BLOG: kwekerreportage Plantanious

De tweelingbroers Freek en Joost Jansen denken en doen ‘groen’. In hun moderne plantenkwekerij is het hen gelukt om zonder CO2-uitstoot te kweken. ‘Verrassend groen’ is hun motto. We zijn benieuwd naar de ambities van deze jonge ondernemers en spreken af met Joost.

Wat is de geschiedenis van de kwekerij?
Ruim 50 jaar geleden is mijn vader een paprikakwekerij begonnen,  22 jaar geleden is de overstap gemaakt naar het kweken van potplanten. We kweken ficussen en bloeiende seizoensproducten, zoals kuipplanten op stam, Alstroemeria’s en Mandevilla’s.

Waren jij en je broer altijd al van plan om het bedrijf van jullie vader voort te zetten?
Absoluut niet. We waren meer met onze studies bezig dan dat we in het bedrijf van onze vader, Loek Jansen, te vinden waren. Eigenlijk kwam het doordat er in 2011 een rondweg kwam op de locatie waar de kwekerij toen zat. Mijn vader stond voor de keuze om een nieuwe locatie te kopen of om al te stoppen. Toen zijn we met elkaar gaan praten en zijn we er volledig voor gegaan. Mijn broer is verantwoordelijk voor de teelt, automatisering en het personeel en ik voor de verkoop en de marketing.   

Hoe combineren jullie het kweken van ficussen en van seizoensproducten?
Dit is voor ons een ideale combinatie. Op het moment dat het hoogseizoen voor kuipplanten voorbij is, zetten we de kuipplanten voor volgend jaar neer. Deze staan dan dicht tegen elkaar wat veel ruimte bespaart. Dit benutten we door extra ficussen op te zetten. Na de verkooppiek van ficussen in januari, is er weer voldoende ruimte ontstaan om, precies op het goede moment, de kuipplanten wijder uit elkaar te zetten.

Wat maakt jullie producten bijzonder?
Kwaliteit is uiteraard de basis, maar waar wij ons in onderscheiden vatten wij samen als ‘verrassend groen’. Dat slaat op de duurzaamheid van ons bedrijf en op de vernieuwende producten die we op de markt introduceren.

Plantanious zonnepanelenHoe duurzaam is jullie bedrijf?
De volledige behoefte aan warmte halen we uit geothermie. [lees alles over geothermie in onze duurzaamheidspecial op pagina 41] We hoeven dus helemaal niet meer te stoken. Met onze 1050 zonnepanelen zijn we ook qua energie volledig zelfvoorzienend. Gewasbescherming gebeurt voor 95% biologisch. Met ons gesloten watersysteem hebben we nul lozing. We hebben dus heel wat bereikt en we blijven waar mogelijk nog verduurzamen. Zo testen we nu bijvoorbeeld een nieuwe, biologische potgrond.

En waar gaan jullie ons mee verrassen?
We komen regelmatig met originele, nieuwe producten. In augustus kunnen we beginnen met het uitleveren van een hele mooie ficus: Ficus Mangrove Tree. Hiermee hebben we, samen met Javado, de prijs gewonnen voor ‘beste kamerplant’ op de National Plant Show.

Maar de grootste verrassing is onze nieuwe uitstraling. Kwekerij Loek Jansen heet vanaf nu Plantanious. Ook alle planten gaan onder het merk Plantanious de markt op. We willen dat de eerlijke herkomst van onze planten ook voor de consument zichtbaar is.

Wat is Javado voor jullie voor klant?
We zijn helemal ingesteld om duurzaam te kunnen kweken en om optimaal in de daghandel te kunnen leveren. Dit sluit precies aan bij de klanten en werkwijze van  Javado. Jullie zijn dan ook voor ons qua omzet en strategisch gezien een hele belangrijke klant. We testen ook graag nieuwe producten bij Javado.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
We willen aan de wereld laten zien hoe mooi het is om geheel duurzaam te kweken. We denken dat de consument van nu en zeker die van de toekomst dit heel belangrijk vindt. We blijven natuurlijk ook verrassen met nieuwe producten. We zijn bijvoorbeeld aan het testen met een ficus met hele grote bladeren die helemaal in de huidige trend past.

Gepubliceerd op: 17 juli 2019