Cactus is Woonplant van de maand augustus 2016
Niets vat het betere hoogzomergevoel zo goed samen als cactussen: surrealistisch, hot, bestand tegen zinderende temperaturen en helemaal on-trend met grafische stijlen.
Onorthodoxe vormen
Geen plant zo decoratief en surrealistisch als Cactus. Uit een grijsgroene basis kan een oogverblindend roze bol groeien en tussen de stekels kunnen schitterende bloemen verschijnen. Mammilaria zijn bloeiende cactussen, Echino is bolvorming met prachtige gelijkmatige ribbels. Gymnocalycium lijkt te zijn opgebouwd uit groene kogels en heeft een trechterbloem, Opuntia groeit in vlakke schijven. En Cereus groeit als een zuil die in het wild wel tien meter kan worden. De afwijkende vormen en volumes van deze woonplanten sluiten mooi aan bij de huidige stijltrend waarin traditionele grenzen vervagen. Voorbeeld daarvan is dat in huis zowel binnen en buiten als wonen en werken steeds meer in elkaar overlopen. Cactussen passen daarbij: ze zijn oer én modern, ze kunnen zowel buiten als binnen gedijen en zorgen voor rust en focus in een snel veranderende buitenwereld.
Even resetten
Het aparte uiterlijk van Cactus komt het best tot zijn recht in gladde en functionele materialen zoals hout, gespoten kunststof met een glad oppervlak en keramiek met een dessin of reliëf. De bijzondere vormen van cactussen gaan voor een deel mee met de populaire grafische zwart-witpatronen van nu, maar bieden tegelijk tegenwicht door hun rust en onverstoorbaarheid. Zo wordt Cactus het resetpunt in een ruimte, dat rust brengt in een optische wirwar. Terwijl ze tegelijk met hun aparte vormen en verhoudingen er uitdagend en prikkelend deel van uitmaken, zeker in een bijpassende pot.
Cactus & verzorging
Vrijwel alle cactussoorten staan het liefst licht en hebben liever iets te weinig dan teveel water: een voetbad is meestal funest. Cactussen hebben een groot wortelstelsel waarmee ze vocht opslaan in hun wortels, bladeren en stengels en zo zelf hun voeding reguleren. In het algemeen staan ze naast licht ook graag warm. Eén keer per maand water geven is beter dan elke week een beetje: de kluit mag uitdrogen. Voeg in de zomermaanden wat cactusvoeding toe, in de winter kan de plant het beste rusten. Geef dan nog minder tot geen water: om te overleven gaat Cactus dan bloemen (zaden) aanmaken.
- In het wild groeit Cactus in Afrika en Midden en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben.
- Hoewel cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar.
- De doorns zijn het eigen ecosysteem van Cactus. In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag.
- Cactussen zijn al eeuwenlang een bron van voedsel, drank, medicijnen, gereedschappen en bouwmaterialen.
- Hoewel er zo’n 1800 verschillende soorten zijn, vallen ze vrijwel allemaal in een van de twee hoofdcategorieën, als opuntia’s of cactoïden.
- Toch een stekel opgelopen? Een grote haal je er uit met een pincet, bij fijne stekels smeer je de huid in met olijfolie, dan wrijf je ze er zo uit.
- In Mexico komt de cactus zo vaak voor dat de plant zelfs het nationale wapen heeft gehaald, samen met een slang en een adelaar. Samen beelden ze de Tenochtitlan legende uit.
- De grootste cactus ter wereld is de sagaura die 1 m dik en 20 meter hoog kan worden, en zich daarmee kan meten aan een forse boom.
Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Gepubliceerd op: 28 juli 2016