Kwekerreportage: Kwekerij Zeur Niet

kwekerij zeur niet De meest bijzondere kwekersnaam die ik ken is Kwekerij Zeur Niet. Hier moet een verhaal achter zitten. Het assortiment is ook bijzonder origineel. Tijd om nader kennis te maken. Samen met Tom Scheffers loop ik een rondje op de kwekerij.

Jullie kwekersnaam… vanwaar kwekerij Zeur Niet?
We zaten hier vroeger met vier kwekerijen aan hetzelfde laantje, allemaal familie van elkaar en allemaal noemden ze zichzelf ‘kwekerij Scheffers’. Dat was vragen om problemen. En inderdaad kwam het regelmatig voor dat goederen bij ‘de verkeerde Scheffers’ werden geleverd. Op een dag sprak mijn vader een toeleverancier die zijn frustratie over de situatie liet blijken. Ter plekke zei mijn vader: O joh, dan ben ik vanaf nu kwekerij Zeur Niet.
Hij is een bord en plakletters gaan halen en heeft dezelfde middag het bord bij de kwekerij neergezet. Een grapje, typisch mijn vader. Maar het werd razendsnel door iedereen omarmt. Zeur Niet is een naam waar we trots op zijn. Het past bij ons. We houden van aanpakken. Geen poespas. We hebben ook nog een slogan: Just let it grow! (laat lekker groeien). Dat klinkt een beetje als Just let it go (laat lekker gaan), een mooie knipoog naar het ‘niet zeuren’ thema. Maar het staat ook voor onze grote hobby: uitproberen. Komt er een potentieel nieuwe plant op ons pad, dan zetten we hem neer en gaan we eens kijken wat de plant doet.

Dus jullie zijn echte pioniers?
Weet je wat het is? We zijn maar een kleine kwekerij en we hebben geen hoogstaande automatisering. We kunnen niet concurreren met grote kwekerijen in het standaardsegment planten. Dus doen wij het net even anders. We proberen van alles uit en bedenken steeds weer iets nieuws. Je kunt ons bijvoorbeeld kennen van Castanospermum, Snaily en Lova.

Wat is het verhaal achter Lova?
De volledige naam is: ‘Lova, life on lava’. Het zijn planten die op een zwarte lavasteen leven. Ze klemmen zich met de wortels vast op het gesteente. De lavasteen biedt houvast, geeft vocht en voeding. En het is heel decoratief natuurlijk.
Het idee komt van een bevriende kweker in Australië. We konden het hier uitproberen en de reacties waren zeer positief. Het werkt als volgt, we krijgen lavastenen voorzien van een gat in de bovenkant en een platte onderkant. We plaatsen een stekje in het gat van de steen. In een gedeelte van onze kassen staat nu altijd een laag water. Hier zetten we alle lavastenen in en hier vergroeien de planten prachtig met de steen, net zo lang tot ze groot genoeg zijn om ze te verkopen. Dan zetten we ze in een decoratieve schaal en kunnen ze op die manier bij de consument ook weer in een laagje water staan.
We hebben ook een aantal XL Lova’s. Dit zijn echte showmodellen. Dat is een tip voor tuincentra. Zet één XL exemplaar bij de presentatie van Lova. Dit trekt echt de aandacht. Tuincentra die dit doen moeten ook regelmatig nieuwe showmodellen bestellen omdat deze ook graag gekocht worden.

 

De kassen zijn opgedeeld in vele afdelingen, van elkaar gescheiden door schuifdeuren. Het ‘moeras’ waar de Lova’s staan te groeien is prachtig. Het enige wat ik nog mis is het geluid van een onweersbui, roepende apen en zingende vogels. Een schuifdeur verder val ik alweer in de volgende verbazing. Hier groeien allerlei zeldzame bladplanten. Vertel eens, Tom, waar kijken we naar?
Deze hier is de Epipremnum albo variegata. Wij zijn vol lof over deze witbonte plant. Kijk hier staan er een aantal die al wat ouder zijn en je ziet dat de gaten in het blad uitgroeien tot grote inkepingen. Als volwassen plant lijkt hij opeens heel erg op een witbonte Monstera. Maar het voordeel van de Epipremnum is dat hij het beter doet in de huiskamer. Een witbonte Monstera groeit niet makkelijk in een huiskamer terwijl deze Epipremnum dat wel doet, zelfs gedurende de winter!
Andere paradepaardjes van ons zijn de platgroeiende Raphidophora’s en de Monstera dubia. Kijk hoe het blad omhoog kruipt tegen de plank. We hebben er, voor de liefhebber, zelfs een aantal megagrote exemplaren van. Net zoals bij de mosstok heeft Kratiste ook voor de plankjes een biologisch afbreekbaar alternatief ontwikkeld. We zijn nu de eerste planten ermee aan het kweken en dat werkt hartstikke goed.

 

En wat zijn de plannen voor de toekomst?
Op een gegeven moment zal mijn vader met pensioen gaan. (Terwijl Tom dit zegt komt vader Jos toevallig net langs.)
Tom: We hebben het er net over dat je dit jaar 64 wordt.
Jos: Ja, ik kijk er naar uit om een middagje per week minder te gaan werken. Hoewel ik het ook wel erg leuk vind om jou en je broer elke dag lastig te vallen.
In ieder geval gaan we door met het ontdekken van mooie planten die bij ons passen. Mijn broer Stef is in januari op reis geweest in Azië en blijft regelmatig onze contacten daar bezoeken.
Het is mijn taak om de administratie en verkoop te regelen. Tegenwoordig moet je ervoor zorgen dat alles netjes in de informatiesystemen staat ingevuld, maar ik blijf persoonlijk contact ook heel leuk vinden. Het is moeilijk om een relatie op te bouwen met mensen die alleen maar automatische bestellingen sturen. Terwijl persoonlijk contact echt belangrijk is. Javado is zo’n bedrijf dat ik makkelijk even opbel als ik iets leuks heb aan te bieden. Niet alles hoeft geautomatiseerd te zijn. Geen gezeur, gewoon af en toe persoonlijk contact houden.

Gepubliceerd op: 22 mei 2023