BLOG: kwekerreportage Apartus

Midden in tuinbouwgebied Westland, op een steenworp afstand van  Javadoplant, is kwekerij Apartus te vinden. Zij zijn onze hoofdleverancier voor Pelargonium grandiflorum en telen nog een aantal andere producten in zware kwaliteit. De hoogste tijd om nader kennis te maken met kweker in hart en nieren Don Bruinen.

 

Allereerst de naam van jullie kwekerij, waar komt deze vandaan?
Wij kweken paprika’s en potplanten, dat vinden we best ‘apart’. Vandaar de naam Apartus. Onze opa en onze vader waren al tuinder. Mijn twee broers en ik hebben dit met zijn drieën voortgezet. De roots van ons bedrijf gaan al terug naar 1950, de kwekerij onder de naam Apartus bestaat sinds 2007.

Welke potplanten kweken jullie?
Wij zijn bekend geworden met onze Pelargonium Grandiflorum ‘Bella Donna’, dit kun je onze hoofdteelt noemen. Hier zijn in de loop der jaren een aantal teelten bijgekomen: Pelargonium Grandiflorum ‘Angel’, Dahlia Suniq, Hibiscus Suniq en Cyclamen.

Wat maakt jullie producten bijzonder?
Wij veredelen zelf. Wij maken jaarlijks 40.000 nieuwe kruisingen. Die beoordelen we op grootte van de bloemen, opbouw van de plant  en lange doorbloei. Uiteindelijk blijven er jaarlijks zo’n 3 rassen over die wij aan ons assortiment toevoegen.
Onze grandi’s zijn zodoende te herkennen aan de grote bloemen, vele knoppen, langere doorbloei en spectaculaire kleuren. Ook onze dahlia en hibiscus leveren we met uitzonderlijk grote bloemen.

Wat betekenen thema’s als het klimaat en duurzaamheid voor jullie?
Heel veel! Er wordt maximaal gebruik gemaakt van biologische gewasbescherming, denk hierbij aan het inzetten van insecten. Alle reststoffen worden gescheiden afgevoerd voor hergebruik. Om onze kassen te verwarmen, maken we gebruik van aardwarmte. We pompen water op uit 2200 meter diepte, dit stroomt door onze verwarmingsbuizen in de kas en wordt vervolgens weer teruggepompt om door de aarde weer verwarmt te worden.

Wat is Javadoplant voor klant voor jullie?
Wij ervaren de samenwerking met Javadoplant als zeer prettig. Alles gaat in goed overleg, fijne communicatie. Kortom, super!

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Op dit moment zijn we de paprikakassen aan het ombouwen naar plantenkassen. Wij gaan dus uitbreiden met potplanten! In het voorjaar van 2019 krijgen we al een aantal leuke teelten erbij: de Bella Fuchsia, Pelargonium zonale Toscana & peltatum Toscana en een noviteit, de Helianthus Sunfinity.
Deze teelten sluiten goed aan bij ons bedrijf en wij zien dat de markt vraagt naar deze producten.

Gepubliceerd op: 8 maart 2019