Wie kent ze niet, de waterplanten van waterplantenkwekerij R. Moerings? Maar hoe gaat het kweken van waterplanten eigenlijk in zijn werk? Ik ben enorm benieuwd. Dolf Verbakel woont naast het bedrijf en werkt al ruim dertig jaar met zijn handen in het water. Hij laat op een zonnige voorjaarsdag zien wat erbij komt kijken om Europees marktleider waterplanten te worden. Je leest het in deze EXTRA UITGEBREIDE kwekersreportage.
Ik kom binnen in een lichte, moderne hal. Om me heen staan de karren klaar met de bestellingen die vanmiddag onder andere naar Javado gebracht gaan worden. Op dit punt lijkt het op iedere andere kwekerij, maar dat verandert zodra we de kassen in lopen, want daar begint het spel met het water.
Daarover vertel ik straks meer. Eerst ben ik benieuwd hoe het ooit begonnen is, ik vraag het aan Dolf
Begin jaren ’90 werkte oprichter Ronald Moerings bij zijn oom, die een kleine waterplantenkwekerij had. Daar heeft hij het vak geleerd en het greep hem direct. Er waren in die tijd vele kleine waterplantenkwekerijen, maar Ronald had een visie: met schoongemaakte potten en een duidelijke presentatie op de winkelvloer zijn waterplanten niet de vieze potjes blubber die alleen door hoveniers en echte vijverliefhebbers besteld worden, maar kan iedereen genieten van waterplanten. ‘In iedere hand een waterplant’ is nog altijd het credo.
Hij is samen met mij een eigen kwekerij begonnen. Twee jonge honden die de markt gingen veroveren. Hij durfde te investeren in een uitgekiend tuincentrumconcept en wat bleek, al snel kwamen de grote klanten. We hadden alles om succesvol te worden, behalve de ruimte voor een grotere kwekerij. Wat we toen gedaan hebben is uniek. Ver weg, in het zuiden van Nederland vonden we de ideale plek voor onze plannen. We hebben samen met vijf man personeel de stap gemaakt. Huizen werden verkocht en banen van de echtgenotes werden opgezegd om een nieuw leven elders in Nederland op te bouwen. Dan heb je wel een groot hart voor waterplanten, toch?
Helaas is ons bijzondere verhaal hier nog niet afgelopen. In 2015 verloor de altijd positief ingestelde en van energie bruisende Ronald Moerings het leven bij een tragisch verkeersongeval. Een ongelooflijke schok. Opeens was ik mijn vriend kwijt en Fiona haar man. Bovendien was Fiona plotseling eigenaresse van een grote kwekerij. Hoe zij dit heeft opgepakt is zeer bewonderenswaardig. Met lef en dezelfde inzet en positiviteit als Ronald ontpopte ze zich tot een bedreven ondernemer. Je begrijpt hoe trots het ons maakt om nu de vooruitstrevende Europese marktleider te zijn.
Absoluut! Je zegt vooruitstrevend, waar moeten we dan aan denken?
We zijn zeer gemotiveerd om onze status eer aan te doen. Uiteraard moet de kwaliteit van onze producten top zijn. Daar komt heel wat bij kijken. Het assortiment is gigantisch breed en om aan de juiste jongplanten te komen, moeten we veelzijdig zijn. Sommige planten verkrijgen we uit weefselkweek, sommige uit stekvermeerdering, ook zijn er planten die we scheuren en ten slotte die we uit zaad vermeerderen. Daarnaast houdt duurzaamheid ons bezig. We hebben niet veel warmte nodig, alleen voor de waterleliekas. We kweken volledig veenvrij, vangen regenwater op dat we gebruiken en hergebruiken in een circulair systeem. En we zetten bijzondere beestjes in die ons helpen bij de gewasbescherming. De meesten te klein om met het blote oog te zien, maar ik heb nog een verrassing voor je. Loop maar mee.
We lopen door de kassen en beginnen bij een groot vak dat dertig centimeter diep ligt, maar waar geen water in staat. Hier staat de weekvoorraad van het hele assortiment klaar om geraapt te worden voor de dagelijkse bestellingen.
Op zondagavond en op woensdagavond zetten we dit onder water, zodat de planten zich volledig volzuigen en zeiknat de keten ingaan.
Dan komen we bij de volgende kas aan. Hier staan duizenden waterlelies in enorme vakken die onder water staan. Dan zie ik waar Dolf op doelde: vrolijk gekleurde eenden zwemmen op het water!
Onze eenden filteren het alg uit het water en als er hier of daar een wormpje komt bovendrijven, eten ze die ook op! Het water is hier trouwens minder diep dan je misschien had verwacht, de nymphaea’s staan slechts enkele centimeters onder water. Zodoende krijgen de planten voldoende licht om op te starten en bovendien blijven de stengels naar de bladeren lekker kort. Bij het rapen en verkopen van nymphaea’s met lange stelen, is de kans groot dat ze breken. Zodra de consument de plant op de bodem van de vijver zet, past hij zich razendsnel aan.
Ondertussen is teeltspecialist Danny aangesloten en lopen we door de kassen waar de moerasplanten en zuurstofplanten groeien in vierkante waterplantenpotten.
Hier werken we met een eb- en vloedsysteem. Deze planten kunnen in de vijver onder een laagje water staan, maar om ze op te kweken, spelen we een spel met water. Zoals je nu ziet staan ze op een droge vloer. Zeker in de winter houden we ze vrij droog. Als het seizoen vordert, laat ik ze steeds vaker in het water staan. Overdag staat het altijd droog. Zo werken we hier netjes en schoon en wordt het niet blubberig en vies. Bovendien worden de planten er alleen maar sterker van.
In dit vak staan de zuurstofplanten, dat kun je ook zien aan de potten die extra veel gaatjes hebben. Zuurstofplanten zijn namelijk heel goed in het opnemen van allerlei stoffen die in de vijver zitten en geven er zuurstof voor terug. Dit is de onmisbare basis waarmee je van je vijver een kraakhelder succes kunt maken.
Wat zijn de best verkochte waterplanten?
De zuurstofplanten zijn de basis. De waterlelies zijn natuurlijk onmisbaar. Equisetum is een absolute topper. Onze thema-sixpacks lopen erg goed. Drijfplanten. Grassen zoals Scirpus en Typha. De irissen… eigenlijk alles wat bloeit. En er zijn planten die sterk in opkomst zijn, zoals de speciale soorten Colocasia en orchideeën.
In de verwerkingshal zijn we aangekomen bij de tafels waar de planten verzendklaar worden gemaakt. Dit is een arbeidsintensief werk. De potten worden schoongemaakt en ook alle aangroei in de pot wordt verwijderd. Vervolgens krijgt iedere plant het bijbehorende etiket.
Hier zie je gebeuren wat we ruim dertig jaar geleden voor ogen hadden. We leveren schone producten met een mooie, duidelijke uitstraling. Dit kan ieder tuincentrum verkopen, je hoeft niet eens een speciale waterplantentafel te hebben. De onderwaterplanten zoals de waterlelies leveren we in een bak waar een laagje water in zit. De overige planten leveren zoals gezegd ‘zeiknat’ aan en die kunnen dus ook op een gewone tuincentrumtafel verkocht worden. Iedereen kan het doen, maar… er zijn tuincentra die er enorme omzet mee draaien. Die doen wat extra.
Ik ben benieuwd, wat is dat?
Kort gezegd, hebben zij een enthousiast persoon op de afdeling lopen met verstand van waterplanten. Deze persoon zorgt ervoor dat de klanten niet alleen met de juiste planten naar huis gaan, maar ook met extra vijverproducten. Wij hebben namelijk onze eigen 100% natuurlijke serie met middelen om het water te verbeteren. We hebben speciale waterplanten- en waterleliegrond. We hebben watertestsets. We hebben waterplantenmanden, inlegvellen, drijfringen, enz.
Een tuincentrum dat zijn winkelschap compleet heeft kan bijvoorbeeld voor iedere €5000 aan waterplanten ook €5000 aan randartikelen verkopen. Die verhouding loopt ongeveer één op één!
Wij geven regelmatig een workshop aan tuincentrummedewerkers. De laatste keer waren er 700 mensen op afgekomen. Daar leggen we uit dat het begint met de vraag aan de consument om een flesje vijverwater mee te nemen. Dat testen ze ter plekke en vanaf dat punt volgt een gericht advies met de juiste planten, middelen, manden en aarde.
Natuurlijk is dit niet voor ieder tuincentrum weggelegd, maar het is zeker iets om over na te denken, we hebben er in ieder geval alle spullen voor. Maar ook voor de kleinere tuincentra hebben we leuke items, zoals kant en klare terrasschalen waarmee je ook op je balkon kunt genieten van je eigen minivijver. Zo komen we weer uit bij ons credo: In iedere hand een waterplant!
Een vijver doet wonderen voor de biodiversiteit
Water is de allerbelangrijkste toevoeging die je aan je tuin kunt doen om de biodiversiteit te vergroten. Vijvers vormen een toevluchtsoord voor veel dieren. Van amfibieën zoals kikkers en watersalamanders tot waterinsecten, tuinvogels, zoogdieren en vliegende insecten. Meestal duurt het maar een paar weken voordat de eerste bezoekers verschijnen.
Veel dieren, waaronder bijen, vogels en egels, gebruiken vijvers om te drinken. Ze rusten daarbij op waterlelies, keien of andere planten in het water. Maar water is niet alleen belangrijk om te drinken. Vogels nemen graag een bad in de vijver om zichzelf schoon te houden en hun lichaamstemperatuur te reguleren tijdens warme periodes. Honingbijen verzamelen water om hun korf in de zomer te koelen en de luchtvochtigheid op peil te houden. Ook gebruiken ze het water om voedsel te maken voor jonge bijen in de korf.
Bij R. Moerings zien ze dat sinds de Coronaperiode vijvers erg in trek zijn geraakt. De natuurlijke tuin met weelderige planten is een grote trend en een biodiverse tuin kan niet zonder vijver. Dus is het aantal verkochte waterplanten gestegen en vervolgens sinds 2022 stabiel op het hoge niveau gebleven.
Website voor de consument
Moerings heeft een uitgebreide consumenten-website gemaakt: www.pondtrends.com. Hier zie je het plantenaanbod, hoe je een vijver aan kunt leggen, hoe de verzorging in de verschillende seizoenen is en wat de juiste PH-, KH- en GH-waardes zijn.