Anthurium: woonplant van de maand december

Rood, wit, groen en desgewenst nog glanzend ook, voor een mooie, moderne kerst. Hoe ‘happy holiday’ wil je het hebben?

 

Klassiek of funky, Anthurium kan het allebei

Naast veel volume en enthousiasme biedt Anthurium puur natuur design, waarbij zelfs een kerstboom moeite heeft om overeind te blijven. Verkrijgbaar in klassieke decemberkleuren, maar voor wie eens iets anders wil: een roze Anthurium met wat zilveren kerstballen erbij of zalm met goudkleurige accenten en je hebt meteen een feestelijk effect in een heel andere stijl.

 

Je ziet niet wat je ziet

In de categorie Bluff Your Way Into Anthurium: hoewel het gekleurde deel door de meeste mensen voor de bloem wordt aangezien, is dát een gekleurd schutblad. De bloemetjes van Anthurium zijn namelijk heel klein en bevinden zich allemaal op de kolf.

 

Anthuriumwijzer

De lakanthurium (met de glimmende schutbladeren) is verkrijgbaar in wit, rood, roze, lila, lemon, groen en bruin en zelfs tweekleurig. De flamingoplant lijkt er sprekend op, maar heeft matte gekleurde schutbladeren. Er is ook een Anthurium waarvan vooral het groene blad sierwaarde heeft. Voor vrijwel allemaal geldt dat ze verkrijgbaar zijn in grote en kleine maten en in compacte en losse vormen, zodat je er helemaal op je eigen manier het decembergevoel mee kunt binnenhalen.

 

Zo haalt je Anthurium kerst 2019 (en verder)

  • Anthurium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon.
  • Het is een béétje een koukleum die de thermostaat het liefst tussen 18-22°C heeft.
  • Laat de kluit niet uitdrogen, maar ook zeker niet in het water staan.
  • Met af en toe een neveldouche waant Anthurium zich weer even in het tropische regenwoud.
  • Uitgebloeide bloemen knip of pluk je gewoon met stengel en al weg.
  • Eens per drie weken plantenvoeding en Anthurium blíjft bloeien.

 

Botanical Brazilian

Anthurium is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia, Guatemala en het Amazonegebied in Brazilië. Daar groeit de plant als epifyt: dat wil zeggen dat ze met relatief weinig wortels in en op bomen groeien zonder er voedsel aan te onttrekken. De plant krijgt daar voldoende licht, maar geen felle zon en staat er altijd lekker warm, met een hoge vochtigheidsgraad. Zo staat ie binnen ook het liefst. Is het erg droog door centrale verwarming, kies dan een mooie schaal die bij de sierpot past. Schenk water in de schaal en zet Anthurium er met sierpot en al in. Zo kan het water lekker verdampen rond de plant en wordt meteen de luchtvochtigheid binnen verhoogd: win-win!

 

Bloeiende kerstbal, anyone?

Rode, witte en groene Anthuriums lenen zich uitstekend voor frisse, eigentijdse decemberarrangementen. Presenteer ze met wat kerstdecoraties, hou het strak en modern: zwarte glanzende potten, zilver en goud. Gun de planten een beetje ruimte: de weelde aan stelen en bloemen komt het best tot zijn recht als ze vrij kunnen staan. Anthurium heeft mooie, dikke wortels die gezien mogen worden in een glazen pot of vaas. Kleintjes kunnen in veenmos worden gewikkeld (kokedama) om als alternatieve kerstbal op een bord of schaal of onder een stolp te schitteren.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 22 november 2018