BLOG: Smiemans projecten

Javadoplant en Smiemans Projecten. Twee verschillende bedrijven, maar beide onderdeel van de tuincentrumbranche. In de loop der jaren hebben we elkaar tijdens beurzen en studiereizen beter leren kennen. Jeroen Smiemans is de algemeen directeur en geeft Javado Magazine inzicht in zijn wereld. Volledig transparant, maar dat valt te verwachten van dé specialist in innovatieve glasconstructies.

 

Jeroen: Ik mis die beurzen en studiereizen wel. De verschillende mensen die je ontmoet in de wereld van tuincentra geven je veel energie en inzichten. Op zich versterkt corona de tuincentrumbranche. Mensen zitten veel in hun huis en tuin. Men wil de natuur in huis halen en genieten van hun tuin of balkon. Het tuincentrum biedt een ruime omgeving, veilig voor kinderen, waar shoppen een beleving is. Er is voor tuincentrumeigenaren op dit moment nog wel een gevoel van onzekerheid. Daardoor worden grote projecten zoals het bouwen of verbouwen van een tuincentrum nog weleens even uitgesteld. Ik denk dat wij, zodra de ondernemers meer zekerheid krijgen, de mouwen kunnen gaan opstropen.

 

Plant en mens onder glas

We zijn een familiebedrijf. Vijftig jaar geleden startte mijn vader een kassenbouwbedrijf, maar al heel snel specialiseerde hij zich in bijzondere projecten. Wij bouwen voornamelijk tuincentra en botanische kassen. Daar waar een plantenkweker alleen rekening houdt met het ideale klimaat voor zijn planten, moeten in onze bouwwerken zowel de planten als de bezoekers zich fijn voelen. In een temperatuur van 28 graden met een luchtvochtigheid van 80% is het niet fijn winkelen. Daar hebben wij mooie, innovatieve oplossingen voor die bovendien energiebesparend zijn.

 

Smiemans projecten

Van binnen naar buiten denken

Klimaatbestendig bouwen is een belangrijk thema geworden. We houden rekening met zware buien en droge zomers met hoge temperaturen waar we in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen. Nederland wordt gezien als wereldwijd koploper in klimaattechnieken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van geïsoleerd glas dat helpt om grote temperatuuruitersten op te vangen. Ook heel belangrijk is dat we constructies kunnen bouwen die zelfs tijdens de ergste hoosbuien waterdicht zijn.

 

Bij het ontwerpen denken wij ‘van binnen naar buiten’. Een tuincentrum bestaat uit vele afdelingen. Per afdeling kijken we eerst naar wat er verkocht wordt en welke omstandigheden daarvoor nodig zijn. Een afdeling met kaarsen en kussens wil je niet in het volle daglicht hebben, dan kunnen de producten verkleuren. De warme kas mag wel licht zijn, maar moet vanaf het najaar gedeeltelijk verduisterd kunnen worden voor de kerstafdeling. Als alle afdelingen in kaart zijn gebracht, bedenken wij de ideale schil die eromheen komt. Daar waar daglicht nodig is komt daglicht, daar waar geen isolatie nodig is, kunnen we goedkoper bouwen, enzovoorts. Vanuit ons oogpunt is het tuincentrum een slimme aaneenschakeling van afdelingen.

 

Biophilie tuincentrumBiophilie natuurlijk

Voor ons zijn ze misschien reuze interessant, maar de gemiddelde consument zal zich niet bezighouden met de klimaattechnieken van het tuincentrum. Zij zijn op zoek naar mooie planten, een tuintafel, advies of misschien gewoon een leuke middag. De vraag waar wij ons veel mee bezig houden is: hoe kan het gebouw de consumentbeleving positief beïnvloeden? Het maatschappelijk bewustzijn over klimaatverandering en natuurbehoud is enorm toegenomen. De consument heeft de behoefte om de natuur te koesteren. Succesvolle tuincentra zorgen ervoor dat hun klanten zich dicht bij de natuur voelen. Met het ontwerp en de bouw kunnen we meer betekenen dan je op het eerste gezicht zou denken. Biophilie noemen wij dit. De natuur als inspiratiebron voor het gebouw.

 

Dat is een goede tip bij het ontwerpen van een tuincentrum: creëer een botanische omgeving. Dat hoeft niet het hele tuincentrum te zijn. Delen mogen gewoon functioneel zijn. Maar als je hier en daar uitpakt met bijzondere accenten of features, creëer je direct een feel-good-effect. We hebben onlangs een tuincentrum opgeleverd met gedeeltelijk een houten constructie. De verbinding met natuur en milieu springt hierdoor direct in het oog. Een binnentuin of een grote muur met verticale beplantingen zijn ook goede voorbeelden.

 

Tuincentrum van de toekomst

Hoe ziet het tuincentrum van de toekomst eruit? Flexibiliteit is wat mij betreft het sleutelwoord. Het is allang niet meer zo dat consumenten voornamelijk in het voorjaar het tuincentrum weten te vinden. Het tuincentrum moet jaarrond goed voor de dag komen. Met steeds een wisselend uiterlijk om de consumenten te blijven verrassen. Technische oplossingen waarmee je gemakkelijk afdelingen en looproutes kunt aanpassen kunnen hier enorm bij helpen.

 

Ik vind een buitenafdeling met een flexibele overkapping hier ook een mooi voorbeeld van. Met mooi weer ben je echt buiten en bij slecht weer sluit de overkapping zodat je ook dan aangenaam kunt shoppen.

 

Wist je dat wij jaarlijks het zogenaamde ‘Ronde Tafel Evenement’ organiseren? We nodigen professionals uit de tuincentrumbranche uit vele verschillende landen uit om ideeën uit te wisselen, belangrijke thema’s te bespreken en over de toekomst na te denken. Het is leuk om te zien hoe opvattingen per land kunnen verschillen. Uiteindelijk komt het er voor ons op neer dat we voor iedere klant de uitdaging hebben om op een betaalbare manier het toekomstbestendige tuincentrum te bouwen waarin hun eigen identiteit duidelijk naar voren komt.

Gepubliceerd op: 10 juni 2021