BLOG: kwekersbezoek Gebr. Grootscholten

Voor mij staat een tevreden kweker. We hebben een mooi gesprek over de bijzonder mooie kwekerij, over het bewogen afgelopen jaar en over de toekomst.  De tevreden kweker heet John Grootscholten. Hij begint met een stukje Westlandse historie.

 

“Het stuk grond waarop deze moderne kassen staan, is al eeuwen in onze familie. Toen mijn opa jong was, werd in onze regio vooral groente en fruit geteeld. Westlandse druiven waren een begrip en ook mijn opa kweekte druiven in speciale druivenkassen. Toen de prijs steeds meer onder druk kwam te staan, bedacht hij dat het mogelijk was om onder de ranken van de druivenplanten, afrikaantjes te telen. Op zijn veilingschuit voer hij naar de groenteveiling en liet ook gewoon zijn afrikaantjes veilen. En dat ging eigenlijk hartstikke goed. Zodoende waren wij één van de eerste Westlandse kwekers van perkgoed.”

 

Hoe zou je de huidige kwekerij aan de lezers omschrijven?

“Wij zijn een seizoensplantenkwekerij. We hebben jaarrond visueel aantrekkelijke producten. De grote piek ligt in het voorjaar met een mooi assortiment perkgoed. Wij kweken dit in een 10,5cm en een 13cm pot. Zoals je ziet zijn de faciliteiten modern. Dit geeft een hele prettige basis om in te werken. Wij streven ernaar een betrouwbare partner te zijn voor de betere vakhandel. Grote acties met supermarkten passen niet bij ons. We kweken ongeveer 6 miljoen planten op jaarbasis.”

 

 

Hoe is 2020 voor jullie geweest?

“In maart viel plots de handel stil. Precies op het moment dat wij in de startblokken stonden voor onze belangrijkste weken. We hebben onze kassen koel gehouden om de opkweek te vertragen en hebben in overleg met onze stekleveranciers waar mogelijk orders van stekmateriaal geannuleerd. We hebben een container gehuurd om de plantjes die niet verkocht werden in weg te gooien.

 

Na 3 weken, kwam de handel toch weer op gang. Al onze bestaande kweekschema’s konden de prullebak in. Maar met veel extra werk, hebben we het voor elkaar gekregen weer aan de gang te gaan. De container is uiteindelijk niet eens helemaal volgekomen, gelukkig. De landen waar de tuincentra open mochten zijn, hebben beter verkocht dan ooit te voren. Onder aan de streep hebben we dit jaar toch nog bijna de gewenste aantallen kunnen verkopen. Maar de manier waarop… dat hopelijk nooit meer.”

 

Even los van afgelopen jaar, hoe is het om kweker te zijn?

“Ik vind het heel erg leuk. We maken een mooi, levend product waar de mensen echt blij van worden. Natuurlijk heb je als kweker veel uitdagingen en risico’s, maar ik run het bedrijf gelukkig niet alleen. Mijn broer Mark is verantwoordelijk voor het personeel en compagnon Remy voor de teelt.. Ik richt me op algemene zaken en verkoop. Ik heb geen moeite om zaken over te dragen en los te laten. En we hebben personeel dat al lang in dienst is, sommigen al 25 jaar.

 

Plezier is voor mij net zo belangrijk als rendement. Omdat we erg blij zijn met ons bedrijf, is het ook helemaal niet zo erg om in het drukke voorjaar zeven dagen per week te werken. Mijn vrouw komt ook uit een kwekersfamilie, dus die is het wel gewend.

 

Jullie assortiment is heel breed, hoe kun je al die verschillende teelten zo goed onder de knie hebben?
“We hebben een lange traditie in het kweken van seizoensproducten. Het is voor ons logisch om wisselende teelten te hebben en uiteraard hebben de teelten wel bepaalde raakvlakken met elkaar. Onze faciliteiten zijn er ook op ingesteld. We hebben bijvoorbeeld diverse gescheiden waterbasins. In elk basin zit een bepaalde mix van water en voedingsstoffen. We kunnen heel makkelijk instellen welke vakken welke mix krijgen.

 

Wat is jouw visie op de toekomst?

Deze zomer klopte onze buurman bij ons aan. Of wij interesse hadden om zijn kassen te kopen… Natuurlijk moet je hier goed over nadenken, maar het past goed bij onze toekomstvisie. Ik moet regelmatig nee verkopen aan klanten of handel bijkopen van andere kwekerijen. We willen kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld in trio-mixen (zie kader) die heel goed lopen. Bovendien komt mijn zoon Rick ook ons bedrijf versterken.

 

De koop is rond. Eerst moeten de bestaande kassen gesloopt worden en dan gaan we een geheel nieuw kassencomplex bouwen. In 2022 begint de teelt en vanaf 2023 kunnen we de planten gaan uitleveren.

Gepubliceerd op: 16 februari 2021