Rhipsalis: woonplant van de maand november

Met deze turbogroeier worden de donkere dagen groener, gezelliger én geheimzinniger, of je ‘m nu breeduit laat hangen of over je tafel laat groeien.

Aaibare cactus
Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Deze snelle groeier hangt in lange, warrige ranken naar beneden of groeit bossig naar boven, net waar hij zin in heeft. Als woonplant is hij diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden en prachtig voor spannende doorkijkjes en tafelveldjes. De plant wordt ook wel rotskoraal genoemd en is zo goed als onderhoudsvrij. Rhipsalis redt zich aardig met vergeetachtige watergevers, valt niet uit en is echt een beauty van een blikvanger.

Luchtzuiveraar
Rhipsalis groeit in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. De oerwoudachtergrond van Rhipsalis maakt het een woonplant met luchtzuiverende eigenschappen, zo blijkt uit onderzoek van NASA.

November is een intieme, ingetogen maand, vooral de hangende vormen van Rhipsalis accentueren dat gevoel van beslotenheid

Rhipsalis doet niet moeilijk
● Lichte plek, volle zon, half schaduw: Rhipsalis doet niet moeilijk over zijn standplaats.
● Eens per week matig water geven, de kluit mag tussendoor een beetje indrogen.
● Met af en toe een sproeibeurt doe je Rhipsalis een groot plezier.
● Eens per maand een beetje plantenvoeding houdt de groei er lekker in.
● Groeien de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon weer in model worden geknipt.

Hangen of liggen?
Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, kan het spectaculair zijn om meerdere Rhipsalis bij elkaar te zetten of op een rijtje naast elkaar naar beneden te laten groeien. De jungleroots van de plant benadruk je met potten van hout bamboe of keramiek met een schorspatroon of door ze aan een stevige tak te hangen. Wil je van Rhipsalis een tafelstuk maken, kies dan een niet al te ondiepe schaal (de plant heeft een vrij diepe kluit) en decoreer die met mooie stenen, kastanjes en andere natuurlijke vondsten.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 25 oktober 2018