BLOG: kwekersbezoek Inca Orchids

André van der Goes. Kweker in  hart en nieren. Gaat op zoek naar dynamiek en uitdagingen en vindt tijdens een stage in Brazilië precies de teelt die hem dat gaat brengen. Nu, vele jaren later spreek ik hem op zijn kwekerij. Lees hoe een kweker van exclusieve orchideeën zijn liefhebbershart en de commerciële werkelijkheid met elkaar in balans probeert te krijgen.

 

Waarom ben je kweker geworden en waarom kweek je juist orchideeën?

“Ik kom uit een kwekersgezin en daar waar mijn broer en zus zich het hoofd braken over welke richting ze op school zouden kiezen, was het voor mij helder: ik ga naar de tuinbouwschool. Toen ik eenmaal klaar was met mijn opleidingen wilde ik niet direct bij mijn vader in de kwekerij werken. Hij kweekte snijcymbidiums en dat vond ik niet dynamisch genoeg. Ik ging bij een grote paprikateler werken, maar merkte dat deze wereld van massaproductie en automatisering ook niet was wat ik zocht. Toen mijn vader ervoor openstond om samen met mij het roer om te gooien, zijn we een kwekerij van exclusieve orchideeën gaan opzetten. Dat zaadje was bij mij geplant tijdens een stage in Brazilië waar ik op een kwekerij met Oncidium en Miltonia terecht was gekomen.

 

Nou.. ik heb gekregen wat ik wilde. Uitdaging en dynamiek genoeg! Het kweken van dit soort orchideeën is nog steeds pionierswerk. We hebben rond de 50 verschillende soorten op de kwekerij. Via heel veel testen moet je elke soort leren kennen. Soms denk ik ‘de vol geautomatiseerde paprikateelt was zo gek nog niet’. “

 

Het bedrijf heet sinds een aantal jaar Inca Orchids. Dit is ook het merk waaronder jullie orchideeën uitleveren. Wat is Inca Orchids?

“Ik wil de klant meenemen in het tropisch bergregenwoud van de Andes. Hier op 1600 meter hoogte leven prachtige orchideeën onder het bladerdak van bomen. Je hoort de oerwoudgeluiden en merkt dat het ’s nachts nog best fris kan worden. Uiteindelijk vind je, verscholen in het woud, de oude Incatempel waarnaar je op zoek was.

De reden waarom ik graag dit verhaal koppel aan onze orchideeën? Kijk, de phalaenopsis is bij iedereen bekend, die heeft geen verhaal meer nodig om zichzelf te verkopen. Orchideeën als Brassia, Oncidium en Zygopetalum hebben deze bekendheid niet. Ik snap dat de phalaenopsis het succes dankt aan de lange bloeitijd en een eenvoudige herbloei. Maar het mystieke, het oerwoudgevoel, de verbazingwekkende kleuren en patronen, de lekkerste geuren… die vind je bij de andere orchideeën.”

 

Zijn er nog soorten die je graag zou willen kweken?

“De orchideeënwereld kent een ongelooflijke rijkdom en ik ben altijd aan het experimenteren met mooie soorten. Hierdoor komt mijn liefhebbershart regelmatig in conflict met de commerciële werkelijkheid. Als ik een plant succesvol op de markt wil zetten, moet deze nu eenmaal aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moet passen in de klimaatzones die ik op de kwekerij heb, de planten mogen niet te lang worden, de bladeren mogen niet vol met vlekken zitten. Er is zoveel moois, maar ik moet nuchter blijven. Ik ben een tijd bezig geweest met ‘Disa uniflora’, een prachtige Afrikaanse orchidee. Ik moet mezelf tot een halt roepen als ik zie dat van de 100 planten er maar 10 gaan bloeien.

 

Maar dankzij al het zoeken en testen, heb ik natuurlijk ook soorten die ik uiteindelijk wel succesvol kan gaan kweken. Er komen bijvoorbeeld een donkerblauwe Zygopetalum en een oranje Epidendrum aan. Beide prachtige planten, beide hebben ze nog geen naam. Ruik maar eens aan die Zygopetalum, een heerlijke geur!“

 

“er is zoveel moois, maar ik moet nuchter blijven”

 

  

 

Orchidee geurendOver geur gesproken, welke orchidee vind je het allerlekkerst ruiken?

“Ik ben een fan van de geur van de Miltonia’s. Dit is sowieso een plant met prachtige bloemen. Maar mijn nieuwe favoriet is de Odontoglossum Naevium. Dit is een nieuw soort en hier wordt ik blij van. Gefranjerde, witte, spinachtige bloemen met een geel hartje en donkerrode stippen. En hij geurt de pan uit!”

 

Heb je nog tips voor tuincentra?

“Haal de exclusieve orchideeën weg bij de phalaenopsistafel. Het jungle-effect komt namelijk veel beter tot zijn recht tussen tropische bladplanten als Calathea, Aglaonema en Alocasia. Vertel dat de juiste verzorging belangrijk maar helemaal niet moeilijk is.
De planten zijn het gezondst als ze uitgeleverd worden met een aantal bloemen open. Dan hebben ze de fase die veel energie kost gehad op de kwekerij waar de omstandigheden ideaal zijn en kunnen ze nog zeker 6-10 weken bloeien.”

 

Wat is je connectie met Javado?

“Ik zie jullie als exporteur met een duidelijke eigen stijl. Jullie zijn groot genoeg om een belangrijke speler in de markt te zijn, maar niet zo groot dat het onpersoonlijk wordt. Ik ken het team al jaren, mensen met passie voor planten, dat werkt super.”

 

Wat zijn de toekomstplannen

“Ik wil de orchideeënsoorten die ik kweek de waardering laten krijgen die ze verdienen. Bij de prijsvorming zijn we in de handel gewend geraakt om te kijken naar de kille gegevens zoals het aantal takken per plant, de hoogte en de potmaat. Maar een consument kijkt heel anders naar dit soort wondertjes in de plantenwereld. Ze zien een mysterieuze plant met de meest wonderbaarlijke bloemen en heerlijke geuren.

 

Om de handel te overtuigen van de kwaliteit en potentie van onze orchideeën, kweken we steeds meer orchideeën in 9cm pot. Dit zijn mooie, volle planten met het volume dat we vroeger soms in een 12cm pot uitleverde. Natuurlijk blijven we ook volop in 12cm pot kweken, dit zijn planten die extra dik zijn en de pot goed vullen.

 

Zo wil ik de consument én de handel overtuigen van de waarde van deze unieke planten.”

Gepubliceerd op: 20 mei 2021