Paeonia lactiflora

Een echte klassieker en enorm spectaculair. Ik moet denken aan enorme bloemen, een zoete geur en prachtige kleuren. Tijd om de pioenroos in het zonnetje te zetten.

 

‘s Nachts, of als het erg bewolkt is, sluiten de bloemen.

 

PaeoniaZeer oude teksten

Confucius (551-479 BC) hield van de pioenroos. Als smaakmaker!

“Ik eet niets zonder pioenroossaus. Ik geniet van de smaak.”

 

Paeonia, waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Paeon was een student van Asclepius, de Griekse God van medicijnen en genezing. Volgense de Griekse mythologie werd Asclepius jaloers op zijn pupil en wilde hem doden. Zeus redde Paeon door hem in een pioenroos te veranderen.

 

Lactiflora

De eerste Chinese pioenroos die in Engeland halverwege de 18e eeuw werd geïntroduceerd, had spierwitte bloemen. Lactiflora betekent “met melkwitte bloemen”.

Er zijn tegenwoordig honderden cultivars in allerlei kleuren van zuiver wit tot roze en bijna rood.

 

Mooiste snijbloem

De pioenroos is een gewilde snijbloem, misschien wel de mooiste snijbloem die er is. Nederland is de grootste leverancier van pioenroos snijbloemen met ongeveer 50 miljoen stelen per jaar.

Veel tuiniers met de  pioenroos in hun tuin, snijden regelmatig een aantal stelen af om er in huis van te kunnen genieten.

 

Marco Polo omschreef de bloemen van de pioenroos als “rozen zo groot als kool”

 

Verschil tussen Chinese pioenroos en boompioen

Chinese pioenrozen (P. lactiflora) zijn kruidachtige vaste planten, terwijl boompioenen (P. suffruticosa) bladverliezende heesters zijn. Daar waar boompioenen verhouten en in de winter alleen het blad verliezen, sterven Chinese pioenrozen ‘s winters terug om het volgend voorjaar weer uit de grond te komen.

 

Nog even over de bloem

De grote bloemknoppen verschijnen in het late voorjaar. Ze openen in een komvormige bloem van 8cm tot maar liefst 16cm in diameter. De bloemvorm gaat van enkelbloemige tot volledig gevuld en alles ertussenin.

 

Mierzoet
Kijk niet raar op als je mieren over de plant ziet lopen. Zij smikkelen van de nectar. Die zit in de druppels aan de buitenkant van de bloemknoppen. In ruil voor deze lekkernij beschermen ze de plant tegen diertjes die schadelijk voor de plant zijn.Paeonia

 

De Chinese pioenroos in de tuin

Kies zorgvuldig een mooie plek uit, want je kunt gerust 30 jaar genieten van een pioenroos en ze houden er niet van om verplaatst te worden.

De meeste soorten bloeien in mei/juni. Ook na de bloei heeft de plant sierwaarde dankzij de sterke bladeren.

 

Standplaats

Kies een goede plaats waar je ze wilt laten groeien, verplanten is niet aan te raden. Om goed te bloeien hebben ze minimaal 6 uur ononderbroken helder daglicht nodig.

 

Bodem

Ze kunnen het best in een vochtige, maar goed doorlatende grond groeien.

 

Onderhoud

Je kunt de planten het best met rust laten, wel zo makkelijk. Ieder jaar zal de plant rijker bloeien. Als je ziet dat het water niet goed wegloopt, moet je ingrijpen.

Gepubliceerd op: 1 april 2023