Lelie: Woonplant van de maand maart

Sprankelende bloemen, romantische kleuren, zachte uitstraling – lelie brengt niet alleen lente bij je binnen, maar houdt ook de boze buitenwereld lekker buiten.

 

Prachtige pastels

Misschien dat je bij je tijdlijn wel eens denkt: mag het wat minder? Wat minder hard, wat minder fel? Je bent niet de enige, behoefte aan meer zachtheid is een van de lifestyletrends die dit jaar een belangrijke rol speelt. En potlelie sluit daar prachtig bij aan: heel veel soepel blad, prachtige pastelkleuren, vriendelijke vibe, laat de lente maar rustig landen bij je binnen. Er is altijd wel een kleur en een soort die helemaal past bij je smaak en interieur.

 

Net-even-anders-bloembol: exotische lelie in prachtige kleuren!

 

Bloeiende buffer

Lelie ken je als snijbloem en kuip- en tuinplant, maar is in een kleiner formaat ook verkrijgbaar als verrassende, compacte woonplant. Uit de pot komt een compleet torentje aan groen, met daarboven als kroon de mooie bloemen, zowel enkele als dubbele (voor als je het extra zacht wilt hebben). Er zijn soorten die meteen een bloeiend, geruststellend huisparfum voor je zijn – in de aromatherapie staat lelie voor een gevoel van veiligheid – maar er zijn ook geurloze lelies voor wie daar de voorkeur aan geeft.

 

Stylingtips

  • Combineer ze met varens en andere bladplanten tot een binnentuin
  • Kies voorjaarskleuren als roze, geel en wit met een beetje sassy oranje
  • Hou de potten simpel: één kleur, één soort materiaal: zo vallen de bloemen extra op.

 

Wereldreiziger

Lelie is een kruidachtige plant die bij de leliefamilie hoort. De plant groeit uit een bloembol en telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste groeien op het noordelijk halfrond. De oervorm komt vermoedelijk uit China, de plant groeit nog altijd in Korea, Japan en delen van Siberië en verspreidde zich via de Kaukasus, de Balkan en de Alpen naar Europa en later Amerika. Je vindt lelies in het wild het vaakst in een bossige omgeving of op grasland.

 

Verzorging

  • Lelie houdt van veel licht, maar niet van felle zon.
  • Regelmatig water geven, het is beter de kluit niet te laten uitdrogen.
  • Uitgebloeide bloemen kun je gewoon wegplukken.

 

Zo haal je alles uit je lelie

Potlelie is een woonplant die er helemaal voor gaat en alles geeft. Je koopt hem in de knop en geeft ‘m een goede plek. Hij bloeit vervolgens als een malle, trakteert je op schitterende bloemen en daarna is ie op. Wil je hem toch een tweede leven geven, dan kan potlelie na de bloei de volle grond in: de bol is winterhard en zal volgend jaar weer bloeien.

 

Trivia

  • Lelie staat symbool voor onschuld, vrouwelijkheid, vergankelijkheid en zuiverheid.
  • De Latijnse naam Lilium komt vermoedelijk van het Griekse ‘leíron’ dat werd gebruikt voor vereerde witte lelies en in deze context ‘waar’ of ‘puur’ betekent.
  • Lelie is het soort plant waar legendes om worden gesponnen, omdat ze mooi en mysterieus zijn, en vreugde brengen. Zoals de Chinezen zeggen: ‘Als je twee broden hebt, verkoop er dan één en koop een lelie.’

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 26 februari 2019