Kerstster: Woonplant van de maand december

De vrolijke kleuren van kerstster zijn nét wat je nodig hebt in de donkere dagen voor kerst én het begin van 2019.

Theatraal type
Wat aan kerstster het eerste opvalt zijn de prachtig gekleurde bladeren. Die worden vaak aangezien voor de bloemen, maar staan als schutbladeren in een stervorm om de daadwerkelijke bloemen, die klein en geel in het hartje staan. Het is een instant sfeerbrenger voor de feestdagen én daarna, want deze winterbloeier biedt meteen een kleurrijk begin van 2019, in prachtige pasteltinten.

Kerstster, en wel hierom!
• Vroeg donker, kaarsen aan, mooi kerstster erbij, hoe knusserdeknus wil je het hebben?
• Kerstster is er in rood en wit, maar ook in crème, bordeaux, lemon, roze, zalm en paars.
• Deze winterbloeier is er in alle maten van XS tot XXXL.
• Kerstster is perfect om al wat decembersfeer te brengen, zonder het meteen ‘kerst’ te maken.
• Geluk moet je delen: traditioneel is 12 december de dag dat je iemand een kerstster cadeau geeft.

Hoe is deze ster zo kerst geworden?
Volgens een Mexicaanse legende plukte een arm meisje in de berm wat kruiden en maakte er een boeketje van om aan het kindje Jezus te geven. In de kerstnacht. In de kerstnacht begon het tuiltje met rode en groene bloemen te bloeien, wat de kerk beschouwde als kerstwonder. De ‘Flores de Noche Buena’ wordt in veel landen geassocieerd met kerst.

Mexicaans kruid
Kerstster (de botanische naam is Poinsettia) komt uit Mexico en Midden-Amerika waar hij groeit als kruidachtige struik die wel 4 meter hoog kan worden. De plant bloeit buiten van november tot februari en in de zomer is de struik kaal. De plant werd door de Azteken als heilig beschouwd, ze noemden hem Cuitla-xochitl.

QUOTE
“My poinsettia did not turn scarlet until I planted it in new surroundings. Colour is not something one has, colour is bestowed on one by others.”
Arthur Japin – The Two Hearts of Kwasi Boachi

“Mijn poinsettia leek niet rood tot ik hem op een andere plek plantte. Kleur heb je nooit zelf, kleur krijg je door anderen.”
Arthur Japin – De zwarte met het witte hart

Kerstster in stijl
Na een intensief jaar is het mooi en zacht landen met kerststerren in snoepkleuren. Zet ze in gebreide sierpotten om de vriendelijke uitstraling te benadrukken of versier de potten met kerstballen voor een opgewekt, modern decembergevoel. De grotere exemplaren komen het best tot hun recht op de grond of op een laag tafeltje, zodat je vooral óp het mooie schutblad kijkt. De kleinere kerststerren verdeel je over de hele kamer: overal vriendelijkheid en vrolijke kleuren, voor een mooie, luxe grande finale van 2019.

Zó hou je ‘m mooi
• Kerstster is gevoelig voor kou, pak hem na aankoop lekker warm in om hem naar huis te nemen.
• De plant staat graag licht, zonder felle zon.
• De kluit mag altijd licht vochtig zijn.
• De plant kan niet tegen tocht of heel warme plekken, zoals boven de verwarming of pal naast een knapperend haardvuur.
• Elke twee weken wat plantenvoeding wordt gewaardeerd
• Wordt het blad van je Kerstster geel en valt het af? Zet de plant dan op een koelere en lichtere plaats en verhoog de luchtvochtigheid, daar knapt hij van op.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 21 november 2019