Blog: Dossier Hippeastrum

Samen met onze hofleverancier van Hippeastrum, Vreugdenhil Bulbs & Plants, duiken we in de wereld van dit spectaculaire bolgewas. Jochem Vreugdenhil is derde generatie (bollen)kweker en staat bol van kennis over dit gewas.

 

Amaryllis of Hippeastrum?

Een beetje verwarrend is het wel. De één noemt het een Amaryllis en de ander een Hippeastrum. Hoe zit dit?

De juiste naam is eigenlijk Hippeastrum. De Amaryllis is ook een plantengeslacht en lijkt ook erg op Hippeastrum, maar is niet de plant die in de tuincentra en bij de mensen thuis staat te pronken. Je kunt de Hippeastrum herkennen aan de holle steel, dat heeft de Amaryllis niet.”

 

Omdat de naam Amaryllis meer bekendheid geniet, staan alle Hippeastrums op de webshop van Javado onder de naam Amaryllis.

 

AmaryllisEen stukje geschiedenis

“Wist je dat Hippeastrum van origine uit Zuid- en Midden-Amerika komt? Van de tropische regenwouden tot aan het Andesgebergte tot aan Mexico, overal zijn Hippeastrumsoorten te vinden. De variëteiten die in de regenwouden voorkomen hebben brede bladeren en grote bloemen, soorten uit het Andesgebergte zijn te herkennen aan kleinere, spiderachtige bloemen.

 

Nederlanders haalden bollen aan het begin van de achttiende eeuw naar Europa met als doel om ermee te gaan kweken. Het lukte hen om een aantal cultivars en hybriden te ontwikkelen.”

 

 

 

De nieuwste ontwikkelingen

“Er komen zo nu en dan nieuwe soorten op de markt, maar dit gebeurt relatief weinig. Het is namelijk opmerkelijk te noemen dat nieuwe soorten, die uiteraard uitgebreid getest worden, het bijna altijd af moeten leggen tegen oeroude soorten als Red Lion en Apple Blossom. Toch vind men af en toe een voltreffer zoals ‘Merry Christmas’. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Alles klopt: de kleur, de grootte van de bloem en de compacte, stevige steel.”

 

 

Waxz no water flowersHet geheim van de “No Water Flowers Waxz®“

Je kunt er niet omheen, sinds Vreugdenhil de No Water Flowers Waxz® heeft ontwikkeld zijn deze kunststukjes niet aan te slepen. Maar hoe kan dat nou, een waxbol die zonder enige verzorging prachtig gaat bloeien? Jochem legt uit dat hier heel wat bij komt kijken.

 

“De basis ligt in het principe van een bolgewas. Om de kans op overleving te vergroten slaat de Hippeastrum voldoende vocht en energie op in de bol zodat hij ook in de meest slechte omstandigheden nog een bloem kan ontwikkelen. Maar wij kunnen niet zomaar iedere Hippeastrumbol pakken om te gaan waxen. Door veel te testen weten we inmiddels welke soorten het meest geschikt zijn. Maar dat is nog niet alles. De manier waarop deze bol wordt gekweekt heeft ook nog invloed op de prestatie als waxbol. Dus gebruiken wij alleen de bollen met de juiste opkweek. Een ander onderdeel van het geheim zit hem in het type wax. Je verwacht het niet, maar hier zit veel onderzoek achter. We hebben een speciaal mengsel ontwikkeld dat laagsgewijs wordt aangebracht. Hierdoor kan de bol, ondanks de waxlaag, toch nog ademen.

 

We zien dat onze Hippeastrum No Water Flowers Waxz® veel wordt nagemaakt. Maar let op. De bollen die zijn voorzien van een ‘normale’ waxlaag zullen gaan rotten en ook zullen bollen van het verkeerde soort of die op een verkeerde manier zijn geteeld niet goed tot bloei komen. Om te laten zien dat wij geloven in ons product. geven wij bij elke bol met het No Water Flowers label een bloeigarantie!”

 

Bol op de pot of in de pot?

Als je goed kijkt naar de foto’s op onze webshop, zie je dat bij de één de halve bol boven de potgrond uitsteekt en bij de andere alleen de steel boven de grond uitkomt. Heb je altijd al willen weten waarom dat is?

 

“De bollen worden gesorteerd op grootte. Hoe groter de diameter van de bol, hoe beter de prestaties. Je betaalt wel wat meer voor de grotere bollen en dan is het zonde als ze helemaal onder de grond zitten. Een Hippeastrumbol heeft ook een bepaalde sierwaarde, ik vind het persoonlijk erg mooi als de bol goed te zien is.”

 

Tips & Trics van de kweker

“Een Hippeastrum is een ideale kamerplant, de verzorging is makkelijk en het is één van de meest spectaculaire bloemen die ik ken. Bij een Hippeastrum in pot zorg je ervoor dat de grond licht vochtig blijft, niet te nat. Je kunt hem voor het raam zetten, maar ook op een plek met wat minder licht. Als één van de bloemen is uitgebloeid, knip je deze weg.

 

Het laten herbloeien is wel een hele uitdaging. Wil je deze uitdaging aangaan, dan kun je het best de uitgebloeide bloemen wegknippen en de plant door laten groeien tot in mei. Dan snij je al het blad eraf en zet je de pot op een koele plek zoals in een kelder. In september haal je de pot weer tevoorschijn en begin je weer met watergeven. Zorg dat de grond in de pot goed opwarmt, bijvoorbeeld op een plekje bij de kachel. De kans is groot dat de bol weer gaat bloeien, maar nooit zo mooi als het eerste jaar.”

Gepubliceerd op: 11 januari 2022