BLOG: kwekersreportage OK plant

We gaan langs bij OK Plant. Zij kweken een aantal seizoensproducten, maar met Little Kolibri Orchids hebben zij de markt veroverd. We spreken Thijs van der Valk, mede-vennoot bij dit bloeiende bedrijf geleid door Rob en Désirée Olsthoorn.

Vertel eens over de geschiedenis van OK-plant
In 1990 namen Marcel en Rob Olsthoorn de potplantenkwekerij van hun vader over. Toen waren Sparmannia en Saint Paulia de belangrijkste teelten. Zodra de mogelijkheid zich voordeed om de locatie waar we zaten te verkopen en ons te vestigen op een kavel dat een stuk groter was, zijn we hierop ingestapt en zijn we een heel nieuw plan gaan schrijven. Dit heeft uiteindelijk tot heel veel moois geleid.

Wat hielden deze plannen in?
In die tijd richtten vele kwekers zich op Phalaenopsis in potmaat 12 cm. Wij zagen ook de grote potentie van Phalaenopsis maar we wilden verder vooruit kijken. Deze hoogwaardige kamerplant verdient ook hoogwaardige toegevoegde waarde. We zagen de orchidee onlosmakelijk verbonden met passend keramiek. Om de kosten van het totaalplaatje voor de consument aantrekkelijk te houden, moet de kostprijs en de belading in orde zijn. Ons plan was geboren: Phalaenopsis in topkwaliteit kweken in potmaat 9 cm en zelf bijpassend keramiek ontwikkelen gericht op diverse doelgroepen en continu wisselend met de trends.

Waar heeft dit toe geleid?
In 2008 kwamen we op de markt met onze eerste Little Kolibri Orchids (red.: de merknaam waaronder hun Phalaenopsis 9 cm vermarkt wordt). In de laatste tien jaar hebben we onze productie kunnen vervijfvoudigen. Nog steeds komt het geregeld voor dat de vraag groter is dan onze capaciteit. Het ontwikkelen en continu wisselen van onze eigen keramieklijnen draagt zeker bij aan dit succes. Wij hebben zojuist een grote loods laten bouwen naast de kwekerij voor de opslag van het keramiek. Maar ook de kwaliteit van onze planten is een sterk speerpunt. Wij kweken meer dan 100 Phalaenopsissoorten, maar weten van alle soorten precies wat ze nodig hebben. De planten worden niet gestuurd om zo snel mogelijk te bloeien, maar krijgen juist de tijd om zich optimaal te ontwikkelen. Kwaliteitscontrole kan tegenwoordig met computers, maar wij kiezen ervoor om de planten zelf te beoordelen. Zo krijgen we voor elkaar dat altijd iedere plant in een tray Little Kolibri Orchids van topkwaliteit is.

Wat is Javadoplant voor klant voor jullie?
Javado is een hele waardevolle relatie. De klanten van Javado zijn namelijk exact de klanten waar wij ons ook op richten: de groene vakhandel. Little Kolibri Orchids vind je niet bij de discount supermarkten, hier letten we streng op. Javado is voor ons een A-klant. Wij zorgen ervoor dat ook in tijden van schaarste de handel met Javado goed door kan blijven lopen.

Phalaenopsis Fragrance
Wat zijn jullie toekomstplannen?
We willen ons blijven ontwikkelen. We komen jaarlijks met één of twee bijzondere nieuwe producten binnen Little Kolibri Orchids. Zo hebben we de laatste jaren o.a. de Halo, Big Sensation en Victoria Falls ontwikkeld. Dit najaar hebben we de Tiny Bouquet en Fragrance geïntroduceerd.
Naast ontwikkeling van nieuwe soorten, hebben we ook een duurzame verpakking ontwikkeld, speciaal voor tuincentra. Met deze verpakking is het mogelijk om schadevrij de Phalaenopsis zonder hoes te vervoeren en uit te pakken.

 

Gepubliceerd op: 9 februari 2019