BLOG: kwekerreportage FN Kempen

Op bezoek bij kwekerij F.N. Kempen. Het is ten tijde van dit interview winter en nog rustig op de kwekerij. Wij hebben een interessant gesprek over onderwerpen als duurzaamheid, trends in tuinplanten en ontwikkelingen bij tuincentra. Ook krijg ik bijzondere ontwikkelingen bij deze kweker te zien.

Wie is kwekerij F.N. Kempen?
Wij leveren inspirerende, visueel aantrekkelijke tuinplanten. Klanten kunnen ons kennen van het ‘black label’. Dat is ons stijlvolle zwarte plantlabel. Lavendel, Lithodora, Echinacea en Dianthus (als vaste plant) zijn een aantal soorten waar we bekend mee zijn geworden. Ons assortiment is nog veel breder en erop gericht om gedurende het jaar steeds visueel aantrekkelijke planten te leveren. Hiernaast spelen duurzaamheid en noviteiten een belangrijke rol in ons bedrijf. Kortom, we willen de ideale tuinplantenpartner zijn voor de groene vakhandel.

Wat komt erbij kijken om tuincentra optimaal te bedienen?
Een vaste plant is in het begin van zijn jaarlijkse cyclus nog niet heel aantrekkelijk en opeens als het blad weer mooi fris is en de bloemen verschijnen, is het een topproduct. Wij stellen ons aanbod dusdanig beschikbaar dat je alleen maar aantrekkelijke producten kunt bestellen en geen planten die eigenlijk nog niet verkocht moeten worden. Dit werkt erg goed, de omloopsnelheid zit er op deze manier direct goed in.

Ook willen we het tuincentrum ontzorgen op het gebied van duurzaamheid. Wij bewaken heel goed dat er van jong plantje tot eindproduct zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen op komen. Op het merendeel van onze planten komen bijen en vlinders af. De consument kan met een gerust hart een bijdrage leveren aan de biodiversiteit door onze bloeiers te planten.

En wat ook belangrijk is, wij houden trends in tuinieren scherp in de gaten en spelen hierop in met ons assortiment.

MangaveZijn er trends op het gebied van tuinplanten?
Jazeker! In het verlengde van de Urban Jungle kamerplantentrend zien wij dat tuinplanten die een hoge sierwaarde hebben dankzij hun bijzondere blad zeer populair zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan Euphorbia, Heuchera, Bergenia en Sedum. Een andere trend die zich aan het manifesteren is, is dat consumenten op zoek gaan naar planten die goed tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Ons tuincactusconcept ‘Rock your Garden’ past perfect in deze trend. En dit geldt zeker ook voor een bijzondere noviteit waarmee we gaan komen, de Mangave!

Hoe lukt het jullie toch om steeds met bijzondere concepten en noviteiten te komen?
Wij zijn als open en transparante onderneming graag in gesprek met allerlei enthousiastelingen wereldwijd. Zo bouwen we een netwerk op waarin we elkaar sterker maken. Het komt regelmatig voor dat we via dit netwerk nieuwe producten testen en uiteindelijk op de markt mogen brengen. Dan gaat het ons er niet om het alleenrecht te krijgen, maar om ons totaalplaatje richting tuincentra zo interessant mogelijk te maken.

Ga je zelf weleens bij tuincentra in het buitenland kijken?
Absoluut, het valt me op dat het steeds meer draait om de beleving. Gewoon een assortiment neerzetten werkt niet meer. Mensen moeten op ideeën gebracht worden. Ik zie dat er gewerkt wordt met leuke planten- en kleurencombinaties en met thema’s zoals bijvoorbeeld de biodiverstiteitstuin.

Hoe verloopt de samenwerking met Javado?
Javado is goed in het wegzetten van noviteiten. Belangrijk is dat wij via Javado ook veel feedback krijgen. We horen graag de ervaringen die klanten met ons product  hebben. In de loop der jaren is Javado gegroeid van een speler die fijnmazig per tray en laag bestelt naar een klant waar volle karren naartoe gaan.

Wat zijn de toekomstplannen?
Blijven inspireren met ons aantrekkelijke assortiment en onze noviteiten!

Gepubliceerd op: 22 april 2020