Kwekerreportage: Bergcamp

Walter van den Berg is een geboren kweker – letterlijk zou je kunnen zeggen – zijn wieg stond tussen de geraniums en als kind hielp hij elk vrij uurtje mee op de kwekerij. Nu zijn het zijn jonge kinderen die hem een handje helpen. Ik loop een middag mee op seizoensplantenkwekerij Bergcamp en heb een geanimeerd gesprek met Walter waarin hij diep in gaat op zijn kijk op ondernemen en het ideale toekomstplaatje waar zij vol passie naartoe werken.

 

Kan ik zeggen dat kwekerij Bergcamp in hart en nieren een familiebedrijf is?

Ja, absoluut. Mijn broer Robert en ik groeiden hier op en nu runnen wij samen de kwekerij. Helaas overleed mijn vader negen jaar geleden op veel te jonge leeftijd. Robert en ik pakten de draad op. Ik zette me volledig in, maar ik merkte dat het me uitputte. Ik werd vaak ’s nachts wakker en dan begon ik te denken aan van alles en nog wat. Mijn vader zei altijd: “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken.” Met mijn vaders filosofie in gedachten ben ik een opleiding leiderschap gaan volgen en vervolgens gaan ondernemen op een manier die ons juist energie geeft. Die spreuk van mijn vader staat trouwens inmiddels groot op de muur in de kantine.

Wat kenmerkt jullie manier van ondernemen?

Allereerst, arbeidsvreugde. Onze mensen voelen zich betrokken. Toen ik afstapte van het klassieke “aansturen” van personeel en mijn collega’s juist zelf de kans gaf om processen te verbeteren en met ons mee te denken, bleek het mes aan twee kanten te snijden. Onze medewerkers halen meer voldoening uit hun werk en ze weten verbeteringen door te voeren waar ik zelf nooit opgekomen was. Wat een heel belangrijke voorwaarde is voor een goedlopend team, is helderheid in verwachtingen. Nu we allemaal precies weten wie welke taken en doelen heeft, loopt het als een trein.

 

En naast arbeidsvreugde?

Wij kweken Cyclamen, Campanula en Pelargonium. Dat zijn niet de minste productgroepen en ze zijn in Europa in vele kwekerijen terug te vinden. We hebben ons als doel gesteld met ieder product in de top drie van beste kwaliteit te zitten. Daar komt natuurlijk veel bij kijken. Onze planten krijgen de ruimte om uit te groeien tot een mooi formaat en we kweken onze planten koud. De teelt duurt daardoor langer, maar de planten zijn sterk en lang houdbaar. We laten onze planten uitvoerig testen om de kwaliteit continu te verbeteren.

De veredelaars en plantleveranciers weten inmiddels hoe wij erin staan en denken mee hoe wij ons doel kunnen bereiken. We hebben ook als doel om de uitval onder de 1% te krijgen! Dat klinkt misschien absurd, maar het is ons inmiddels toch echt gelukt.

Gelukkig hebben we nóg een waardevolle les geleerd. Ik zie het als een laatste puzzelstuk…

 

Ik ben benieuwd, wat is dat puzzelstuk?

Als je een prachtige Cyclaam of Perlargonium hebt geteeld waar je de retailer blij mee kan maken omdat de plant in het schap lang mooi blijft en de consument blij kan maken omdat de plant zeer lang bloeit, dan is het zonde als die plant anoniem in het grote aanbod verdwijnt. Wij vergaten vroeger te vertellen dat we alles doen voor het lange leven van onze producten. En dat is zonde!

We hebben onze pelargoniums het merk “Long Life” gegeven. Het logo staat op de bedrukte kweekpot en onze pelargoniums zijn nu ook makkelijk onder “Pelargonium Long Life” terug te vinden op de webshop van Javado. Nu onze Pelargonium een echt merk is, vinden we het nog mooier om het te telen.

 

“We willen de consument verliefd maken op ons product”

Hoe zie jij de toekomst van het familiebedrijf?

Ons streven is om klimaatneutraal te kweken. We zijn al een heel eind. Het scheelt dat wij koude teelten hebben. Alleen als het echt koud is, hebben we warmte nodig. We gebruiken restwarmte en we worden binnenkort aangesloten op aardwarmte. We laten de Footprint van onze producten meten en kunnen daardoor ook goed aansturen op verbetering.

 

Naast onze duurzaamheidsdoelen, hebben we ook te maken met de groei van ons bedrijf. We zagen dat klanten waaronder Javado die onze producten voeren, steeds meer gingen bestellen. Toen bedachten we: we willen meegroeien met onze klanten, maar we willen niet inboeten op kwaliteit; we gaan de planten niet dichter op elkaar zetten, of sneller kweken. Dus kwam in 2023 het plan om bij te gaan bouwen. Er is een prachtige, moderne kas gebouwd en de eerste planten staan er al te bloeien. Nu we meer ruimte krijgen, kunnen we het seizoen van de cyclamenteelt doortrekken zodat we tot en met de Engelse Moederdag kunnen leveren. En we gaan een nieuwe productgroep introduceren. We nemen namelijk de teelt van geurgeraniums over. Daar heb ik ook heel veel zin in. De serie omvat de bekende “Mosquito Fighter” en de verschillende soorten die naar citroen, rozen, meloen of zelfs cola ruiken.

 

Kweken is een mooi vak, het heeft van alles in zich: werken met mensen, een natuurproduct maken en met marketing je eigen planten goed op de markt zetten. Ik ben de derde generatie en ben mijn vader dankbaar dat hij zo’n mooi bedrijf heeft kunnen doorgeven. Wie weet wil de vierde generatie het stokje in de toekomst wel overnemen. We gaan het zien.

 

Pelargonium LongLife

Bergcamp neemt de kwaliteit van zijn planten uiterst serieus. Alleen de beste soorten zijn geselecteerd om te kweken. De stekjes worden rechtstreeks met de hand gepoot waardoor ze zeer goed vertakken. De planten krijgen de tijd en ruimte om te groeien. Ook geeft Bergcamp iedere plant de juiste hoeveelheid voeding mee zodat hij in het winkelschap veel minder snel een geel blaadje krijgt. Nu weet je wat je krijgt als je een Pelargonium Long Life bestelt.

 

Pelargonium peltatum

enkelbloemig en dubbelbloemig

De hanggeranium komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. De groeivorm is perfect voor hangpotten en balkonbakken. Dit, samen met de lange bloeiperiode en de prachtige kleuren, maakt het een van de meest geliefde terrasplanten die we kennen. Er zijn enkelbloemige en dubbelbloemige soorten.

Pelargonium zonale

Ook de rechtopstaande pelargonium komt uit Zuid-Afrika. en bloeit van april tot ver in oktober. De veelzijdigheid van de bloemen is verrassend groot, van felle kleuren tot pastel en van één- tot tweekleurig.

Verzorging
  • Voor maandenlang bloeiplezier geef je Pelargonium een plekje in de zon of halfschaduw.
  • Geef regelmatig water, de bovenste laag potgrond mag opdrogen voor je weer een gietbeurt geeft.
  • Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert, blijft de Pelargonium nieuwe bloemen aanmaken.
  • Voor een uitbundige bloei geef je iedere twee weken een beetje voeding.

Gepubliceerd op: 2 februari 2024