Kniphofia

Deze spectaculaire tuinplant bloeit maandenlang. De exotische bloemen in de kleuren geel, oranje en rood komen als vuurpijlen uit het grasachtige blad tevoorschijn. Andere namen voor Kniphofia zijn Vuurpijl en Fakkellelie.

 

Johann H. Kniphof

In 1794 kreeg het geslacht Kniphofia zijn naam. Dat de plant de naam draagt van de Duitse medicus Johann Kniphof, heeft deze man zelf nooit geweten. Kniphof was al 31 jaar dood toen Conrad Moench, een Duitse botanist, ter ere van Kniphofs uitgebreide herbarium zijn naam vereeuwigde door deze markante plant naar hem te vernoemen.

 

Afrika

Onder Kniphofia vallen circa 70 soorten, endemisch in Afrika. De meeste soorten kun je in Zuid-Afrika vinden. Ze groeien vaak langs rivieren en watervallen in bergachtige gebieden tot een hoogte van wel 3000 meter.

 

Rijke historie

Deze spectaculaire plant is al heel lang populair in Europa. Zo is bekend dat al in 1789 op Lee’s Nursery in Hammersmith tenminste drie soorten Kniphofia gekweekt werden.

Honderd jaar later was het de Duitse kweker Max Leichtlin die gek was op Kniphofia. Hij importeerde zaden en planten uit Zuid-Afrika en begon verschillende variëteiten met elkaar te kruisen. Een aantal van zijn hybriden, zoals de “Star of Baden Baden” is nog steeds verkrijgbaar.

 

Tuinieren met Kniphofia

Moderne cultivars, zoals Papaya Popsicle, blijven een stuk compacter dan hun natuurlijke voorouders. Zo heb je geen grote tuin nodig om van deze exotische vaste plant te kunnen genieten.

Kies een zonnige plek en plant Kniphofia bij voorkeur in het voorjaar.

Kleurcontrast

De exotische oranjerode bloemen van Kniphofia staan in sterk contrast met de kleuren blauw en paars. Het effect is dan ook groot wanneer je Kniphofia verwerkt in een border met planten zoals Eryngium (blauwe distel), Salvia Caradonna, Perovskia Blue Spire en Veronica spicata.

 

Prairieborder

Omarm de warme kleuren en combineer Kniphofia met planten binnen hetzelfde warme kleurenpalet, zoals: Echinacea, Gaillardia, Carex Prairy fire, Rudbeckia en Sedum Herbstfreude.
Zet de planten kriskras door elkaar en je krijgt een prachtige prairieborder.

 

 

Verzorgingstips

  • Aanplanten in het voorjaar
  • Kies een zonnige standplaats
  • Zorg dat de bodem waterdoorlatend is
  • Geef het eerste jaar water, zodat de grond niet uitdroogt
  • Vanaf het tweede jaar alleen water geven in langere periode van droogte
  • Snij uitgebloeide bloemen onderaan de stengel weg

Gepubliceerd op: 1 juli 2024