BLOG: Snepvangers Tuinplanten

We hebben de rondleiding gehad en praten nog wat na aan tafel. Nu ik Mark en Stephan goed heb leren kennen is mijn conclusie dat ze de grootste assortimentskweker in tuinplanten voor het najaar willen worden. Een gezonde dosis bescheidenheid belet hen echter dit van de daken te schreeuwen. ‘Misschien zijn we het inmiddels al’ merkt Stephan nog droogjes op. Skimmia is de vaandeldrager van hun assortiment. Klaar voor bijna 40 jaar skimmia-ervaring? Lees dan snel verder.

 

Stephan:

Omdat hij graag voor zichzelf wilde beginnen kocht mijn vader in 1983 een weinig inspirerende maisakker. Hij maakte er containerveld van en liet er ook een kas op zetten. Zijn visie was het telen van tuinplanten in containers, iets wat destijds nog niet veel werd gedaan. Al vanaf het begin van deze kwekerij heeft Skimmia de hoofdrol gespeeld.

 

 

Ik ben tuinbouw gaan studeren met celbiologie als specialisme. Ik heb vervolgens in een laboratorium gewerkt maar miste de buitenlucht en de planten. In 2001 ben ik in de zaak gestapt en heb daar nog geen moment spijt van.

 

Mark:

Als dertienjarig jochie kwam ik al op de kwekerij als zaterdaghulp. Ik heb in de loop der jaren de kwekerij van binnen en buiten leren kennen en ben inmiddels compagnon van Stephan. We hebben samen altijd de verkoop gedaan, inmiddels hebben we er nog een verkoper bij gekregen.

 

Stephan en Mark zijn zeer gastvrij en open. Alle uithoeken van het bedrijf, waar ook vele testsoorten te vinden zijn, kan ik bekijken. Ik vraag hen hoe het is gekomen dat zij gespecialiseerd zijn in tuinplanten die in het najaar en de winter grote sierwaarde hebben.

Dat hebben we aan de Skimmia te danken. Het bijzondere is dat de verkoop niet in het voorjaar plaatsvindt, maar juist in het najaar en de winter. Skimmia is de bekendste maar zeker niet de enige sierheester die juist deze maanden kleur geeft aan het assortiment. We wilden een one-stop-shop worden voor deze producten. Inmiddels kunnen we hele aantrekkelijke samengestelde karren maken, of ons gehele assortiment fijnmazig leveren.

 

“Skimmia is een sterke, onderhoudsvriendelijke tuinplant. Maar om te kweken is het zeker geen gemakkelijke plant.”

 

 

Waarom is Skimmia zo’n populaire tuinplant?

Skimmia geeft kleur aan de tuin in de winter dankzij het groene blad en de vele gekleurde bloemknoppen. De rijke bloei is een welkome bron van nectar voor de bijen in het vroege voorjaar als er nog niet veel tuinplanten bloeien. Bovendien is Skimmia een makkelijke tuinplant die zowel in de volle grond als in een pot op het terras gezet kan worden. Je moet er wel rekening mee houden dat het een schaduwminnende plant is. Zet de Skimmia dus niet in de volle zon.

 

Skimmia SnepvangersOm goed te kunnen kweken is de Skimmia zeker geen makkelijke plant. Dat begint al bij het kunnen opzetten van de gewenste aantallen. Skimmia wordt altijd via stek vermeerderd. Dat stek kan in de zomer van de plant worden geknipt. Maar de Skimmia’s die hiervoor worden gebruikt, zullen dat seizoen niet meer bloeien en moeten dus een jaar extra op de kwekerij blijven. Verder komt er veel handwerk bij  kijken. De planten worden regelmatig verplaatst, gesorteerd, vrijgemaakt van onkruid, enzovoorts. Gelukkig vindt veel van dit werk plaats in de zomer. We zijn dan ook een bekend adres bij de scholieren uit de weide omtrek die een leuk vakantiebaantje zoeken.

 

Hoe oud is een plant als hij bij jullie de kwekerij verlaat?

We kweken de plant volledig zelf. Het proces begint bij het poten van de stekken in de potten. Zo’n 25% van het stekmateriaal knippen we van onze eigen planten, de rest krijgen we van stekleveranciers. De kleinste plantjes in potmaat 9cm hebben iets meer dan een jaar nodig, de grote maten zijn 6 jaar oud voor ze onze kwekerij verlaten. De meeste planten zijn zo’n 2 á 3 jaar oud.

 

De meest verkochte Skimmia’s zijn nog steeds de mannelijke soorten zoals de ‘Rubella’, maar de vrouwelijke Skimmia, zoals onze favoriete soort ‘Temptation’, is bezig met een opmars. Deze planten hebben grote, knalrode bessen. Die krijgen ze alleen nadat ze zijn bestoven. Daar hebben wij onze vrolijke medewerkers, de bijen, voor. Zo zie je maar weer hoe afhankelijk we zijn van de natuur. We hechten dan ook grote waarde aan een duurzame bedrijfsvoering. Onze potten zijn van gerecycled plastic en zijn dankzij de grijze kleur ook zeer makkelijk opnieuw te recyclen. We vangen al het water op om te hergebruiken en we zetten roofmijten in om spint te bestrijden.

 

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Begin september barst bij ons het drukke seizoen weer los, daar heb ik zin in. We hebben een extreem koel voorjaar gehad. Voor de Skimmia’s pakt dit goed uit, ze staan er mooier bij dan ooit tevoren. Ook komen we met een aantal mooie noviteiten, zoals een bonte tuingardenia, de Leucothoe Firestar en de Viburnum Coppertop.

 

De plannen voor de toekomst zijn het uitbreiden van ons assortiment en de relatie met onze vaste afnemers verder verdiepen. Om met het laatste te beginnen, we krijgen een  nieuwe afleverhal waar we meer ruimte hebben om onze logistiek te verbeteren en klantspecifieke wensen uit te voeren.

 

Het uitbreiden van het assortiment is een tak van sport waarin veel tijd en energie gaat zitten. Het is nog steeds mijn vaders hobby om Skimmia’s te veredelen, daar gaan in de toekomst wat nieuwe soorten uitkomen. Daarnaast werken we goed samen met Van Vliet New Plants en Plantipp (zie Javado Magazine #9). Wij krijgen regelmatig testsoorten zoals deze bontbladige, winterharde Fuchsia.

 

We voegen alleen een nieuw artikel toe als het echt een verrijking is van het assortiment. Een goed voorbeeld daarvan is Skimmia Perosa. Deze is sinds zijn marktintroductie zeer populair gebleken. De bladeren hebben een uniek kleurenpatroon dat bovendien gedurende het jaar van kleur verandert.

 

Er zijn ontzettend veel mooie tuinplanten waar we in het najaar en de winter plezier van kunnen hebben. De groene branche heeft de wind in de rug. Als dat betekent dat wij samen met onze vaste afnemers zoals Javado een gezonde groei kunnen doormaken, dan heb je te maken met twee zeer tevreden mensen.

Gepubliceerd op: 14 oktober 2021