Kwekerreportage: Stolk-Flora

Het gevoel dat we goed voor elkaar en voor deze aarde moeten zorgen zit diep bij Phalaenopsiskweker Jan Stolk. Vele jaren geleden hing hij een spandoek op in zijn bedrijf. “Respect voor de aarde. Respect voor de mens.”, staat erop te lezen. Wat begon met een spandoek, leidde uiteindelijk tot ‘Your Natural Orchid’. Ik wil weten wat er achter dit mooie merk zit en loop met Jan, Koen en de hond Jack over de kwekerij.

 

Jullie hebben het MPS-A+ certificaat met de hoogst haalbare score. Missie geslaagd, Jan?

‘Je moet doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Dat laatste, daar hebben we lang mee gewacht. Ik ben een bescheiden mens en Koen is dat ook. Ik heb de beslissing genomen helemaal zonder chemische middelen te gaan kweken, maar ik ben dat verhaal niet gaan uitdragen. Pas toen we dat succesvol bleken te kunnen, wilden we er toch wat mee. Het merk ‘Your Natural Orchid’ is ontwikkeld en onze duurzame verpakkingen maken het verhaal compleet. Als je zo’n merk uitdraagt, dan moet je ook wel zo’n MPS-score hebben, vind ik.’

 

Wat komt erbij kijken om als grote kweker geheel chemie-vrij te zijn?

‘Voor mij is het heel logisch. In dat kleine stukje tijd dat ik op deze aarde loop, doe ik wat in mijn vermogen ligt. Ik hou van mooie planten maken en ben er super trots op dat onze orchideeën zoveel blijdschap geven. Onze teelt duurt wat langer dan die van sommige concurrenten en de kostprijs ligt wat hoger, maar we zien dat biologisch kweken juist veel voordelen heeft.

Biologisch mag ik niet zeggen trouwens, dat is een beschermd begrip. We telen wel volgens deze richtlijnen, maar doordat ik een vorm van kunstmest gebruik als voeding, in plaats van organische mest, kunnen wij dat benodigde EU-certificaat niet halen.

 

Ik dwaal af, de voordelen van milieuvriendelijk telen zijn talrijk. Allereerst natuurlijk voor het milieu. Daarnaast zijn onze planten sterk en ontzettend lang houdbaar en bovendien onderdrukken we niets. Neem maar van mij aan: alles wat je onderdrukt, daar krijg je ellende voor terug. Dat is trouwens een wijze levensles. Ga je ziektes met bestrijdingsmiddelen onderdrukken, dan kom je er nooit echt helemaal vanaf. Het is veel beter om het op natuurlijke wijze aan te pakken. Stimuleer de weerbaarheid van de plant, verbeter het bodemleven en zorg voor een legertje natuurlijke bestrijders. Dat is hoe wij het aanpakken. Sinds we uitgaan van de kracht van de natuur, zie ik wolluis bijvoorbeeld helemaal niet meer opkomen.’

 

Energie is ook een belangrijke factor bij de teelt van Phalaenopsis. Hoe zit dat bij jullie?

‘Daar heb je gelijk in. De jonge planten hebben warmte nodig en vervolgens, om de takvorming te stimuleren, hebben ze een koelere periode nodig. Gelukkig zitten wij hier in het westen van Nederland in een gunstig klimaat. Het is niet echt heet en niet echt koud. Zowel koelen als verwarmen is goed te doen. Voorop gesteld, wij gebruiken inderdaad energie, maar we hebben veel maatregelen genomen om dit te beperken. We hebben een warmte/koude-opslag onder het bedrijf waarmee we warm water uit de zomer kunnen gebruiken in de winter en koel water uit de winter kunnen gebruiken in de zomer. We hebben geïnvesteerd in een warmtepomp waarmee we via luchtstromen kunnen koelen en verwarmen. Het gas dat we verbruiken, stoken we met een moderne installatie, genaamd WKK (zie pag. 17). David Attenborough, een man die ik erg bewonder, heeft zich positief uitgelaten over de vernieuwende technieken van de Nederlandse glastuinbouw. De regering in Nederland is erg streng, we hebben de opdracht gekregen om nog veel minder gas te gaan gebruiken. Dat is iets wat ons enorm bezig houdt.’

 

Koen, jij hebt je verdiept in de wereld van verpakkingsmaterialen. Wat zijn jouw bevindingen?

‘Klopt. Ik zit in verschillende werkgroepen, zowel met andere kwekers als met mensen van buiten onze sector. Daar leer ik heel veel van. Materiaalgebruik is een complex onderwerp, maar minder verpakking is altijd beter!  Waarom zou je iedere plant die je verkoopt voorzien van een plastic hoes als deze er in de winkel af wordt gehaald? Wij kwamen als een van de eersten met een traywikkel van papier. Hierdoor kunnen de planten zonder hoes vervoerd worden. De tray is ook van papier gemaakt en zelfs het clipje waarmee de plant aan de stok wordt gezet is niet meer van plastic.  Een alternatief voor de doorzichtige, plastic kweekpot hebben we nog niet kunnen vinden.

 

Footprinting is een ander onderwerp waarin ik me verdiep. We gaan onze HortiFootprint berekenen. Er zijn diverse aanbieders die je daarbij helpen en we zijn ons nu aan het beraden met wie we dat willen doen.’

 

We hebben het nog niet over de Phalaenopsis gehad!

‘Verkoop je een orchidee, dan verkoop je emotie! Planten kunnen je rust geven. Een Phalaenopsis opent haar bloemen één voor één, mensen krijgen een band met hun orchidee. Dat is niet zo vreemd, want je kunt ontzettend lang genieten van een bloeiende Phalaenopsis.

 

Phalaenopsis BolgheriOnze basis is een breed assortiment middel- tot grootbloemige soorten in de meest fantastische kleuren. Hiernaast hebben we een aantal specialiteiten van het huis. Dan heb ik het over Flower Symphony, Angel, de Manta-serie en ons nieuwste paradepaardje de Bolgheri.

 

Wat gaat de toekomst brengen?

‘We hebben al veel bereikt, maar we weten tegelijkertijd nog heel weinig. Ik zie het als een ontdekkingstocht. De natuur heeft ons nog veel te bieden en wij gaan door met het zoeken naar mooie oplossingen. Een voorbeeld: ’s zomers heb je kans dat trips van buitenaf de kas in komt. Met knoflookextract proberen we de beestjes af te schrikken.

Ik ben in ieder geval erg blij met de manier waarop onze organisatie nu loopt. Een kwekerij gaat niet alleen over plantenkweken, maar ook over mensen. We kiezen ieder jaar een jaarthema voor ons bedrijf.  Dit jaar is het thema balans. De natuur zoekt altijd naar balans. Ben je zelf in balans? Op dit moment is het erg onrustig in de wereld. Daarvan raak je in onbalans. Vier keer per jaar zitten we allemaal bij elkaar en praten we over het thema en dan komen er allerlei ideeën naar boven.

 

Zelf was ik in onbalans geraakt toen ik in het voorjaar van 2020 mijn planten, waar we een jaar lang voor gezorgd hadden, in de container moest gooien. Dat heeft me echt veel pijn gedaan. Inmiddels ben ik gelukkig weer helemaal in balans.’

Gepubliceerd op: 1 september 2022