BLOG: kwekersbezoek About Plants Zundert

Het is een prachtige najaarsdag als ik onderweg ben naar About Plants Zundert. Eigenlijk bezoek ik twee kwekerijen die hun krachten hebben gebundeld. Dit bezoek brengt me in Zundert, een streek met veel boomkwekers in de provincie Brabant. Ik stap in een golfkar en samen met Jelle bekijken we alle hoeken van deze grote kwekerijen.

 

Wie is About Plants Zundert?

Ron van Opstal heeft een kwekerij en zo ook zijn zwager en zus, Hans en Josie Jochems-Van Opstal. Zo’n 15 jaar geleden was het hun wens om meer handel te doen met de exporteurs om zodoende ook de tuincentra in het buitenland te kunnen leveren. Daar komt heel wat bij kijken op commercieel en administratief vlak. De kwekers Ron en Hans zitten liever met hun handen tussen de planten dan met hun neus op het computerscherm. Vandaar dat de overkoepelende verkooporganisatie ‘About Plants’ in het leven is geroepen. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat het enorme assortiment dat wij hebben op de digitale aanbodsbank voor de exporteurs staat, dat er offertes en aanbiedingen worden gemaakt en dat de dagelijkse handel op rolletjes loopt.

 

Dit loopt naar volle tevredenheid. Hier in Zundert zitten nog andere kwekerijen die niet de connectie hebben met de exporteurs. Ik ga bij hen op bezoek en als de kwaliteit top is en het assortiment aanvullend is op ons assortiment, dan bieden we ook hun planten aan onder de noemer About Plants Zundert en zorgen we dat dit even snel met de dagelijkse handel meegeleverd wordt.

 

“Onze planten brengen kleur in het winkelschap en

in de tuin natuurlijk”

 

Hoe ziet jullie assortiment eruit?

Tuinplanten met grote visuele aantrekkingskracht. Onze planten brengen kleur in het winkelschap en in de tuin natuurlijk. Wij zijn zeer sterk in kleurrijke heesters zoals Pieris, Leucothoe en Nandina. We hebben coniferen, calluna’s, skimmia’s, gaultheria’s en siergrassen. Maar ook nog vele andere, originele tuinplanten.

 

ZundertZijn er planten die meer plek op de winkelvloer verdienen dan ze nu krijgen?

De Nandina vind ik een geweldige plant die door het jaar heen heel veel te bieden heeft aan de tuin. We hebben een nieuw soort, de Nandina Blush Pink. De groene blaadjes hebben een roze gloed en vanaf half september kleuren ze prachtig oranje. Op dat moment echt een aanrader voor het tuincentrum.

 

Een andere favoriet is Andromeda. Loepzuivere bolvormige planten die wel wat lijken op lavendel. Ze blijven jaarrond groen, we verkopen ze jaarrond met een piek in het voorjaar als ze bloeien.

 

Wat volgens mij komend voorjaar een topper wordt is Euonymus Himalaya. De plant heeft mooi groen blad en de bovenste scheuten kleuren wit als een groene berg met besneeuwde top.

 

De meeste van jullie planten worden inmiddels in tuincentra verkocht. Hoe denk jij over de toekomst van de branche?

We zijn nog steeds heel blij dat we onze kwekerijen hebben afgestemd op de tuincentra. De groei is enorm en er is een leuke dynamiek. Ik merk dat tuincentra nu heel goed kunnen werken met duurdere prijspunten naast het gangbare 13cm, 17cm of 19cm segment. Wij kweken een aantal heesters in 32cm potten. Tuincentra zetten dit in als zogenaamd ‘living label’ om het gangbare segment beter te verkopen. Maar ze merken dat deze grote eyecatchers ook razendsnel verkocht worden.

 

Zoals je kunt zien hebben we het ook vandaag weer ontzettend druk. Ik ben zeer positief over de tuincentrumbranche.

 

Hoe is de samenwerking met Javado?

Daar zijn we zeer blij mee. Als er een dag geen bestelling van Javado is binnengekomen, dan kijken we gelijk of er geen probleem is met internet, want Javado bestelt echt dagelijks. Jullie groeien enorm en denken met ons mee. Al ons personeel kent Javado en doet graag net even dat beetje meer.

Gepubliceerd op: 18 december 2020