BLOG: kwekerreportage Kwekerij Verboom

Het familiebedrijf Kwekerij Verboom heeft een passie voor Helleborus. Hun variëteit ‘Verboom Beauty’ is een begrip in de markt, maar ze hebben nog veel meer moois. Jos Verboom en zijn vader Hans nemen de tijd om ons te laten zien dat zij jaarrond werken aan de perfecte winterbloeiers.

Wie is Kwekerij Verboom en van welke producten kunnen onze klanten jullie kennen?
Mijn vader is in 1960 de kwekerij begonnen, in 1998 is het stokje aan mij doorgegeven en inmiddels is mijn zoon Jos de derde generatie in dit familiebedrijf. Onder de merknaam ‘Winter Angels’ brengen wij Helleborus  en Skimmia op de markt. Wij leveren maar liefst 47 verschillende helleborusvariëteiten, waaronder het unieke assortiment ‘Frostkiss’ en uiteraard onze ‘Verboom Beauty’.

Wat komt er allemaal kijken bij het kweken van Helleborus?
Wat ons betreft ontzettend veel. We beginnen helemaal bij het begin: de veredeling. We veredelen zelf en we hebben een veredelaar die exclusief voor ons werkt. Alle soorten die we telen krijgen we binnen als weefselkweek. Zo weten we zeker dat we zuivere, uniforme planten krijgen. We zetten hier op onze kwekerij zelf de kweekjes in een plug. De plugjes schieten wortel in een warme, vochtige kas. We poten ze over in een potje en verplaatsen ze naar de volgende afdeling. Uiteindelijk duurt het maar liefst 2 tot 2,5 jaar voordat de planten klaar zijn om de markt op te gaan.

 

“Ik zie mezelf als begeleider van topsporters”

 

Terwijl we over de kwekerij lopen laat Jos ons zien en voelen hoe stevig en goed doorworteld de planten zijn. De drang om perfecte planten af te leveren gaat heel ver.
Ik zie mezelf als een begeleider van topsporters. Ik zorg voor de optimale voeding en de beste omstandigheden om te groeien. De teelt is erg arbeidsintensief. We weten precies wat het beste voor de planten is en hoewel ons seizoen van uitleveren loopt van november tot maart, zijn we jaarrond met de teelt aan de slag.

Javado VerboomWat maakt de soort ‘Verboom Beauty’ bijzonder?
De Verboom Beauty is echt een unieke vondst in het veredelingsprogramma. Het is namelijk de enige helleborus die prima in de huiskamer in bloei komt. Iedere plant heeft heel veel knoppen die tot de laatste bloem uitkomen.  De bloemen zijn sterk en prachtig helderwit. Hierdoor en door de manier waarop wij deze planten uitleveren is het een succes geworden.

Wat is er dan speciaal aan hoe jullie ze uitleveren?
We maken de pot schoon, we geven ze een laatste slok water en wij knippen bij elke plant voorzichtig al het blad weg. Hierdoor komen de bloemen helemaal tot hun recht. Arrangeurs en bloemisten zagen als eersten de schoonheid en mogelijkheden van dit product. Vandaag de dag vinden vele consumenten het leuk om zelf arrangementen te maken en is de Verboom Beauty een populaire toevoeging aan het tuincentrumassortiment.

Wat moeten we weten over jullie andere Helleborussoorten?
De Helleborus orientalis is een perfecte tuinplant die bekendstaat om de verscheidenheid in gekleurde en gespikkelde bloemen. Wij hebben vele soorten. De mix loopt heel goed en op soort zijn de Abigail en de Cinderella het meest geliefd. De Helleborus niger is de meest verkochte Helleborus voor de Kerstperiode, omdat deze al voor de Kerst begint met bloeien. Wij hebben H. niger ‘Shining Star’. Deze is bedoeld voor het topsegment. De planten zijn knalhard en waar sommige niger-soorten vooral veel blad aanmaken en weinig bloemen, heeft deze variëteit wat ons betreft de ideale verhouding blad/bloem. Dan is er ook nog de Helleborus Frostkiss, een topserie voor de groene vakhandel. [zie kader op pagina 25]

Wat is jullie relatie met Javado?
Onze visie is dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dit geldt ook voor de aandacht die we hebben voor onze afnemers. We moeten keuzes maken met welke afnemers we intensief optrekken en Javado is een goede keuze gebleken. Zo heeft Javado het bijvoorbeeld voor elkaar gekregen om ons product in het VK op de kaart te zetten.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?
Als relatief klein familiebedrijf houden we qua ontwikkelingen graag de kaarten tegen de borst, maar een klein tipje van de sluier: Helleborus Sifra. Vergelijkbaar met de Verboom Beauty, maar dan met rode bloemen!

Gepubliceerd op: 21 januari 2020