Lupinus

Wat is Lupinus toch een fascinerende plant, tenminste dat heb ik altijd gevonden. Of ik ze nu in de natuur of in het tuincentrum zie, ik word er vrolijk van. Ik ben voor deze rubriek eens diep in deze plant gedoken en ik moet zeggen, mijn fascinatie is zeker niet minder geworden.

 

Lupinus, wolf in schaapskleren

De naam Lupinus is afgeleid van het Latijnse woord lupus dat “wolf” betekent. De naam werd al in de 14e eeuw gegeven en er zijn twee mogelijke verklaringen. Zo zou het kunnen dat men destijds geloofde dat de plant de grond zou uitputten (het tegenovergestelde is waar!). De plant werd net als een wolf gezien als roofzuchtig.

Een andere, meer waarschijnlijke, verklaring is dat de giftige Lupinus net zo gevaarlijk voor schapen was als de wolf.

 

Unieke bodemverbeteraar

Lupine heeft bijzondere wortels die een samenwerking aangaan met een bepaald soort bacteriën die in de grond leven. Deze bacteriën worden aangetrokken door de chemische signalen van de wortels en als ze de wortels bereikt hebben ontstaan er wortelknollen. Vanaf dat moment heeft de plant er een superkracht bij: hij kan nu extra stikstof uit de lucht halen en dit omzetten in voedingsstoffen. De bacteriën profiteren ook, zij krijgen suikers van de plant.
Iedereen profiteert van deze Rhizobium–wortelknol symbiose want het haalt stikstof uit het milieu en verbetert de grondkwaliteit.

 

Giftig of een gezonde delicatesse?

Lupinus bevat alkaloïden, dit zijn natuurlijke chemische stoffen. Als deze in grote hoeveelheden gegeten worden, dan is dit schadelijk voor mens en dier.

Toch wordt Lupinus door de mens gegeten. Het gaat dan om specifieke soorten zoals de Lupinus angustifolius en Lupinus albus die erg laag in alkaloïden zijn. De zaden worden gekookt en gefermenteerd om alle schadelijke stoffen te verwijderen. Als ze goed bereid zijn, zijn lupinezaden zeer voedzaam en gezond. Ze bevatten veel eiwitten, vezels en gezonde vetten.

Ze kunnen net als olijven als ‘snack’ gegeten worden, of worden toegevoegd aan salades of soep.

 

Die gezonde voedingsstoffen doen je misschien denken aan peulvruchten? Dat klopt!!! Lupinus komt uit de peulvruchten familie.

 

Nieuw: Lupinus Lupinova

Er is een nieuwe serie Lupinus op de markt gekomen. De planten blijven van nature compact en bloeien zonder “vernalizatie”. Dat wil zeggen dat ze geen koude periode nodig hebben om de bloei te bevorderen. Het gevolg is dat, ongeacht de omstandigheden, de plant veel bloemen zal aanmaken. De bloemstelen zijn erg sterk en de plant is zeer winterhard. Lupinus Lupinova is dan ook een serie die er positief uitspringt.

We verwachten dat het seizoen half mei van start zal gaan en dat de aantallen nog redelijk beperkt zullen zijn.

 

Verzorgingstips

  •  Lupinus is geen moeilijke tuinplant. Ze kunnen goed tegen droogte en je hoeft ze alleen water te geven als het echt lang droog is.
  • Je hoeft ze absoluut niet te bemesten, want ze zorgen zelf voor voedingsstoffen (zie: Unieke bodemverbeteraar).
  • Wat ze niet willen is een natte bodem en een kalkrijke grond.
  •  Geef ze een zonnige plek
  • Haal uitgebloeide bloemstelen weg

 

 

Dit moet je onthouden:

  • Lupinus is één van de weinige planten die stikstof uit de lucht kan halen en om kan zetten in voeding. (Ze hebben daarom geen bemesting nodig)
  • Lupinus maakt de grond voedzamer en versterkt daardoor de biodiversiteit
  • De bonen van de niet-giftige soorten zijn eetbaar en zijn uitstekende vleesvervangers
  • De bladeren van Lupinus schermen de grond af van zonlicht en geven onkruid geen kans.
  • De opvallende bloemenaren hebben prachtige kleuren

 

Gepubliceerd op: 15 juli 2025