Camellia – Seizoen must have

Als je een schitterende bloeiende heester tegenkomt in deze winterperiode dan is de kans groot dat het een Camellia japonica is. Met prachtige grote bloemen die op rozen lijken en mooi donkergroen blad is het een parel in de tuin.Camellia

De winterbloeier is familie van de theeplant Camellia Sinensis, deze plant kwam via de handelsreizigers in de 18e eeuw in Europa terecht. Let wel op, van de Camellia japonica kun je geen thee zetten!

 

Historische weetjes over de Camellia

  • De plant siert al sinds de 11de eeuw chinees porselein en schilderijen, dit komt waarschijnlijk door de unieke bloeiperiode. Camellia is echt de koningin van de tuin in de winter.
  • De Camellia werd gekweekt als gelukssymbool voor het Chinese Nieuwjaar.
  • In 1692 mocht Europa kennismaken met de Camellia. Ze werden door de VOC meegebracht. Sindsdien zijn er al duizenden cultivars en hybriden gekweekt.
  • Botanicus Carl Linnaeus heeft de bloem als eerbetoon vernoemd naar een Tsjechische botanist Georg Joseph Kamel.
  • De Camellia heeft een grote rol gespeeld in het beroemde boek van Alexandre Dumas fils; ‘La dame aux Camélias’ (1848).

 

Verzorging

De Camellia staat niet graag in de volle zon. De grond moet lichtzure, humusrijke grond zijn, maar niet te nat. De Camellia is een winterharde plant, maar bij een felle of lange vorstperiode is het toch beter om de plant af te dekken.

Ideaal is dat de Camellia niet terug gesnoeid hoeft te worden, alleen, als gewenst, na de bloei wat lange takken terugsnoeien.

 

CamelliaSoorten

Er zijn inmiddels heel veel verschillende cultivars en hybriden gekweekt. De Camellia is echt een plant die is doorontwikkeld waardoor wij nog langer plezier hebben van de schitterende bloemen in bijzondere kleuren en vormen. Zo kunnen een aantal soorten net wat eerder bloeien en andere soorten net wat langer bloeien.

 

Bij ons te verkrijgen

Wij hebben momenteel een uitgebreid assortiment leverbaar. Het is op dit moment echt één van de smaakmakers van de winterse tuinplantenafdeling in het tuincentrum.

Wij bieden de Camellia japonica aan als mix. Dit item is echt een van onze “Top seller” producten in het tuincentrum in deze periode.

Ook staan er in onze webshop  Camellia soorten op soort aangeboden. O.a. hebben wij de Black Lace, Nuccio’s Gem, Bonomiana, Dr. King en Lady Campbell. Zelfs een aantal gele soorten staan er in de webshop: Brushfields yellow, williamsii Jurys Yellow.

Als we goed zoeken in onze webshop vinden we zelfs nog de echte theeplant Camellia sinensis.

Volop keuze dus! Ga snel naar onze webshop voor onze up tot date assortiment.

Gepubliceerd op: 14 maart 2023