BLOG: kwekerreportage Van Son & Koot

In het zuiden van Nederland bevindt zich een kwekerij waar Javado nauw mee samenwerkt. Ze zijn Europees marktleider in Acer palmatum, maar kweken ook vele andere tuinplanten. Kwekers met een visie en met oog voor noviteiten. Javado ging op bezoek en sprak met Puck Wirken.

Hoe is kwekerij van Son & Koot ontstaan?
Van Son & Koot bv is in 1999 ontstaan door het samenvoegen van de kwekerijen van Arjan van Son uit Kaatsheuvel en Jim Koot uit Boskoop.

Wat zijn jullie belangrijkste teelten?
In totaal kweekt Van Son & Koot zo’n 100 verschillende plantensoorten. Heesters als de Skimmia, Eucalyptus, Camellia en de Hydrangea zijn voor ons belangrijke teelten, maar de nadruk ligt op Acer palmatum in variëteiten. Wij kweken maar liefst 65 verschillende variëteiten in een groot aantal verschillende potmaten en groeivormen. Niet voor niets zijn we Europees marktleider in Acer palmatum. Wij kweken al tientallen jaren Acer en hebben veel kennis over het product opgedaan.

Maar we zijn ook altijd op zoek naar nieuwe en interessante heesters om in ons assortiment op te nemen. Het is voor tuincentra van cruciaal belang om de consument regelmatig kennis te kunnen laten maken met mooie, nieuwe planten. Jaarlijks weten we een aantal nieuwe heesters te introduceren op de Europese markt.

Hoe krijgen jullie het voor elkaar om steeds weer noviteiten te introduceren?
Wij reizen de hele wereld af, op zoek naar nieuwe planten om naar onze kwekerij te halen. Voordat de nieuwe plant aan het assortiment wordt toegevoegd, wordt deze uitgebreid onderzocht op producteigenschappen en gebruikswaarden. De innovatieve aanpak binnen ons bedrijf is bekroond met verschillende prijzen, zoals De Glazen Tulp, Beste nieuwigheid op de IPM Essen en het Plantarium en Plant van het jaar 2013 en 2014 op de Chelsea Flower Show.

“Dat we perfectionisten zijn, zie je trouwens ook in de
presentatie van onze producten. De uitstraling van ons product op de winkelvloer
van het tuincentrum moet heel aantrekkelijk zijn.”

Wat maakt jullie producten bijzonder?
Ik denk dat het best bijzonder te noemen is dat bij ons de hoge kwaliteit van het product centraal staat en dat wij tegelijkertijd in staat zijn naast kleine bestellingen van enkele trays ook hele grote bestellingen te kunnen leveren. Wij zijn met de markt meegegroeid en hebben onze teelten perfect onder de knie.

Acer kwekerij Van Son & KootDat we perfectionisten zijn, zie je trouwens ook in de presentatie van onze producten. De uitstraling van ons product op de winkelvloer van het tuincentrum moet heel aantrekkelijk zijn. We ontwikkelen onze eigen etiketten met mooie, herkenbare uitstraling en bruikbare informatie voor de klant.  Hiernaast zorgen we dat onze producten te zien zijn in diverse media, waaronder magazines, Social Media en Tv-programma’s

Wat betekenen thema’s als het klimaat en duurzaamheid voor jullie?
Dit zijn zeer belangrijke thema’s voor ons als bedrijf en we handelen hier dan ook naar. Niet alleen omdat onze afnemers met wensen komen die hier betrekking op hebben maar vooral ook omdat wij als mens en bedrijf begrijpen dat we zuinig moeten zijn op onze planeet waarop we leven met elkaar.

Wat is Javadoplant voor klant voor jullie?
Wij zien Javado als een zeer betrouwbare klant waar we op kunnen rekenen. We hebben samen al mooie resultaten behaald en zien ook nog groeimogelijkheden met elkaar.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Het bedrijf maakt ieder jaar een redelijke groei door. Wij zijn hiermee druk bezig onze bedrijfsprocessen zo in te richten dat we ondanks de groei die ons bedrijf jaarlijks doormaakt we als bedrijf toch efficiënt en snel met onze planten voor onze klanten (met haar specifieke wensen) klaar kunnen staan.

Gepubliceerd op: 16 april 2019