Kwekerreportage: Ter Steege

Ter steegeHet bijzondere aan dit magazine is dat de kwekerreportage voor het eerst niet bij een kweker is, maar bij een leverancier van potterie: Ter Steege. In de wereldwijde tuincentrumbranche zijn zij een bekende naam. Naar ieders tevredenheid hebben Javado en Ter Steege een goede samenwerking opgezet. Dus liep ik eens niet tussen de kweektafels met planten maar samen met Ineke ter Steege tussen torenhoge stellingkasten. Ze liet me de sfeer proeven op de designafdeling en zag mijn verbazing in de enorme showroom. Maar laten we beginnen bij het begin. Een begin dat voor dit familiebedrijf in 1933 ligt.

 

Gefeliciteerd met jullie jubileum! Wil je me 90 jaar mee terug nemen in de tijd?

In 1933 begon Albert ter Steege, mijn opa, een handel in galanterieën. Dat zijn gebruiksvoorwerpen voor het dagelijks leven. Samen met zijn zoons Willem en Jan ging hij met paard en wagen de huizen langs en zocht hij in Duitsland naar de beste handel. In het begin moest hij zoeken naar de keramiekfabrieken. Kun je je dat voorstellen? Dagen achter elkaar reizen en bij postkantoren vragen of mensen een steenfabriek in de buurt kennen? Maar het lukte hem op deze manier wel om bij de bron in te kopen en een geweldig netwerk op te zetten.

 

Door de jaren heen groeide het bedrijf mee met de tijdgeest. Er kwam een loods voor alle voorraden en er kwam een oven waardoor de borden en de kannen door hem en zijn medewerkers beschilderd konden worden. Net zoals een beschildering op een vaas ingebakken zit, zit er bij ons in de familie een passie voor dit bedrijf ingebakken. Ik denk dat opa erg trots zou zijn als hij ziet wat Ter Steege vandaag de dag is. Dan bedoel ik niet alleen het feit dat we in veertig landen leveren, maar ook de passie voor het vak en voor het samenwerken die we nog altijd hebben.

 

Nu is jullie potterie onlosmakelijk verbonden met de verkoop van planten in tuincentra en bloemenwinkels, wanneer is dat echt van de grond gekomen?

Wij verkochten veel servies op markten maar in de jaren ’80 kwamen de grote winkelketens in huishoudelijke producten en verloren wij omzet. Dat waren ook de jaren dat het tuincentrum op kwam zetten. Wij zagen kansen. Onder leiding van onze vader zijn we onszelf opnieuw gaan uitvinden. We zijn de wereld over gegaan om met nieuwe fabrikanten relaties aan te gaan met als doel een assortiment potterie te ontwikkelen waarmee we iedereen blij kunnen maken.

 

De jaren ’90 waren de jaren van groei. Maar ook de periode dat onze vader overleed. We waren nog zo jong, mijn broer, zus en ik. Opeens lag het lot van het bedrijf in onze handen. Achteraf denk ik dat we het gewoon goed gedaan hebben. We zijn een familiebedrijf. We laten ons niet afleiden door snelle winsten maar ondernemen met hart en ziel. Samenwerken is vandaag nog altijd het belangrijkste. Dat gaat over de manier waarop wij in het bedrijf met elkaar omgaan en ook over de relaties die we met onze leveranciers en met onze klanten hebben.

 

Wat is precies de kracht van Ter Steege?

We ontwerpen al onze potterie zelf en we maken gebruik van veel verschillende materialen. We hebben keramiek, mandwerk, metaal, glas, handgeschilderd… alles zit in ons pakket. Dat levert een unieke reeks producten op, geschikt voor een heel divers publiek.

 

We hebben ieder jaar in het voor- en najaar een vernieuwing van ons assortiment. Je kunt je voorstellen dat trends heel belangrijk zijn in ons vak. Onze trendwatchers schetsen ieder jaar drie trends waar onze designafdeling samen met de inkoopafdeling mee aan de slag gaat. We zijn dus altijd in beweging. Soms denk ik weleens dat de trend lijkt op die van het jaar ervoor, maar het mooie is, als ik dan vijf jaar terug kijk, dan heeft zo’n trend zich toch enorm ontwikkeld. Ik kan een parallel trekken naar het werk achter de schermen. Verandering lijkt langzaam te gaan, maar in vijf jaar tijd hebben we onze voorraadbeheer beter kunnen automatiseren en bijvoorbeeld onze omzet indoor potterie enorm zien stijgen.

 

Ik vind het prachtig hoe de mensen de afgelopen jaren massaal van kamerplanten zijn gaan houden. De relatie tussen met name jonge mensen en planten is fantastisch. De vraag naar mooie plantpotten is enorm gestegen. Voorheen verkochten we altijd beduidend meer outdoor potterie, maar inmiddels zorgt indoor voor ongeveer de helft van de omzet.

 

De designpotten van kunstenares Lammie zijn een groot succes. Hadden jullie dat verwacht?

We hadden er eigenlijk geen verwachtingen van. Het begon met een prachtige techniek: een gesmolten glaslaag op een metalen pot met gouden accenten. Die toplaag is oersterk en kleurvast. Dat verdient een extra bijzonder design. We hebben kunstenares Lammie van Wieringen gevraagd een aantal design te schilderen. Wij vinden het resultaat schitterend. Dan is het mooi om te zien dat het in de markt ook inslaat als een bom.

 

Niet alles wat we bedenken is een succes, maar we hebben geen afrekencultuur. Als iets niet werkt, volgende keer beter. Door vertrouwen te hebben kom je verder en geef je ruim baan aan ontwikkeling.

 

Klaar voor de volgende 90 jaar?

Absoluut. Dit jubileumjaar gaat niet alleen om terugblikken. Je mag er best bij stilstaan en er trots op zijn, maar ik kijk liever naar nu en naar de toekomst. Langetermijnrelaties, daar gaat het mij om. Zie hoe de relatie tussen ons (Javado en Ter Steege) gegroeid is. Dankzij de speciale plek die wij op jullie webshop gekregen hebben, kunnen we samen heel veel tuincentra blij maken die laagdrempelig ons assortiment mee kunnen bestellen met hun plantenbestelling.

 

De volgende generatie Ter Steege is alweer werkzaam in het bedrijf. Samen met al onze klanten en leveranciers zijn we één grote familie. En vergeet natuurlijk Frank en Emily niet.

 

ter steege Frank en Emily?

Frank is een jonge reu en Emily al een oud dametje. Het olijke duo is ook een onderdeel van de familie.

 

Bestellen is easy

Bestel woensdag voor 12:00 uur voor een levering in de erop volgende week.

 

De showroom

In de showroom zie je niet alleen het volledige assortiment, maar ook sfeerkamers en voorbeeldpresentaties.

 

Outdoor potterie

De geglazuurde en de metalen buitenpotten zijn nog altijd het visitekaartje van Ter Steege. Van klein tot groot tot gigantisch, het assortiment is ongeëvenaard.

 

TIP: ga in het aanbod van Ter Steege naar het filter “verkoop artikelgroep” en kies “potten voor buiten”. Nu zie je alleen nog alle outdoor potterie.

 

Artstone

Ter Steege is exclusief leverancier van Artstone. Dit zijn superlichte en oersterke buitenpotten, gemaakt van gerecycled kunststof en natuurlijk steenpoeder.

 

Alle potten zijn voorzien van een drainagesysteem waardoor de planten extra lang floreren.

Gepubliceerd op: 1 augustus 2023