Potchrysant, Woonplant van de maand oktober

In oktober is de potchrysant Woonplant van de maand. Deze plant brengt warmte in huis met zijn herfsttinten en zijn symboliek van geluk. Omring je deze maand dus met z’n bloemen.

Rond, sprietig, groot en klein
Denk je aan potchrysanten, dan denk je vast aan bloemetjes. Die zijn er inderdaad in overvloed. Kleine bloemetjes, grote bloemen met een gekleurd hard, dubbele rijen met bloemblaadjes, sprietige bloemblaadjes of juist rond: het kan allemaal. En dan komen ze ook nog eens in het rood, paars, roze, oranje, geel, wit en groen of een combinatie van twee kleuren in een bloem. Zo is er altijd een potchrysant naar jouw smaak.

Oost, west, thuis best
Potchrysanten zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in Europa, maar komen van oorsprong uit Azië. Vooral in Japan zijn ze nog steeds mateloos populair. De plant heeft daar zelfs de keizerlijke status en jaarlijks vieren Japanners het Festival van het Geluk. Op die dag eren ze de chrysant met zijn symboliek van geluksbrenger.

Zon zorgt voor bloei
Handige tip: koop een potchrysant waarvan al een paar bloemen openstaan, want niet alle kleine groene knopjes zullen openen. Om de potchrysant vervolgens lang te laten bloeien, is het belangrijk de plant op een lichte, koele plek (18-20 graden Celsius) neer te zetten. Houd de aarde steeds wat vochtig en je chrysant zal schitteren in het herfstlicht.

Leuk om te weten:
• De potchrysant wordt in oktober geassocieerd met Allerheiligen.
• In het verre oosten zet men thee van chrysanten of wokken ze de steeltjes, maar de potchrysant zoals wij ‘m kennen kun je niet eten.
• Met de juiste verzorging kan je potchrysant wel acht weken bloeien.
• De naam Chrysanthemum betekent gouden bloem. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem.
• Als de bloem bijna is uitgebloeid kun je deze afknippen en in een schaaltje met water leggen. Ziet er mooi uit én de nieuwe bloemen op de plant krijgen hierdoor extra zonlicht en energie.
• De potchrysant staat ook mooi in de tuin of op het balkon.
• Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat mensen in een kamer vol levend groen minder stress ervaren?
• Kiku is Japans voor chrysant en een populaire meisjesnaam.
• De potchrysant komt uit dezelfde familie als de paardenbloem, margriet en het madeliefje.
• Combineer verschillende kleuren chrysant om zo te genieten van het rijke kleurenpalet van de plant.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 2 oktober 2014