BLOG: kwekersbezoek Opti-flor

Een klein, appelgroen logo staat voor een groot merk in de wereld der kamerplanten. De orchideeën van Opti-flor hebben naam gemaakt onder de exporteurs, bloemisten en tuincentra. Ik verheug me op een kijkje in de keuken. Mede-eigenaar Marco Hendriks is de chef-kok die me gaat rondleiden.

 

Hoe zou je in het kort Opti-flor omschrijven?

Opti-flor is het merk waar we alles voor doen en waar alles om draait. En dat merk staat voor topkwaliteit phalaenopsis en voor innovatie. We ontwikkelen concepten die de vakhandel helpen het onderscheid te maken met de retail. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. De passie voor onze planten en voor de vakhandel zit verweven in onze bedrijfscultuur.

 

Jullie hebben een markante geschiedenis. Hoe is Opti-flor ontstaan?

Mijn opa is al in 1928 begonnen met de kwekerij. Hij heeft van alles geteeld, van bloemkool tot tabak. Toen mijn neef René en ik halverwege de jaren ‘90 de kwekerij hebben overgenomen, waren we al vele jaren een tomatenkwekerij. We kweekten topkwaliteit. Maar in de tomatenwereld is het de massa waarmee je het verschil kon maken, niet de kwaliteit. Het zit ons in het bloed om iets moois te creëren en het was onze droom om naam te maken met onze kwaliteit en innovatie, dus gingen we op zoek naar een andere teelt. Tegen het eind van de jaren ’90 hebben we het roer omgegooid. Onze keuze was op phalaenopsis gevallen. “Binnen 3 jaar aan de top.” Dat was destijds een gewaagde uitspraak waarmee we in een vakblad kwamen. Dit werd ons niet door de bestaande phalaenopsiskwekers in dank afgenomen. Gelukkig hebben we onze woorden wel waar kunnen maken.

 

“Het was een gewaagde uitspraak. Gelukkig hebben we

onze woorden waar kunnen maken”

 

Wat komt erbij kijken om continu topkwaliteit phalaenopsis te leveren?

Rust, ruimte en aandacht!

Rust: we nemen de tijd voor de opkweek. In deze periode worden de wortels en het blad aangemaakt. Dit is de basis van een sterke orchidee. Vervolgens nemen we ook voor de afkweek ruim de tijd. Dit is de koudere fase. Wij weten onze kassen zeer goed te koelen. Het duurt hierdoor wat langer dat de plant is afgekweekt, maar de takken worden extra dik en de bloemen extra groot en lang houdbaar.

Ruimte: de planten krijgen bij ons de ruimte om te groeien. We zouden meer planten per m2 kunnen doen en hogere aantallen kunnen kweken, maar ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit.

Aandacht: vanaf het jongplantmateriaal tot de inpakfase zorgen we voor onze planten. Het is natuurlijk zonde om een perfecte plant bij het verzendklaarmaken te beschadigen.

 

Optiflor PhalaenopsisInnovatie is de andere belangrijke pijler. Hoe innovatief zijn jullie?

We hebben ondertussen al 25 unieke concepten gecreëerd. De Singolo is daar een voorbeeld van. Deze phalaenopsis die als plantopbouw op een Paphiopedilum lijkt is bedacht door René. Hij heeft enorm veel creatieve ideeën die hij met zijn team ontwikkelt. We willen met deze productontwikkeling het tuincentrum ondersteunen. Zij kunnen innovatieve producten aanbieden en de concepten kiezen die het beste bij hun klanten passen. We introduceren ieder jaar nieuwe concepten.

 

 

 

Phalaenopsis AromioWat wordt het volgende nieuwe concept?

We gaan binnenkort een concept met geurende phalaenopsis introduceren. Deze gaat ‘Aromio’ heten. En ik heb nog een nieuwtje. De geliefde Phalaenopsis ‘Tablo’, een hele compacte plant met grote witte bloemen, kunnen we binnenkort ook in een aantal andere kleuren leveren!

 

Hoe zien jullie de toekomst?

We willen nog nauwer gaan samenwerken met de tuincentra. We hebben concepten zoals de ‘Aquo’ die perfect aansluiten bij de consument, maar zijn nog zoekende naar de manier waarop achtergrondinformatie op de winkelvloer gecommuniceerd kan worden. Wij zien nog enorm veel potentie voor tuincentra om succesvol te zijn met bijzondere phalaenopsissen. Aan ons de taak om de kracht van onze producten over te brengen op de klant en de eindklant.

 

We zijn trouwens ons assortiment aan het uitbreiden. Stap voor stap introduceren we ook andere orchideeënsoorten. Epidendrum, Cattleya en Maxilaria zijn prachtige orchideeën die we langzaam maar zeker ook in de Opti-florkwaliteit op de markt gaan brengen. Om te eindigen waarmee ik ben begonnen. Het merk is opgebouwd om te blijven bestaan, daar doen we alles aan. Ook al moeten René en ik ooit met pensioen, Opti-flor gaat door.

Gepubliceerd op: 18 november 2020