Hortensia: woonplant van de maand april

Grote bloemschermen, sprookjesachtige kleuren, schoonheid in overvloed – als er hortensia’s zijn is het voorjaar écht begonnen.

Bloemenbom
Hortensia is een voluptueuze beauty met veel grote bloemen die heel verrassend tijdens de bloei van kleur kunnen veranderen. De plant maakt altijd een rijke indruk, met grote bolle bloemschermen vol kleine stervormige bloemen. In huis zorgt hij voor een romantische sfeer en vangt op een fantastische manier het licht. De bloemetjes zijn net facetten, er is er altijd wel eentje die opvalt, hoe je er ook naar kijkt. Bij hortensia denk je meteen aan de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer.

Hortensia, en wel hierom!
• Hortensia geurt licht zoet en is verkrijgbaar in speciaal gekweekte planten met één bloem tot kloeke binnenstruik, en alles daar tussenin.
• Wit, blauw, roze, paars, lila, rood, groen, gemengd – de plant is verkrijgbaar in buitenaards mooie kleuren.
• Na de bloei knip je de bloemen eruit en geef je je hortensia een tweede leven buiten. Dat kan als de IJsheiligen voorbij zijn.

De naam zegt het al
De Latijnse naam van hortensia is Hydrangea. Dat betekent letterlijk watervat. ‘Hydro’ is water en ‘angeion’ vat of kruik. De naam duidt op de belangrijkste voorwaarde voor een mooie hortensia: voldoende water.

Moederdag
Hortensia staat symbool voor gratie, schoonheid en overvloed (vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm), maar ook voor dankbaarheid en oprechte gevoelens: het is een populair Moederdagcadeau.

Blauw eiland
De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. Op de Azoren staat Faial Island bekend als het ‘blauwe eiland’, vanwege de overvloedige aanwezigheid van hortensia’s.

Mooie kleuren
Blauwe hortensia’s hebben vanaf augustus, als ze nieuwe knoppen gaan aanmaken, graag een beetje kali-aluin of aluminiumsulfaat als extraatje, voor een mooie kleur. Roze bloemen vragen om kalk en door kali-aluin aan rode hortensia’s toe te voegen, worden ze paars.

Liefdeslink
De naam Hortensia werd voor het eerst gebruikt in 1771 door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de bloem naar een vrouw vernoemde voor wie hij een zwak had. Verschillende dames worden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau.

Zo blijft Hortensia lang mooi
• Hortensia staat het liefst licht, maar niet in de volle zon. Op een te warme plek maakt de plant minder bloemen aan.
• Hortensia is een doordrinker. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft.
• Omdat groei en bloei hortensia veel energie kost, doe je de plant met eens in de twee weken wat plantenvoeding een groot plezier.
• Niet meer voeding geven, want dan verliest de plant zijn compacte vorm.

Een slap geworden hortensia kan met voldoende water op een koele plek helemaal herstellen

Chic & simpel
Omdat hortensia van zichzelf al zo’n spektakelstuk is, hou je de basis het best rustig: grijzig terracotta, gebleekt terracotta of een LBP (Little Black Planter). Kies voor een beetje robuuste pot, dat contrasteert mooi met de elegante bloemen.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 29 maart 2018