Achillea millefolium

Het mooie aan duizendblad vind ik het heel fijn gevederde blad én de schermen met heel delicate bloemetjes. Het zijn net kantwerkjes.

De geslachtsnaam Achillea is afgeleid van Achilles, held uit de Griekse Mythologie. Hij nam duizendblad mee met zijn legers voor de behandeling van krijgswonden.

Het blad is dubbelgeveerd. Het lijkt wel of het uit duizenden kleine blaadjes bestaat.

Mille = duizend. Folium = blad.

 

Duizendblad hoort bij ons

Achillea is een plant die van oorsprong voorkomt in Europa en West-Azië. De plant is een onderdeel van onze cultuur. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan de vele bijnamen die deze plant in de meeste talen heeft. In het Nederlands bijvoorbeeld: soldatenkruid, wondkruid, velddragon, hazengras en rijstepapbloem.

 

Geneeskrachtig

Ongeveer 10% van alle plantensoorten is in staat etherische olie te produceren. Duizendblad is zo’n plant. Het wordt gebruikt in middelen tegen verkoudheid en griep. Het werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Een theekuur van duizendblad werkt vocht afdrijvend.

 

Wonderlijk met bloed

De groene bladeren hebben een bloedstelpend effect en werden vroeger gebruikt voor de behandeling van wonden.

Het innemen van sap stimuleert juist bloedingen en kan bijvoorbeeld een bloedneus veroorzaken. In het Engels heet de plant daarom ook wel Nosebleed (bloedneus).

 

In diverse culturen worden aan duizendblad voorspellende gaven toegekend.  Druïden gebruikten de gedroogde stengels om het weer mee te voorspellen.

 

 

Waardevolle tuinplant

De bloemschermen verschijnen vanaf mei en bloeien door tot aan de nachtvorst. Vele insecten profiteren van deze bijzonder lange bloeiperiode, waaronder zweefvliegen, vlinders en wilde bijen.

 

Makkelijke tuinplant

Achillea millefolium is winterhard. Hij doet het goed op een zonnige standplaats en heeft geen moeite met een warme, droge zomer. De bodemsoort maakt voor deze plant niet zo veel uit, als het maar wel een doorlaatbare grond is. Langdurig met de wortels in het water staan is de Achilleshiel voor de Achillea.

 

Sierlijke tuinplant

Weef duizendblad door siergrassen en creëer op die manier je eigen natuurlijke bloemenweide.

 

 

Wist je dat de stengels met bloemen ook goed in een vaas gezet kunnen worden?

 

 

Standplaats

Plant Achillea op een zonnige, droge plek.

 

Bodem

Zorg voor een tuingrond waar het water goed weg kan zakken.

 

Onderhoud

Zorg bij de aanplant voor voldoende water en voeding. Als de plant eenmaal in de tuin staat is jaarlijks toevoeging van een beetje compost voldoende.

 

 

Duizendblad werd vroeger, voordat de werking van hop werd ontdekt, gebruikt bij het maken van bier.

 

 

Achillea Milly Rock

De bekendste Achillea in de tuincentrumbranche is de ‘Milly Rock’ serie. Deze planten blijven uit zichzelf vrij compact, zijn goed winterhard en verkrijgbaar met rode, roze, paarse en gele bloemen.

 

Gepubliceerd op: 6 juni 2023