Tuintrend: de wilde tuin

Tuinplanten met een ‘wilde’ uitstraling zijn ongekend populair. Een van de meeste afgetekende tuintrends van nu is namelijk de wilde tuin. In de wilde tuin wordt de natuur verwelkomt. De ‘wilde’ consument kiest niet voor een strakke beplanting met slechts enkele soorten, maar voor een grote diversiteit aan plantensoorten en -kleuren.

 

We zagen in 2022 deze trend al opkomen. Tijdens de Chelsea Flower Show werd -Een opnieuw verwilderd Brits landschap- door de vakjury uitgeroepen tot Best Chelsea Tuin.

 

Overal is plek voor levend groen. Hoe meer kleur, hoe vrolijker én gezonder de tuin wordt. Een groot voordeel van een natuurlijke tuin met veel verschillende planten is dat, wanneer er een natuurlijk evenwicht in de tuin ontstaat, de tuin ontzettend onderhoudsarm is.

 

In deze tuintrend, waar planten de hoofdrol spelen, is ook een belangrijke rol weggelegd voor natuurlijke materialen en creativiteit. Structuur wordt aangebracht met keien, boomstammen, gerecycled hout of gerecyclede bakstenen.

 

Wij zijn op zoek gegaan naar de beste planten voor de wilde tuin in 2023.

 

 

Weelderig, creatief, biodivers, recyclen, duurzaam

 

 

 

Grassen

Vaste planten gaan zeker aan bod komen in dit artikel, maar we beginnen met siergrassen. Zij vormen de weelderige basis waar bloeiende planten doorheen geweven kunnen worden.

 

Vaste planten

Geen eentonige, vakgewijze beplanting maar kronkelige paadjes door wilde borders. En in die wilde borders talloze soorten vaste planten die qua kleur en vorm kriskras door elkaar geplant kunnen worden. Een lust voor het oog en een walhalla voor de insecten.

Dit zijn onze favorieten voor 2023.

 

Zonnige standplaats

Salvia is onmisbaar in de wilde tuin. Insecten, waaronder de kolibrievlinder zijn er gek op. De Salvia nemorosa is de meest verkochte Salvia. Wij raden voor 2023 aan om ook de Salvia microphylla in het zonnetje te zetten.

Nepeta, met haar geurend blad, is goed bestand tegen warmte en droogte. Nepeta bloeit erg lang. De soort Purrsian Blue heeft een mooie, ronde vorm.

Zonnehoed is een favoriet onder veel tuinliefhebbers. De Mooodz serie staat bekend om zijn groei- en bloeikracht.

Hoogteverschil in de border bereik je onder andere met de laagblijvende geraniums. Ken je de Geranium Intense al met haar felroze bloemen?

Sedum spectabile is een echte vlindermagneet. Met ‘Spot On Deep Rose‘ heb je een hele compacte sedum met grote bloemen en een intense kleur.

Het bewijs dat de wilde tuin de laatste jaren in opkomst is, zijn de verkoopcijfers van Achillea. Deze vaste plant speelde tot drie jaar geleden geen rol van betekenis, maar is omhoog geschoten.

Verbena bonariensis :Hallo wilde tuin! Ik ben onmisbaar. Geef mij de vrijheid en ik beloon je tot aan de winter met bloemen. En volgend jaar kom ik terug op de meest onverwachte plekken.

Lythrum: Grote Kattestaart is een vaste plant die met zijn lange bloemaren erg mooi te combineren is met andere planten. Het is een belangrijke plant voor vlinders.

Hittebestendig, perfecte tuinprestatie en wonderschone bloemen. Armeria Ballerina heeft alles in zich om uit te groeien tot één van de toppers van 2023. Ook in het wit te verkrijgen.

De vuurpijl is een lekker opvallende tuinplant voor de avontuurlijke tuinliefhebber. Kniphofia heeft veel zon nodig.

 

Schaduw / halfschaduw

Op stevige stengels verschijnen paarse bloemen met een gelige kelk. De Aconitum bloeit in het voorjaar en heeft een tweede bloei in het najaar. Gedijt in een lichte schaduw.

Op een beschutte plek vormen de zilveren bladeren van Brunnera Silver Heart een prachtig contrast met de planten eromheen. De blauwe bloemetjes lijken erg op vergeet-me-nietjes.

Polystichum is een hele mooie, fijne tuinvaren die graag op een schaduwrijke plek staat. De ervaring leert dat deze varen ook goed tegen droogte kan.

Ajuga :Kruipend Zenegroen is een bodembedekkende vaste plant die gedijt in lichte schaduw. Het is een waardplant voor een microvlindersoort en ruikt ook nog eens heerlijk.

Digitalis purpurea: kan zowel in de zon als in de schaduw geplaatst worden.

 

 

Waterplanten

Of het een grote vijver is of een zinken kuip, een waterpartij hoort bij de wilde tuin.

 

 

Kruiden

Kruidenplanten zijn populair. Je kunt er een mooi kruidenhoekje mee maken, maar steeds vaker worden ze geplant in de gemengde border.

Bulbine frutescens medicus:Breek het blad en er komt een vettige substantie vrij die goed werkt tegen insectenbeten. De Gele Kattenstaart krijgt prachtige, geel/oranje bloemen en kan slechts lichte vorst (-4o C) verdragen.

Mentha spicata: Dit kruid is bekend van de Marokkaanse muntthee en is een prachtige tuinplant bovendien.

Agastache Beelicious Purple: Vlinders en bijen zijn gek op de langbloeiende paarse bloemen. Deze sterk aromatische plant ruikt naar drop/anijs.

 

Gepubliceerd op: 11 mei 2023