Zamioculcas: Woonplant van de maand januari
Knappe verschijning, ijzersterk en een buitengewoon fraai ontwerp van de natuur: maak kennis met stijlvolle Zamioculcas.
Groene god
Zamioculcas is de superheld onder de woonplanten. Een onverstoorbare krachtpatser die er ook nog eens goed uitziet. Dikke donkergroene stengels met geveerde bladeren die mooi glanzen, in maatje mini tot zo’n 60 cm. De grotere exemplaren waaieren zo fraai uit dat ze het gat van de kerstboom moeiteloos opvullen. Je hebt er een buitengewoon onderhoudsarme huisgenoot aan en hij groeit langzaam, zodat het jaren kan duren voor ie aan verpotten toe is. Dat maakt deze groene god een indrukwekkend succesnummer voor mensen zonder groene vingers.
Brekend! Er is ook een Zamioculcas die bijna zwart is: heel apart, zeer stijlvol en een gegarandeerde hit op Instagram.
3 redenen om van Zamioculcas te houden
- Een keertje vergeten water te geven kan Zamioculcas hebben (twee keer is ook geen probleem).
- Je hebt er amper omkijken naar, in ruil voor een gestileerde vorm die veel groen volume biedt.
- Glansspray is niet nodig, de bladeren glanzen al prachtig van zichzelf.
Welkom in 2020!
Als woonplant past Zamioculcas bij mensen die genoeg hebben van de bubbel van hun tijdlijnen en graag verschillende stijlen mengen tot iets nieuws met meer karakter. De opgaande bladeren geven hem een optimistische uitstraling en door de gestileerde rust van de plant, kun je hem combineren met zowel industriële elementen als ambachtelijk vervaardigde potten. Het mag bont en vrolijk worden, zowel antiek als plastic kunnen je aanspreken. Alles en iedereen hoort erbij en als je het mooi vindt, vind je het mooi, dát is wat telt.
Zelfredzaam type
Zamioculcas zamiifolia is al ruim een eeuw bekend onder plantkundigen, maar een relatieve nieuwkomer binnenshuis, die bijna toe is aan zijn 25-jarig jubileum als woonplant. Hij groeit op de rotsachtige grond in laagland of aan de voet van hoogland in Oost-Afrika, in Kenia, Zimbabwe, Tanzania en Malawi. Daar helpen de dikke bladeren en wortels vocht op te slaan om droogte op te vangen, die eigenschap maakt hem zo’n uitermate gemakkelijke woonplant.
Hij doet ook wat terug!
Zamioculcas heeft een luchtzuiverende werking en draagt zo bij aan een prettig binnenklimaat. De plant is in staat benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen te absorberen en via de grond af te voeren, zo blijkt uit onderzoek van het Department of Plant and Environmental Science van de Universiteit van Kopenhagen.
Zo hou je ‘m mooi
- Zamioculcas is niet kieskeurig, je kunt hem zetten waar je hem hebben wilt.
- Goed om te weten: bij weinig licht strekken de takken zich, waardoor ze minder sterk worden. Bij voldoende licht blijven de stelen compacter, mooier en sterker.
- Hecht je erg aan nieuwe scheuten en blaadjes, zet ‘m dan in gefilterd licht, dat bijvoorbeeld door een gordijn valt. En heb geduld: deze plant is het toppunt van chill en heeft geen haast.
- Laat de kluit tussen gietbeurten door iets indrogen, het enige waar hij echt niet tegen kan is teveel water.
- Eens in de maand een beetje plantenvoeding voor kamerplanten geven volstaat.
- Zamioculcas gaat graag af en toe onder douche, maar wil dan wel helemaal uitlekken.
- Op tijd verpotten is aan te raden: de oersterke wortels (het zijn eigenlijk knollen) kunnen een sierpot breken als ze te groot worden.
Helemaal on topic
Een mengelmoes van kleuren, culturen en stijlen, dat is momenteel een toonaangevende woontrend. Zamioculcas wordt helemaal van nu als je hem in een pot met een extraatje zet: denk aan een kunststof binnenkant met een buitenkant van riet dat in mooie motieven is geweven, een pot met een grappig gezicht of met folkloristische motieven, of gehaakt, geschilderd of gepunnikt. Multiculti bij je thuis, zoals wereldburgers het graag zien, dat is de insteek. Liefst in bonte kleuren met veel roze en oranje en een beetje zwart en groen om de rust te bewaren.
Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Gepubliceerd op: 31 december 2019