kassen zijn opgedeeld in ruimtes voor de zaadproductie van de commerciële soorten en ruimtes voor ontwikkeling van nieuwe soorten.

Aangekomen bij de kas waar het zaad voor productie wordt gewonnen, zie ik dat dit veel handwerk is. De kas staat vol cyclamen. De bloemblaadjes van de bloem worden eraf getrokken nog voor ze echt in bloei staan. Vervolgens worden de stampers, die wel blijven zitten, bevrucht. Er ontstaat een zaaddoos met ongeveer 100 zaadjes.

 

Gepubliceerd op: 17 september 2020