Kwekerreportage: Sjaak van Schie

Nog voor ik de tijd heb gehad mijn jas uit te doen en mijn notitieblok erbij te pakken, heeft Mike van Schie al uitgelegd dat zij naast kweker van Hydrangea ook veredelaar én stekleverancier zijn voor zichzelf en andere hortensiakwekerijen over de hele wereld. Ze hebben zojuist zelfs de prestigieuze AIPH Grower Of The Year Award gewonnen voor beste young plants producent. Gelukkig merkt hij zijn eigen overenthousiaste spraakwaterval op en zegt: ‘Sorry, ik ga een beetje snel. Ga lekker zitten, wil je een bakkie?’

Allereerst, waar kunnen de klanten van Javado kwekerij Sjaak van Schie van kennen?

Wij leveren jullie een gevarieerd assortiment kamerhortensia’s in een 14cm pot en tuinhortensia’s in een 23cm pot. We zijn te herkennen aan ons merk Hy-pe. Met onze planten kan de consument lang genieten van een duurzaam product. Voor ons is de vakhandel dan ook het beste verkoopsegment en daarom zoeken we graag de samenwerking met Javado op. We hebben met jullie een scherpe seizoenprijs afgesproken voor de tuinhortensia’s om te stimuleren dat deze planten terechtkomen bij klanten met passie voor planten.

 

Dus jullie zijn echte hortensiaspecialisten?

We geloven enorm in de kracht van samenwerken. Om hortensiaspecialist te worden heb je specialisten nodig. De wens om eigen veredeling te kunnen doen werd werkelijkheid door het samen met de ervaren kweker van hortensia, The Mastergrowers, op te zetten. Dertien jaar geleden ontstond ons gezamenlijke veredelingsbedrijf: HiBreeding.

Ons eerste en belangrijkste doel met veredeling is uitblinken in het basisassortiment. Met onze soorten tillen we de Hydrangea naar een hoger niveau. Onze hortensia’s moeten sterk zijn, lang bloeien en beter houdbaar zijn op de winkelvloer. En een harde vereiste: onze soorten moeten zó stevig zijn, dat ze ongestokt door het leven kunnen. Nu dat is gelukt, genieten we enorm van ons basisassortiment. De kwaliteit spat van de planten af en al het werk en materiaal dat we besparen doordat deze rassen niet gestokt worden, is gigantisch.

Met het bereiken van ons eerste doel, zijn we ons met de veredeling ook gaan richten op een tweede doel: het ontwikkelen van heel bijzondere soorten. Bijvoorbeeld hortensia’s die ontzettend lang blijven bloeien en soorten met unieke bloemkleuren. Een aantal unieke soorten zijn nu al voor de markt beschikbaar.

 

En een ander onderdeel van het bedrijf is het produceren van jonggoed?

Klopt, daarvoor neem ik je in gedachten mee naar Portugal. We hebben daar onze kennis gedeeld en een prachtige kwekerij opgezet. Op meer dan 20 hectaren maken we daar onbeworteld stek dat we verkopen aan kwekerijen over de hele wereld. Daarnaast maken we beworteld stek, dat zijn pluggen die we aan kwekerijen binnen Europa verkopen. En tenslotte maken we ook halfwas, dat zijn jonge planten die we in kweekpotten versturen naar onszelf en een aantal andere kwekerijen. De kwekerij in Portugal is modern, duurzaam en wordt gerund door getalenteerde mensen.

 

Heeft het voordelen om veredelaar, jongplantenleverancier en kweker in één te zijn?

We merken dat we ons relatief snel blijven ontwikkelen. Een voorbeeld: als er vanuit de veredeling een nieuw ras komt, dan zit er voor kwekers een bepaald risico aan om het te gaan kweken. Je weet nog niet precies wat je teelttechnisch moet verwachten. Het is soms lastig nieuwe soorten te verkopen. Wij kunnen zelf het risico pakken en nieuwe soorten introduceren. Vervolgens kunnen we aan andere kwekers laten zien hoe goed het product is en teelttips geven. Andersom leren we ook veel van de andere kwekers. We hebben heel veel contacten in de wereld van Hydrangea en zien waar vraag naar is en wat er speelt.

Wat zijn de trends?

De pastelkleuren zijn al een tijdje in trek en nu zien we ook een groeiende vraag naar de kleur paars. Maar het bijzondere aan Hydrangea is dat de echte standaard kleuren altijd populair blijven. Ik denk dat het komt omdat het een seizoensplant is. De kenmerkende roze, blauwe, rode en witte bloemen wekken toch de meeste emoties op.

 

Hoe runnen jullie zo’n groot en veelzijdig bedrijf?

Mijn vader, Sjaak van Schie, staat uiteraard aan de basis van ons bedrijf. Hij houdt erg van samenwerken en kennis delen. We willen niet alleen planten, maar ook onze mensen laten groeien. We steken veel tijd in ons personeel in Nederland en in Portugal.

Mijn broer Roel is operationeel directeur. Hij is onder andere eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Ik ben commercieel directeur en hou me met het sales team bezig en met de verkoop van zowel de jongplanten als bloeiende planten van onze kwekerij. Zojuist is onze Portugese collega Fidélio na intensief met mijn vader te hebben samengewerkt, algemeen directeur geworden. Mijn vader, tenslotte, is nu adviseur. Een rol die hem op het lijf geschreven is.

 

Hy-pe Original en Hy-pe Unique

Zie je het Hy-pe logo, dan weet je dat het hortensia’s zijn van kwekerij Sjaak van Schie B.V.

Onder Hy-pe Original vallen de rode, witte, blauwe, roze en paarse tellers en bollen. De originele, geliefde hortensia’s, maar dan supersterk en ongestokt.

Onder Hy-pe Unique vallen de speciale soorten, zoals soorten met dubbele bloemen of meerkleurige bloemen.

 

Soorten van HiBreeding

Hi staat voor Hydrangea Innovation. Alle soorten van eigen veredeling zijn supersterk, ongestokt en te herkennen aan een naam die begint met “Hi”.

 

Enkele nieuwe speciale soorten:

Hi Island

Een nieuwe naam die je moet onthouden is Hi Island. De bloemvorm is elegant, de planten zijn uiterst sterk, maar vooral de bloeitijd is geweldig. Deze plant bloeit met gemak 150 dagen lang.

Hi Diamond

Het kleurenspel is prachtig. Gedurende het seizoen verandert de Hi Diamond van wit en roze naar egaal roze.

Hi Moon

De gekleurde randen van de bloemen zijn spectaculair. Hi Moon heeft donker blad en is een sterk gewas.

 

Re-Blooming maakt het de consument makkelijk

Een Hydrangea regelt de knopvorming via genetisch bepaalde hormonen. Vaak snoei je deze hormonen weg als je gaat terugknippen. Alleen door op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien ben je volgend jaar weer van bloei verzekerd.

Maar sommige soorten hebben het hormoon in overvloed en kun je snoeien wanneer je wilt.

Bij HiBreeding hebben de meeste soorten deze geweldige eigenschap, bloeiplezier gegarandeerd.

 

De vroegste met Hydrangea paniculata

Op de kwekerij in Portugal worden ook een aantal soorten Hydrangea paniculata gekweekt. Deze worden volledig in Portugal gekweekt en naar de kwekerij in Nederland gebracht net voordat ze gaan bloeien. Zo creëert Sjaak van Schie B.V. een eigen niche door al van week 17 tot en met 24 bloeiende paniculata’s aan te kunnen bieden.

Gepubliceerd op: 6 mei 2024