Celosia: Woonplant van de maand juli

De zomer vier je met Celosia: knalkleuren, opvallende vormen en zachte, fluwelige bloemen waar je even aan wilt zitten.

 

Vlammend type

‘Uitgelaten’ is een goed woord om Celosia mee te omschrijven. Net even anders, flamboyant, authentiek en helemaal zichzelf. En daarmee helemaal van nu. Om te beginnen is ie reuze divers. Er is een soort met vlammende toortsen (plumosa, met grote pluimen) en een met kleinere spitsere bloemen, de spicata. Er is er eentje met zwierige smalle staarten: Celosia argentea. En er is er een met bloemen in de vorm van een sprookjesachtige kam vol fluwelen kronkels die eruit zien als hersenen: de cristata (de natuur had duidelijk een dolle dag toen ze deze verzon).

 

Celosia, yeah!

  • De bloemen hebben oogverblindende kleuren: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig, waarbij bijvoorbeeld oranje en rood samenkomen.
  • Soms hebben ook de bladeren kleur, wat de plant extra sierwaarde geeft.
  • Celosia wordt zo’n 35-40 cm hoog en heeft een licht kruidige geur.
  • Afgezien van voldoende water heeft deze blikvanger niets nodig om maandenlang mooi te bloeien.

 

Regelvrije beauty

Celosia is het soort plant dat lacht om het idee van een maakbare wereld waarin alleen het perfecte plaatje telt. Het is een vrijbuiter die groeit in tropische delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer 45 soorten bekend, waarvan de meesten hun eigen ding doen: de boel opvrolijken, bron van voedsel zijn, stralen als exotische veldbloem of schitteren bij je binnen. Dat maakt het een woonplant die tegemoet komt aan de groeiende behoefte aan echtheid, waarbij het niet meer zoveel uitmaakt of alle bloemen en blaadjes precies even groot zijn.

 

Celosia is afgeleid van het Griekse woord ‘keleos’ dat ‘brandend’ betekent en verwijst naar de vlamvorm van de oervorm. 

 

Zó style je je Celosia

De kleuren en vormen van Celosia passen prachtig bij een trendy urban vibe. Denk aan potten met een graffitidessins, beschilderde blikken, gerecycled kunststof, sober beton en kauwgomkleuren. Krachtige motieven, uitgesproken kleuren en gebrek aan een eenduidige stijl versterken het gevoel van een unieke, persoonlijke combinatie, die past in deze tijd.

 

Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is de net-even-anders-plant Celosia een uitstekend cadeau.

 

Zo blijft Celosia lang bloeien

  • Halfschaduw, licht, volle zon: Celosia kan het allemaal hebben.
  • Kluit niet laten uitdrogen, deze woonplant houdt wel van een slokje.
  • Elke week wat plantenvoeding geven verlengt de bloei.
  • Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen.
  • Desgewenst zit ie ook graag met je op het terras.
  • Celosia haalt er alles uit wat erin zit, aan het einde van zijn bloei is het op en komen er geen nieuwe bloemen.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 21 juni 2020