Cactus: Woonplant van de maand augustus
Vormen die de verbeelding tarten, zeldzame buitenaardse bloemen en zo goed als onderhoudsvrij: met een cactus haal je baanbrekend groen in huis.
Levend erfstuk
Of je nu houdt van funky vormen, felle kleuren of iets wat eruit ziet als een souvenir uit Jurassic Park, cactus heeft het te bieden. Geen plant kan je zo verrassen: uit een stoïcijnse grijze bol kunnen zomaar feloranje en knalroze bloemen komen. Ze zijn er in grillige vormen, maar ook met patronen die ook in de wiskunde voorkomen. Of neem een evenwichtskunstenaar als de vijgcactus, ook bekend als Opuntia, die lukraak schijven op elkaar lijkt te stapelen. Langs de rand van de schijven vormen zich bloemen en na de bloei vaak ook nog eetbare vruchten. Ook bijzonder aan cactus is dat hij heel oud kan worden: in veel gezinnen groeit hij uit tot een erfstuk dat zomaar drie, vier generaties met elkaar verbindt, zonder ooit zijn eigenheid te verliezen.
5 x yes, Cactus!
- Meest Onderhoudsvriendelijke Woonplant Ooit.
- Rustige huisgenoot die je zomaar kan verrassen met knoppen en kleuren.
- Intrigerende bewoner van open terrariums.
- Perfecte combinatie met trendy folklore elementen.
- Past goed in de woonstijl waarin inheemse en exotische planten worden gemixt.
Groene archeologie
Cactussen groeien in Afrika en Midden en Zuid-Amerika, zowel in de koude bergen als in de tropische Cariben. Het zijn echte survivors die al sinds de prehistorie bestaan. Uit opgravingen in Mexico is gebleken dat mensen toen vijgcactussen kweekten om de vruchten.
Weetje Hoewel cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar.
Nationaal symbool
Cactussen zijn in Midden-Amerika al eeuwenlang een gewaardeerde bron van voedsel, drank, medicijnen, gereedschappen en bouwmaterialen. In Mexico komt cactus zo vaak voor dat de plant zelfs het nationale wapen heeft gehaald, samen met een slang en een adelaar. Samen beelden ze de Tenochtitlan legende uit, waarin de Azteken hun land toegewezen krijgen.
O, o, Opuntia!
Van alle cactussen is vijgcactus misschien wel de opvallendste, omdat hij in platte schijven groeit. De eerste uitlopers zien eruit als oortjes of een kam, naarmate de plant groter wordt, krijgt ie vaak een wat grilliger silhouet. In bloei verandert de hele uitstraling: de bloemen zijn felgeel, dieprood, roze en oranje.
Verzorging van cactus
- Cactus staat graag licht en warm, en kan uitstekend tegen de volle zon.
- Voldoende licht is echt belangrijk om hem happy te houden. Staat een cactus te donker, dan gaat ie op zoek naar meer licht. Om energie te sparen en toch zo snel mogelijk richting licht te groeien, kan ie ielig, langgerekt, slap en een beetje geel worden.
- Bij voldoende licht is het een trage groeier: geen nieuws is goed nieuws in dit geval.
- Zeer matig water geven, liever iets te weinig dan teveel water. De kluit mag uitdrogen, één keer per maand water geven is beter dan elke week een beetje.
- Voeg in de zomermaanden wat cactusvoeding toe.
- In de winter kun je je cactus met rust laten. Geef dan nog minder tot geen water, om te overleven gaat cactus dan bloemen (zaden) aanmaken.
- Een stekel opgelopen? Een grote haal je er uit met een pincet. Kleine stekels verwijder je door er ducttape op te plakken en dat weg te trekken of door van een oude panty een balletje te maken en die snel over de plek te wrijven. De laatste fijne stekels wrijf je eruit met olijfolie.
Style ‘m nonchalant
Rieten manden, potten met een gezicht of met folkloristische motieven, terracotta op pootjes – een kalme cactus kan wel wat vrolijke gekkigheid hebben. De trend van aangeklede potten past goed bij de plant, net als verwijzingen naar andere landen en culturen. Style ‘m vrij van hokjesgeest, dan wordt het vanzelf interessant: cactus is typisch een aanwinst om mee uit je comfortzone te komen.
Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Gepubliceerd op: 21 juli 2020